Už nikdy nezavíráš oči, když tě líbám. Za Cynthií Weil, polovinou velice úspěšného autorského páru

3. červenec 2023

Je to měsíc, co ve věku 82 let odešla do autorského nebe Cynthia Weil, žena, která tvořila se svým manželem Barrym Mannem jednu z nejúspěšnějších autorských dvojic zejména šedesátých let. Pod Světly ramp jí vzdáme úctu a vybrali jsme několik písniček, na kterých se rodilá Newyorčanka židovského původu podílela hlavně jako textařka a kterým čas na půvabu nic neubral.

Nejsladším plodem práce tohoto autorského i manželského páru byly hity pro bělošskou soulovou dvojici Bobbyho Hatfielda a Billa Medleyho neboli Rigtheous Brothers, Spravedliví bratři, z nichž nejzářivější byla balada You´ve Lost That Lovin´ Feelin´, Ztratila jsi ten milující pocit. Podle některých názorů jde o vůbec nejlepší popovou nahrávku historie.

Producent Phil Spector viděl duo Righteous Brothers v San Franciscu a velmi se mu líbilo. Jenže zpívalo převážně rhythm and bluesové songy a dramaticky vystavěné balady mu byly poněkud cizí. Spector přivezl manžele Cynthiu Weil a Baryho Manna do hotelu a nechal je v osamocení, aby napsali píseň právě pro Righteous Brothers.

Čtěte také

Vokály perfekcionista Phil Spector natáčel velmi dlouho a Bill Medley svým barytonem musel vstupní sólo mnohokrát opakovat, ale výsledek stál za to. You´ve Lost That Lovin´ Feelin byla obrovským hitem na počátku roku 1965. A zpívá se v ní na začátku: Už nikdy nezavíráš oči, když tě líbám.

Za lásku pálím svíci je jedna z českých podob slavné písně dvojice Righteous Brothers You´ve Lost That Lovin´Feelin´ s textem Eduarda Krečmara a zpěvem Karla Gotta, natočená před padesáti roky. A možná Karel Gott nevěděl, že se touto verzí s orchestrem Ladislava Štaidla přiblížil původní variantě skladby autorů  Barryho Manna a Cynthie Weill ve středním tempu. Phil Spector ji pak zpomalil i se svými pověstnými zvukovými stěnami.

Ovšem za necelých třicet let ji Karel Gott pojal zase blíž té světoznámé hitové podobě s ORMem a nazval podle ní album Za lásku pálím svíci. S textem Zdeňka Borovce oslavovanou píseň pod názvem  Ten hlas, ten mámin úsměv v sedmdesátých letech také zdařile přezpívala Eva Pilarová.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.