"Jsme znepokojeni, nic nám neřekli." Tour v obavách, dnes vjede do rozbouřené Francie

Ondřej Zoubek Ondřej Zoubek
3. 7. 2023 11:44
Konvoj Tour de France dnes v rámci své třetí etapy přejede ze Španělska, kde závod o víkendu odstartoval, na území Francie. Tam v posledních dnech eskalují protesty a nepokoje spojené se zastřelením mladíka na předměstí Paříže. Hrozí nebezpečí také cyklistům, potažmo celé akci? Nikdo neví, účastníky Tour svírá nejistota.
Už v Baskicku se na silnici objevily vzkazy spojené se zastřelením mladíka Nahela Merzouka.
Už v Baskicku se na silnici objevily vzkazy spojené se zastřelením mladíka Nahela Merzouka. | Foto: Reuters

"Jsme v neustálém spojení se státními službami a sledujeme situaci, jak se vyvíjí. Podle toho, co se stane, se v případě potřeby přizpůsobíme," odpovídal o víkendu ředitel Tour de France Christian Prudhomme.

Kapitán francouzského četnictva Jean Francois Prunet přidal: "Posílíme konvoj o dvě motorky, které pojedou před pelotonem jako duo. Naším cílem je být schopni okamžitě reagovat a vyhnout se zastavení závodu."

Obrovská vlna nepokojů po celé Francii vzplála poté, co byl v úterý při silniční kontrole na předměstí Paříže zastřelen sedmnáctiletý mladík alžírského původu Nahel Merzouk.

Podle posledních zpráv se situace postupně zklidňuje, ale jen v noci z neděle na pondělí bylo zadrženo 157 lidí, při hašení auta zemřel čtyřiadvacetiletý hasič a byly založeny stovky požárů.

Do Paříže přijede Tour tradičně až v úplném závěru za dvacet dní. Na trase se však nevyhne ani dalším městům, jež se staly ohnisky nočních konfliktů, útoků či rabování.

Středeční pátá etapa například startuje ve městě Pau v jihozápadní Francii, kde na policejní stanici zaútočili demonstranti se zápalnými lahvemi.

Protest ve Francii po smrti 17letého Nahela.
Protest ve Francii po smrti 17letého Nahela. | Foto: Reuters

V pátek zamíří největší cyklistický podnik do čtvrtmilionového Bordeaux, i tam měly policejní složky v posledních dnech plné ruce práce.

Je logické, že účastníky Tour, mezi které se zdaleka nepočítají jen jezdci, svírají obavy a nejistota. Zvlášť když od organizátorů závodu slyšeli jen obecné pokyny, neboť ani ti nevědí, co je ve Francii čeká.

"Samozřejmě jsme znepokojeni," řekl sportovní ředitel francouzského týmu Groupama FDJ Philippe Mauduit. "Nemůžeme být nevšímaví k tomu, co se děje, ale moc s tím nenaděláme," pokračoval.

"Čekáme na informace a pokyny, budeme se jimi řídit. Jenže organizátoři nám nic neřekli ani na mítinku týmů. Možná ani oni nemají žádné řešení nebo dostatek informací," krčil rameny Mauduit.

"Každé ráno kontroluju zprávy, co se přes noc stalo," prozradil Adrien Petit, jezdec ze stáje Intermarché-Wanty Gobert. "Doufám, že až dorazíme do větších měst, nic vážného už se nestane," doplnil jeho francouzský krajan Aurélien Paret-Peintre z týmu AG2R Citroen.

Vedle občanských nepokojů mají organizátoři Tour na paměti i hrozbu ze strany klimatických aktivistů. Ti vloni zablokovali silnici a zastavili desátou etapu závodu.

Při včerejší etapě se zase museli jezdci potýkat s připínáčky, které někdo vysypal na silnici.

Dnešní třetí etapa vede ze španělské Amorebiety do francouzského Bayonne. 193,5 kilometru dlouhá zkouška by měla být první příležitostí pro ryzí sprintery, protože jde o rovinatý profil pouze s menšími kopci.

Na území Francie by měl peloton dorazit mezi 16:00 a 16:30.

 

Právě se děje

Další zprávy