Malíř Tomáš Císařovský a fotograf Bohdan Holomíček zachycují proměny času na výstavě v Západočeské galerii v Plzni

2. červenec 2023 10:07, aktualizováno

Výstava představuje dvě generačně i výrazově odlišné tvůrčí osobnosti – malíře Tomáše Císařovského a fotografa Bohdana Holomíčka. Autor výstavy Petr Vaňous hledá mezi díly obou umělců společný průnik, který nachází v zachycení času.

Výstava je rozčleněna na dva tematické okruhy, které představují odlišné autorské přístupy. Prvním z nich je mapování umělecké scény, které zastupuje obrazový cyklus Tomáše Císařovského z roku 1994 nazvaný Naty, přepni to!. V cyklu jsou zachyceni významní čeští umělci, kurátoři, kritici i publicisté ve vernisážovém prostředí jedné soukromé pražské galerie. Paralelní téma zobrazuje výběr fotografií Bohdana Holomíčka Album česká scéna, časosběr dokumentární povahy, který vznikal od 70. let až po rok 2022. Autor zde zaznamenává představitele československé neoficiální kultury, především fotografy, na konkrétních akcích a v autentickém prostředí.

Druhým okruhem výstavy je téma, v jehož volbě se oba vystavující autoři setkávají. Je to osobnost Václava Havla. Práce Bohdana Holomíčka, který se stal jedním z nejznámějších fotografů zachycujícího soukromý i veřejný život Václava Havla, je zastoupena výběrem fotografií z cyklu Album Václav. Olejomalba na plátně z Havlovského cyklu Doma na nábřeží (2015-2016) představuje tuto osobnost pohledem malíře Tomáše Císařovského.

Výstava S časem pod kůží. Tomáš Císařovský – Bohdan Holomíček potrvá ve výstavní síni 13 Západočeské galerie v Plzni do 1. října. 

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio