Ministr financí Stanjura podporuje zastropování zemědělských dotací

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) dlouhodobě apeluje na zavedení zastropování zemědělských dotací, které by zamezilo velkým průmyslovým holdingům čerpat miliardové státní podpory. Vláda by tímto krokem docílila důležitých úspor ve prospěch státního rozpočtu a zároveň by podpořila rozvoj pestřejší skladby zemědělských subjektů. Se zastropováním dotací souhlasí i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), s nímž v posledním červnovém týdnu jednali zástupci ASZ ČR – předseda Jaroslav Šebek, místopředseda Jan Staněk a členové předsednictva Eliška Kravcová a Josef Stehlík.  Na jednání se dále projednávala redistributivní platba, sledování majetkové propojenosti podniků, škrty v národních dotacích nebo novela zákona o myslivosti. V neposlední řadě byl diskutován vládní konsolidační balíček, ke kterému ASZ ČR vznesla řadu připomínek. Schůzky se také účastnil místopředseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu Petr Bendl (ODS) a zástupci ministerstva financí.

Předsednictvo ASZ ČR je přesvědčeno, že všechny zemědělské dotace (investiční i plošné) musí mít svůj strop, jak je i ve všech kulturních státech běžné. Vláda by měla jasně vymezit princip, že peníze daňových poplatníků nemohou jít neomezeně na dotování velkých koncernů s výměrou v řádech desítek tisíc hektarů, a naopak nasměrovat podporu menším a středním podnikatelům. Je absurdní, aby v současné době, kdy vláda chystá navyšování daní ze zemědělské půdy ke snížení rekordního rozpočtového schodku, stát nadále finančně podporoval miliardovými dotacemi velké agroholdingy. V rámci nového dotačního období informovala Asociace ministra také o nutnosti zavedení sledování majetkové propojenosti podniků tak, aby se zabránilo zneužívání dotačních prostředků. Zbyněk Stanjura se s těmito stanovisky Asociace ztotožňuje, nicméně zmínil, že v tomto ohledu vláda potřebuje součinnost nového ministra zemědělství Marka Výborného.

Asociace na jednání dále upozornila ministra financí na nekorektní nastavení zastropování investičních plateb v rámci Programu rozvoje venkova, kde i přes výhrady ASZ ČR došlo k výjimce ze zastropování pro podniky žádající podporu na investice do chovů prasat a drůbeže – žadateli v těchto opatřeních jsou přitom zejména právě největší agroholdingy. V rámci nové Společné zemědělské politiky (SZP) diskutovali zástupci ASZ ČR s ministrem zemědělství také zavedení redistributivní platby, kterou Asociace považuje za vstřícný krok pro podporu menších a středních zemědělských podnikatelů. Redistributivní platba, prosazená předchozím ministrem zemědělství, navíc koresponduje s plněním programového prohlášení vlády. ASZ ČR i ministr financí považují za důležité takto nastavený nástroj ponechat a sledovat jeho fungování v nadcházejících letech nové SZP.

ASZ ČR opakovaně vyjadřuje svůj negativní postoj k současné podobě novely mysliveckého zákona, která nerespektuje programové prohlášení vlády. Zbyněk Stanjura je s problematikou kolem tohoto zákona dobře seznámen a i v tomto případě je v názorové shodě s postoji Asociace. Dle jeho slov není přípustné, aby se miliardové škody způsobené přemnoženou zvěří nadále prohlubovaly, a je nutné provést zásadní legislativní změnu ve prospěch zdravých a pestrých lesů, i ve prospěch úspor ve státní pokladně. 

Současná podoba vládního konsolidačního balíčku plánuje do škrtů ve státním rozpočtu zahrnout redukci národních dotací v zemědělství. Národní dotace ASZ ČR již v minulosti kritizovala, neboť jsou do velké míry využívány netransparentně a namísto malých a středních zemědělských subjektů často upřednostňují podporu pro velké firmy s desetimilionovými až stomilionovými zisky, na což mimo jiné letos upozornil i Nejvyšší kontrolní úřad. ASZ ČR souhlasí s plánovanými škrty v neinvestičních podporách v rámci národních dotací a doporučila ministrovi k redukci i další neefektivní dotační tituly. ASZ ČR s ministrem financí také diskutovala případné snížení kofinancování II. pilíře nové SZP, které by se však netýkalo podpor pro menší subjekty. Česká republika má v rámci EU nevyšší kofinancování evropských dotací a jeho snížením, stejně jako zavedením výše zmíněného zastropování, by se evropské zdroje využívaly efektivněji a dosáhla by na ně vetší a pestřejší skupina zemědělských subjektů.

Co se týče vládního konsolidačního balíčku obecně, Asociace soukromého zemědělství ČR k němu již v květnu vydala svá stanoviska, která doplnila i ustanovení červnové valné hromady. ASZ ČR v obecné rovině plně chápe povinnost koaliční vlády přijímat i nepříjemná opatření ke snížení schodku veřejných peněz a v rámci balíčku podporuje některé vládní kroky. Nesouhlasí však s plánovaným zvýšením daní ze zemědělského majetku a zemědělské půdy a rovněž nesouhlasí se zvyšováním odvodů pro OSVČ – tyto kroky považujeme za porušení vládních slibů. Zástupci Asociace proto seznámili ministra financí s postoji naší stavovské organizace ke konsolidačnímu balíčku. ASZ ČR bude s ministerstvem financí nadále intenzivně jednat a snažit se zmírnit dopady na hospodaření sedláků.

Za hlavní kancelář ASZ ČR Anna Chládová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info