facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT řešení pro výrobní podniky I , Plánování a řízení výroby

Počet robotů stoupá, umí toho totiž čím dál víc



Robotická automatizace se stala trendem posledního desetiletí a podle dat Mezinárodní federace robotiky (IFR) se robotizace výrobního průmyslu rok od roku zrychluje. Na začátku roku 2023 tak celkový počet robotických jednotek v provozu přesáhl 3,5 milionu s odhadovanou celkovou cenou 15,7 miliardy dolarů. Vývoj automatizačních robotů zároveň neustále postupuje s měnícími se potřebami jejich uživatelů a jejich využívání se rozšiřuje do víc než jen průmyslových odvětví.


Nástup koronavirové pandemie v roce 2020 přispěl k urychlení rozvoji odvětví, které už před ní bylo na vzestupu – robotiky. Do výrobních procesů po celém světě se v nejrůznějších odvětvích zapojovaly stovky tisíc robotů. V roce 2011 bylo podle IFR celosvětově zapoje­no do výroby 159 tisíc robotů, z toho 44 tisíc pouze v Evropě. O deset let později přibylo do pracovního oběhu už 516 tisíc robotic­kých jednotek celosvětově a 84 tisíc na evropském území. V únoru 2023 tak celkový počet funkčních jednotek v provozu přesahoval 3,5 milionu a z toho 78 % bylo nainstalováno pouze v pěti zemích – Číně, Japonsku, Spojených státech, Korejské republice a Německu.

Jedním z nejvýraznějších trendů robotiky se staly kolaborativní roboty, tzv. koboty. Tato všestranná a přizpůsobivá robotická ramena vynikají mezi jinými druhy robotů díky své snadnému programování, energetické šetrnosti a absolutní flexibilitě. Jejich univerzální design jim umožňuje fungovat nejen na jedné pozici, ale prakticky v jakékoliv části výrobního procesu a zastávat tak automaticky ty nejmonotónnější práce. Zároveň jeden druh kobota může pracovat téměř v jakémkoliv průmyslovém odvětví, vše závisí především na programování.

Nejrychleji robotická automatizace pochopitelně postupuje ve výrobním průmyslu. Od potravinářství přes automotive až po truhlářství. Koboty mohou zastávat i velice delikátní práci, třeba při výrobě akustických kytar ve společnosti Furch Guitars. Ve firmě, která ročně vyrobí přes 8 000 kytar bylo zapojeno devět kolaborativních robotů, kde nahrazují ruční broušení různých kytarových komponent. „Za dva dny jsem byl schopný si naprogramovat broušení zadní desky akustické kytary opakovatelně a ve vysoké kvalitě. Časem jsme pak koboty plně implementovali na další pracoviště,“ komentuje jeho zkušenost automatizací generální ředitel Petr Furch. „Koboty nám umožnily automatizovat většinu broušení při výrobě, přitom nikdo z pracovníků nebyl robotem nahrazen, naopak nám to umožnilo rozšířit a zefektivnit výrobu,“ dodává k přínosům kobotů ve výrobě špičkových kytar Furch.

Kromě výroby lze lidské činnosti zastávat třeba v oblasti úklidu – inteligentní úklidové roboty používá například společnost ABIS. „Automatické úklidové roboty se v praxi osvědčují bez ohledu na velikost objektu. Zároveň přinášejí výraznou úsporu – měsíčně mohou ušetřit až 70 % vody oproti běžnému vytírání,“ popisuje výhody automatického úklidu Libor Svoboda, provozní ředitel společnosti ABIS. Rutinní a opakující se činnosti díky automatizaci postupně přechází na robotické jednotky a lidé tak mají prostor pro složitější činnosti.

Automatizace se ale netýká zdaleka pouze manuální práce – díky vývoji umělé inteligence se zjednodušuje například správa budov, datová analytika nebo péče o zákazníky. Například společnost IC Systems.ai využívá umělou inteligenci ve spojení s chytrými senzory. Ty v oblasti retailu dokáží získávat v reálném čase data o návštěvnosti nebo rozpoznat demografickou strukturu zákazníků a lépe cílit reklamu. „Můžeme klientovi odpovědět na otázky, kde jsou jeho slabá místa, kam má nejefektivněji umístit reklamu, u kterého zboží zákazníci zůstávají déle a dle toho nastavovat akční výrobky,“ říká šéf vývoje IC Systems Filip Naiser s tím, že možností využití chytrých senzorů přibývá i nad rámec marketingových účelů.

Vývoj automatizace sice pandemie covidu-19 uspíšila, ale společnost by k nim sama dříve či později přišla. Díky trendům posledních let totiž dochází k výrazným úsporám ve společnostech, které roboty nebo umělou inteligenci využívají. Podle IFR se v roce 2023 očekává instalace 600 tisíc robotických jednotek celosvětově. Můžeme tak očekávat, že nárůst popularity automatických pomůcek nebude zpomalovat.

Foto: Universal Robots

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.