Hlavní obsah

Hvězdy televizního zpravodajství devadesátek. Kam je odvál čas?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V devadesátých letech jich byly plné obrazovky. Některé z nich dokonce vystřídaly hned několik televizních stanic, jiné zůstaly věrné té jedné jediné, kde začínaly. A řada z nich opustila televizi nadobro. Co dnes dělají oblíbené moderátorky, které nám každý den přinášely nové zprávy?

Článek

Devadesátá léta byla konečně léta svobodná. Vedle veřejnoprávní Československé a později České televize začaly vysílat také soukromé stanice. První celoplošnou komerční televizí v Česku, a zároveň ve východní Evropě, byla Nova. Začala vysílat 4. února 1994. Krátce nato zahájila celorepublikové vysílání také FTV Premiéra (dnešní Prima). A zrodila se příležitost pro řadové redaktorky, které se vypracovaly na moderátorské hvězdy.

Mirka Čejková (61): Vystřídala všechny televize

Mirka Čejková bývala jednou z nejpopulárnějších osobností televizních obrazovek. Přestože vystudovala pražskou VŠCHT, zúčastnila se po sametové revoluci konkurzu na post moderátorky v tehdejší Československé televizi (později České televizi) a začala hlásit zprávy. Pamatujete si ještě na ni jako Mirku Všetečkovou s krátkými vlasy?

V roce 1995 přesídlila na FTV Premiéra, kde moderovala hlavní zpravodajskou relaci. Největšího úspěchu dosáhla na konci devadesátých let na Nově, když v roce 1999 vytvořila se svým bývalým kolegou z České televize Pavlem Zunou nejpopulárnější zpravodajskou dvojici. V roce 2002 zpravodajství opustila, v té době moderovala pouze dva přímé přenosy IQ test národa. Do zpravodajství se ještě v letech 2008–2010 vrátila – do hlavních zpráv na TV Prima. V roce 2010 dostala výpověď na Primě, od té doby se věnuje koučování.

Foto: Profimedia.cz

Třikrát vdaná a třikrát rozvedená Mirka Čejková se živí jako poradkyně v oblasti psychologie a osobního rozvojeFoto: Profimedia.cz

Eva Jurinová († 67): Hvězda prvních let Novy

Eva Jurinová byla vystudovaná novinářka. Televizní kariéru začínala v ostravském studiu Československé televize. V devadesátých letech přijala nabídku od Novy a byla tam považována za hvězdu. Po boku Zbyňka Merunky moderovala hlavní zpravodajskou relaci od roku 1995 až do roku 1999. Vedení televize vsadilo na její kultivovaný projev, důvěryhodnost a zralost. Doba modelek za zpravodajským pultem totiž přišla až o mnoho let později.

Po odchodu z televize působila Jurinová 11 let ve funkci tiskové mluvčí pražské motolské nemocnice. Po odchodu vstoupila do politiky. V komunálních volbách v roce 2014 kandidovala jako nestraník do Zastupitelstva města Sadská. Jurinová byla zvolena starostkou města. V roce 2016 rezignovala. Zemřela v roce 2021 na rakovinu.

Foto: Profimedia.cz

Když do televize nastoupila Eva Jurinová, byly ještě výhodou schopnosti a nikoli modelkovský vzhledFoto: Profimedia.cz

Jolana Voldánová (54): Osobnost televizního zpravodajství

Byla jednou z tváří Událostí České televize. Na obrazovkách se objevovala se svým kolegou Josefem Maršálem. Češi ji milovali, a proto ji také ocenili v anketě TýTý. Čtyřikrát získala prvenství v kategorii osobnost televizního zpravodajství. V roce 2013 připravila lidem pořádný šok. V přímém přenosu se s televizními diváky rozloučila. „Šli jsme s režisérem do studia a já mu špitla, že bych na konci potřebovala jiný záběr kamery, protože se budu loučit,“ zavzpomínala Voldánová. Režisér si myslel, že si dělá legraci. „Ujistila jsem ho, že nedělám,“ prozradila po čase.

Po odchodu z České televize uváděla vlastní talk show Rande s Jolanou na Českém rozhlase. Od června letošního roku působí jako ředitelka Nadace Charty 77, kde vystřídala Boženu Jirků.

Foto: Profimedia.cz

Jolana Voldánová z televize odešla, když byla na vrcholu. Chtěla se věnovat rodiněFoto: Profimedia.cz

Petra Schmalzová (55): Milunu jí nikdo neodpáral

V 90. letech moderovala ještě jako Petra Pyšová zpravodajský pořad „21“ v České televizi. Všichni si ji ale pamatují jako intrikánku Milunu z Troškovy trilogie Slunce, seno… A Milunu jí v devadesátých letech nikdo neodpáral. Proslavila se také krátkodobým vztahem s tehdejším politikem Miroslavem Mackem.

Na televizní obrazovky se vrátila po mateřské dovolené už jako Petra Schmalzová. Na TV Prima uváděla politický diskuzní pořad Nedělní partie. Od roku 2000 působí ve vysokých manažerských funkcích finančního a energetického sektoru, například jako tajemnice představenstva KB a ředitelka Nadace Duhová energie společnosti ČEZ.

Foto: Jiří Rubeš / CNC / Profimedia

Jednu dobu uváděla na Primě prestižní politický pořad Nedělní partieFoto: Jiří Rubeš / CNC / Profimedia

Iveta Toušlová (55): Srostla s Českou televizí

Na obrazovce České televize se objevuje už přes dvacet let. Začínala jako krajská redaktorka v Českých Budějovicích. Před kameru Událostí usedla poprvé (s ostříhanými vlasy) s kolegou Bohumilem Klepetkem 1. ledna 1999. „Pamatuju si, že tehdy přijalo jedenáct členských států Evropské unie euro. A Česká televize novou moderátorku,“ vybavuje si dodnes.

Od zpravodajství v průběhu let přešla do publicistiky - je autorkou úspěšných projektů Toulavá kamera, 13. komnata a Gejzír. Obrazovce České televize tedy zůstala věrná dodnes. V období milénia, v době kdy byl generálním ředitelem Jiří Janeček, byla osm let jeho partnerkou.

Foto: Profimedia.cz

V době, kdy s ním chodila, byl Jiří Janeček ženatýFoto: Profimedia.cz

Nikol Lenertová (48): Má miliardáře

Vyhrála Miss severní Čechy, věnovala se modelingu a v roce 1994 zakotvila na Nově. O tři roky později se stala moderátorkou Sportovních novin a v letech 1999–2002 jsme ji mohli na Nově pravidelně vídat v hlavní zpravodajské relaci po boku Karla Voříška. V roce 2002 odešla z televize studovat do Spojených států a Kanady. Snažila se také vybudovat pěveckou kariéru s formací NewTrio, které v roce 2005 vyšlo CD.

O dva roky později byla skupina nominována v kategorii Objev roku na Českého slavíka. Lenertová postupně vystřídala několik zaměstnání, jednu dobu byla mluvčí Středočeského kraje. V současné době pracuje v oblasti marketingu. V roce 1999 se proslavila románkem s hokejovým bohem Jaromírem Jágrem. Patnáct let žila ve vztahu s Jaroslavem Kalátem, se kterým má dva syny. Loni se vdala za za někdejšího krále hotelového byznysu v Česku Viliama Siveka.

Foto: Profimedia.cz

Jednu dobu se Nikol Lenertová věnovala zpěvu a docela se jí dařiloFoto: Profimedia.cz

Načítám