4. července 2023 • 20:51

Macháč při debutu šance nedotáhl a končí, další české zápasy odložil déšť

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Macháč při debutu v hlavní části Wimbledonu do 2. kola nepostoupil. Nasazené dvanáctce Britu Cameronu Norriemu podlehl za dvě hodiny a 33 minut 3:6, 6:4, 1:6, 4:6. Rodák z Berouna vypadl v prvním kole grandslamu potřetí za sebou. Všechny další na úterý plánované české zápasy odložil déšť, který výrazně zkomplikoval druhý hrací den.



Českému reprezentantovi, který se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace a patří mu 108. místo v žebříčku ATP, nepomohlo ani 13 es, naopak doplatil na 53 nevynucených chyb. Domácí Norrie zahrál 45 vítězných míčů a může v All England Clubu dál usilovat o napodobení loňské semifinálové účasti.

Macháč se dostal na kurt jako jediný z českých tenistů. Organizátoři kvůli dešti přeložili většinu zápasů na středu, debutant v hlavní soutěži však měl jistotu díky tomu, že hrál na dvorci číslo 1 pod zataženou střechou.

Český hráč držel v úvodu s Norriem krok, nepodařilo se mu ale vypracovat ani jeden brejkbol a favorit později jeho servis dvakrát prolomil. Světová třináctka se po 34 minutách ujala k radosti domácích fanoušků vedení.

Macháč však zlepšil ve druhé sadě pohyb a Brit se už prosazoval hůř. Český tenista našel recept na soupeřovo podání, a přestože přišel o vedení 3:1, v sedmé hře brejkl Brita znovu a vývoj srovnal.

Třetí sada ale patřila sedmadvacetiletému Norriemu. Rodák z Johannesburgu získal brzy brejk na 2:0 a za stavu 4:1 si při jeho výhodě Macháč poranil prst na ruce. Britský tenista poté set čistou hrou dopodával.

Česká tenisová dvojka ještě mohla duel za podpory přítelkyně Kateřiny Siniakové v hledišti zdramatizovat. Na začátku čtvrté sady Macháč přišel sice o vedení 2:0, po jednom z obětavých zákroků na síti si ale vysloužil potlesk Norrieho i zaplněného kurtu číslo 1.

Rozhodující chvíle přišly v závěru. Macháč nevyužil za stavu 4:3 tři brejkboly a vzápětí přišel o svůj servis. Norrie pak proměnil druhý mečbol.

Rybakinová musela otáčet

Světová jednička Španěl Carlos Alcaraz a obhájkyně loňského titulu Jelena Rybakinová z Kazachstánu postoupili do 2. kola. Zatímco dvacetiletý Alcaraz, vítěz loňského US Open a hlavní vyzyvatel úřadujícího šampiona Srba Novaka Djokoviče, porazil v úvodu Francouze Jérémyho Chardyho jasně 6:0, 6:2, 7:5, Rybakinová otočila duel proti Američance Shelby Rogersové a zvítězila 4:6, 6:1, 6:2. Zápasy se kvůli dešti hrály pod zataženou střechou.

Rodák z El Palmaru Alcaraz si v utkání pomohl deseti esy a zahrál 38 vítězných míčů. Zápas proti Chardymu, kterému patří v žebříčku ATP až 542. místo a je o šestnáct let starší, zvládl za hodinu a 55 minut. V duelu vzal soupeři sedmkrát servis, sám přišel jen o jeden. V druhém kole narazí na dalšího Francouze, který vzejde z dvojice Alexandre Müller - Arthur Rinderknech.

Zápasu úřadující šampionky Rybakinové přihlížel na centrálním dvorci ve společnosti vévodkyně Kate legendární Roger Federer. Švýcarský vítěz 20 grandslamových titulů zhlédl před utkáním v královské lóži pamětní film o svých úspěších ve Wimbledonu a vyslechl si potlesk 15 tisíc stojících fanoušků.

Obhájkyně titulu Rybakinová nezačala duel dobře, hned v úvodu ztratila podání a 49. hráčka světa Rogersová získala první set. Poté však favoritka a finalistka letošního Australian Open byla na servisu stoprocentní, v dalších dvou setech získala po dvou brejcích a slavila za hodinu a 45 minut postup. Pomohla si také 12 esy.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 44,7 milionu liber)

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Alcaraz (1-Šp.) - Chardy (Fr.) 6:0, 6:2, 7:5,
A. Murray - Peniston (oba Brit.) 6:3, 6:0, 6:1,
Norrie (12-Brit.) - Macháč (ČR) 6:3, 4:6, 6:1, 6:4,
Halys (Fr.) - Evans (27-Brit.) 6:2, 6:3, 6:7 (5:7), 6:4,
Etcheverry (29-Arg.) - Zapata (Šp.) 6:7 (5:7), 5:7, 6:3, 6:4, 7:5.

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Rybakinová (3-Kaz.) - Rogersová (USA) 4:6, 6:1, 6:2,
Džábirová (6-Tun.) - Frechová (Pol.) 6:3, 6:3,
Sabalenková (2-Běl.) - Udvardyová (Maď.) 6:3, 6:1.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud