Pětina domácností vydá na bydlení až 75 % svých příjmů

Jak se lidem žije s hypotékou? Na to se ptal průzkum uskutečněný na reprezentativním vzorku české populace splácející úvěr na bydlení. Potvrdilo se, že pokud se lidé do hypotéky vrhli bezhlavě, bez konzultace s odborníkem a bez komplexního pohledu na své současné i budoucí finance, začali mít v řadě případů problém, konstatovala společnost Swiss Life Select, která šetření iniciovala.
Sen o vlastním bydlení se řadě lidí prodražil. Nejde jen o náklady na splácení hypotéky, rostly i další životní náklady, jako jsou energie, ceny potravin, oblečení i služby. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Vyplynulo z něj, že po čerpání hypotečního úvěru se vyvíjí vše podle plánu pro necelých 30 procent dotázaných. Na konci roku 2021 a zejména v první polovině loňského roku totiž došlo k prudkému růstu sazeb hypoték, což na klienty dopadá nejen při podpisu smlouvy, ale také v době konce fixace úrokové sazby.

Jak rostly úrokové sazby

Podle Swiss Life Hypoindexu se průměrná sazba hypoték zvýšila od května 2021 z 2,40 procenta na 6,32 procenta v květnu letošního roku. Za dva roky tedy vzrostly sazby více než dvaapůlkrát. Téměř pětina českých domácností tak vydá až 75 procent svých příjmů na náklady spojené s bydlením. A rozhodně to nejsou domácnosti, které by se daly označit jako tzv. nízkopříjmové.

Není to přitom zase tak dlouho, psal se rok 2015, co někteří developeři zaznamenali něco dosud nevídaného: Mezi jejich klienty se začali objevovat učitelé, prodavačky a zástupci dalších profesí, které u nás nepatří zrovna mezi přeplacené. Průměrná úroková sazba hypoték totiž tehdy klesla těsně nad dvě procenta.

PSALI JSME:
Učitelé a prodavačky odskákali zdražování bytů jako první

Netrvalo to však dlouho. Úroky se sice ještě nějaký čas držely pod třemi procenty, ceny nemovitostí ale začaly raketově stoupat. Dosažení hranice 100 tisíc korun za metr bytu v Praze bylo ještě nedávno senzační zprávou. Dnes se blíží 120 tisícům Kč.

Vzrostly všechny náklady

„Sen o vlastním bydlení se tak řadě z nás prodražil. A nejde jen o náklady na splácení hypotéky, rostly i další životní náklady, jako jsou energie, ceny potravin, oblečení i služby. Rodiny zatížené splátkou hypotéky tak musely tváří v tvář růstu dalších výdajů začít výrazně omezovat svou spotřebu.

Nepříjemná situace je to samozřejmě pro ty, kteří šli do hypotéky ‚na doraz‘ bez větší finanční rezervy a bez komplexního finančního plánu, který by jim otevřel oči a ukázal, zda je splácení úvěru v jejich finančních silách,“ říká Karel Šulc, generální ředitel Swiss Life Select.

PSALI JSME:
Češi preferují vlastní bydlení, ale jedničkou v Evropě nejsou

Na bydlení ve vlastním přitom Češi tradičně dají. Podle Eurostatu patří Česko k zemím, kde vlastní bydlení výrazně převažuje, vlastnickou formu volí 79 procent obyvatel ČR. Přitom například v Rakousku a Německu činí podíl lidí, kteří bydlí v nájmu, téměř polovinu.

Je to dáno jak naším tradičním pohledem na vlastnictví, tak nedostatkem nájemního bydlení i snahou zajistit se tímto způsobem na stáří. Ceny nemovitostí jsou však v České republice vzhledem k příjmům vysoké, nejsnazší cestou k bydlení ve vlastním je proto hypotéka. Než o ni ale požádáte, měli byste si ujasnit několik základních věcí.

Co si musíte ujasnit

„Určitě je nutné se podívat na celkovou finanční situaci, jaké mám příjmy, jaký majetek vlastním, jak je zajištěn, jaké jsou mé finanční a životní cíle a jaké mohu do budoucna očekávat příjmy,“ upozorňuje Karel Šulc ze Swiss Life Select.

PSALI JSME:
Vlastní byt stojí Čechy nejvíce z celé Evropské unie, i tak ho chtějí

„A samozřejmě je důležité se podívat i na výdajovou stránku a na to, které výdaje lze či nelze omezit. S tím vším může pomoci finanční konzultant. Pomůže se podívat i na samotnou hypotéku – zda by ji nešlo například výhodněji refinancovat. Důležité je vzít v úvahu vše komplexně – neopomenout ani takové věci, jako je pojištění majetku.

Vinou inflace letěly nahoru ceny všechno – a tedy majetek, který jsme si na určitou částku pojistili před pár lety, nyní s velkou pravděpodobností není dostatečně chráněn, je podpojištěn a pojistku je nutné aktualizovat podle současných cen. Jen tak budu moci klidně spát s vědomím, že i v případě nenadálé situace budu moci dál žít život podle svých představ.“

A dále připomíná: „Důležitou součástí finančního plánu vedle pojištění majetku je i pojištění příjmů – vlivem vysoké inflace se totiž v posledních letech změnily nejen příjmy, ale i výdaje domácností a jejich majetek. Je proto důležité, aby byl zajištěn příjem i v případě nenadálých životních situací – ať již ve formě životního pojištění, investic, finanční rezervy nebo finančního zajištění stáří.“

PSALI JSME:
Bojíte se o práci? Známe způsoby, jak se pojistit

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Bydlení

Blíží se velký chaos ve stavebnictví?

České stavebnictví v únoru po předchozím dlouhém propadu nepatrně vzrostlo. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v únoru meziročně vzrostla o 3,6 procenta. Zásadní vliv mělo …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB