Warhol, Picasso, Mucha a další společně v Egon Schiele Art Centru v Českém Krumlově. Galerie mapuje svých 30 let

4. červenec 2023 10:56

Pablo Picasso, Olbram Zoubek, Andy Warhol, František Skála, Alfons Mucha a nespočet dalších umělců na velkoformátových plakátech zdobí část českokrumlovského Egon Schiele Art Centra. Galerie slaví 30 let od otevření a kromě speciální výstavy plakátů představuje i dobové fotky.

„Myslím, že jsme jedna z mála institucí v Evropě, která má za třicet let prakticky ke všem výstavám plakáty ve formátu A1. Je to zajímavý přehled a samozřejmě za každým plakátem je spousta práce, mnoho osudů a mnoho vzpomínek, říká ředitelka českokrumlovského Egon Schiele Art Centra Hana Jirmusová Lazarowitz.

Součástí expozice, která mapuje třicet let galerie, jsou dnes už historické fotografie. „Doplnili jsme to i pohledem do interiérů, jak vypadaly před rekonstrukcí, během ní. Když jsme tu začínali, nebyla doba žádných grantů, museli jsme shánět peníze různě, doma i v zahraničí, nebo si na to prostě vydělat,“ popisuje ředitelka.

Za nejnáročnější období označuje první půlrok. „Když jsme odvezli asi 200 kontejnerů vybouraných agresivních vestaveb. Sály, které mají 200, 300, 400 metrů čtverečních, byly přehrazené příčkami. Velmi často jsme se dostali na původní omítky a podlahy, dostali jsme se i na původní žulové sloupy. A tehdy se chodili lidé z města dívat a říkali: To jsou nádherné sály. Nikdo o nich vlastně nevěděl, protože tady byl čtyřicet let podnik služeb,“ vypráví.

Čtěte také

Vůbec první výstava v Egon Schiele Art Centru představovala díla Egona Schieleho. „Přiletěly bedny ze Spojených států amerických a byl tam Schiele. Musím říct, že jsem nevěřila, že to tak bude, ale bylo. Plakát, který tady teď vidíte, jsme vylepili po Krumlově a okolí a hodně lidí nám přeškrtávalo to slovo Krumau. My jsme si vůbec neuvědomili, že to pro někoho může být nepříjemné,“ vzpomíná Hana Jirmusová Lazarowitz.

Z hlediska organizace byly podle ní nejnáročnější sochařské výstavy, ale komplikovaná byla třeba také příprava výstavy děl Andyho Warhola. „Vzhledem k cenám Warhola se plátna přepravovala v klimatizovaných bednách a v té době byl problém je vůbec dostat do nějakého letadla. My jsme tehdy požádali vojsko a díla přivezl vojenský speciál. Dneska si to vůbec neumím představit, ale 90. léta byla dobou euforie a nadšení a všichni chtěli dělat něco dobrého,“ líčí.

Výstava k 30 letům Egon Schiele Art Centra je v galerii v Českém Krumlově k vidění do konce roku.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související