Zde může být vaše reklama.

POCTA PRO FLORU Výstaviště Flora ozdobilo květinami sváteční Velehrad

Výstaviště Flora ozdobilo květinami sváteční Velehrad
Slavnostní výzdobu velehradské baziliky obstará Výstaviště Flora Olomouc

foto: Výstaviště Flora Olomouc

05. 07. 2023 - 10:29

AKTUALIZOVÁNO Na Velehradě se v těchto dnech koná jedna z největších církevních a společenských akcí na Moravě – Cyrilometodějská pouť a Dny lidí dobré vůle. Akce je historicky svázána s Arcibiskupstvím olomouckým, letos se na ní představí také Výstaviště Flora Olomouc, které na místě připravila květinovou výzdobu.

„Výstaviště ve spolupráci s uznávanou floristkou Klárou Franc Vavříkovou připomene letošní výročí spojená s arcibiskupy Antonínem Cyrilem Stojanem a Josefem Karlem Matochou,“ řekla ředitelka Flory Eva Fuglíčková. Na míru připravená květinová výzdoba zkrášluje hlavní vstup do areálu velehradské baziliky, tak i prostranství u tamní dominanty – obřího papežského kříže. Ten zde od roku 1990 připomíná návštěvu tehdejší hlavy katolické církve Jana Pavla II.

Kolem kříže Flora umístila bílé, modré a žluté květiny v kaskádách. Jde o barvy, které dominují osobnímu znaku Jana Pavla II. Po stranách jsou floristická aranžmá připomínající dvojici olomouckých arcibiskupů a jejich letošní výročí. Na jedné straně Antonína Cyrila Stojana, od jehož úmrtí letos uplyne 100 let, a na druhé straně Josefa Karla Matochy, jenž se narodil před 135 lety. Symetricky po obou stranách kříže sv. Jana Pavla II. vznikly z květin znaky obou arcibiskupů, jejichž grafické zpracování zajistil Tomáš Urban. Oba znaky jsou obklopeny letničkami v keramických mísách. Také vchod do velehradského areálu, kde po stranách stojí dvoumetrové sochy sv. Cyrila a Metoděje, doplnily instalace z řezaných květin.

Květinová výzdoba, na kterou přispěla olomoucká radnice, je na Velehradě k vidění 4. a 5. července na tradičních cyrilometodějských oslavách, kterých se každoročně zúčastní na 30 tisíc lidí, a také 10. července při slavnostní mši. Poté bude slavnostní výzdoba deinstalována.

Další články