Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve slovenských parlamentních volbách bude kandidovat přes 20 subjektů

Národná rada Slovenskej republiky
Národná rada Slovenskej republiky
Foto: Národná rada Slovenskej republiky

Slováci si v zářijových parlamentních volbách budou vybírat z 24 politických stran a jedné koalice, v pondělí o tom informovalo slovenské ministerstvo vnitra. V příštím týdnu mají subjekty obdržet volební čísla.

O počtu kandidujících subjektů se zmínila agentura TASR. Termín na podání listin uplynul v neděli o půlnoci.

"Na podaných listinách je uvedených celkem 2728 kandidátů. Definitivní počet kandidátů i kandidátních listin, které budou soutěžit v nadcházejících volbách, bude známý po 12. červenci, kdy Státní komise pro volby a kontrolu financování politických stran bude rozhodovat o zaregistrování kandidátů," uvedla ředitelka volebního odboru ministerstva Eva Chmelová.

Ve stejný den, kdy rozhodne státní komise o registraci kandidátních listin a kandidátů, se uskuteční také losování pořadových čísel kandidátek.

Podle Chmelové byly při podávání listin problémem zejména administrativní nedostatky. "Na některých chyběly podpisy, u některých bylo nutné ověřit údaje," vysvětlila. Všechny strany předložily potvrzení o úhradě volební kauce.

Předčasné parlamentní volby se mají na Slovensku uskutečnit 30. září. Sousední zemi aktuálně vede úřednická vláda Ľudovíta Ódora, která nahradila předchozí kabinet Eduarda Hegera.

Témata:  Slovensko volby na Slovensku

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.