Macháče limitovaly ve Wimbledonu křeče, diváky přesto nadchl efektní rybičkou

foto Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 44,7 milionu liber): Muži: Dvouhra - 1. kolo, 4. července 2023. Tomáš Macháč z Česka. 

Londýn - Tenista Tomáš Macháč litoval po porážce v 1. kole Wimbledonu s domácím Britem Cameronem Norriem nevyužitých šancí, novinářům ale řekl, že jej od konce třetího setu limitovaly křeče v ruce. Přestože dvaadvacetiletý rodák z Berouna prohrál při debutu v hlavní soutěži 3:6, 6:4, 1:6, 4:6, po některých úderech si vysloužil ovace publika. Nyní by rád zabojoval na dalších turnajích o cenné body, aby měl jistou účast v hlavní soutěži na US Open.

"Byl to kvalitní zápas. Škoda jen některých chyb. Musel jsem pak i improvizovat, protože jsem dostával křeče. Chodil jsem si hodně pro voleje, hrál servis volej a využíval kraťas, což byla dobrá změna. Je velká škoda brejkbolů za stavu 4:3 ve čtvrtém setu. Kdoví, jak by vypadal ten pátý. Třeba bych tam ale úplně zkolaboval na křeče," uvedl Macháč.

Potíže českého tenistu limitovaly od konce třetího setu, kdy za stavu 1:4 pustil při returnu raketu z ruky. "Chvíli jsem ji vůbec nemohl uvolnit a měl jsem strach, že tu raketu nebudu moci držet. Snažil jsem se dát dohromady a hodně pil. Dostal jsem se na úroveň, kdy jsem mohl hrát, ale nemohl jsem vydržet dlouhé výměny. Proto jsem je zkracoval," vysvětlil.

Podobnou křeč chytil 108. hráč světa také v únorovém duelu s Novakem Djokovičem v Dubaji. "Musím to řešit, protože se mi to stalo podruhé. Poprvé jsem to neřešil, ale teď na tom budu pracovat," podotkl.

I přes potíže zaujal britské diváky atraktivním tenisem. Několikrát roztleskal publikum, které jinak fandilo Norriemu. "Užíval jsem si to. Předváděl jsem velice kvalitní a zábavný tenis. Dokonce se mi povedlo zahrát rybičku a míček se ještě vrátil na mou polovinu. Bylo to dva v jednom," usmál se Macháč.

"Musím říct, že i když jsem hrál s domácím hráčem, diváci byli hodně féroví. Samozřejmě fandili více jemu, což je logické, ale hodně mě překvapilo, jak se publikum chovalo. Velký klobouk dolů před nimi," doplnil.

Efektní úder v úvodu čtvrté sady označil za jeden z nejlepších v kariéře. "Myslím, že jsem ještě nic takového nezahrál. Už se mi párkrát povedlo, že se míč vrátil zpátky přes síť. Tohle byl ale těžký míč, prohazoval mě do krosu, já čekal lajnu a na poslední chvíli jsem musel skočit, protože jsem tam nebyl," líčil.

Byl také jediným Čechem, který v úterý na kurty nastoupil. A to díky tomu, že hrál na stadionu se zatahovací střechou. "Vše se sešlo. Na trávě hraju dobrý tenis, byl to těžký los a pršelo, takže na ostatních kurtech diváci nebyli. Do toho jsem hrál proti domácímu Angličanovi. Už jen to, že když jsme šli na kurt a diváci začali skandovat, bylo jasné, že nějaká nervozita přijde. Od stavu 2:2 ale odcházela. To je normální. I Novak Djokovič říkal, že je někdy nervózní," řekl Macháč.

Prohra mu však přece jen zkomplikovala plány. Sám si vytyčil plán dostat se ve Wimbledonu alespoň do 3. kola. Místo toho skončil potřetí za sebou v prvním. "Byla motivace, že bych si tu sáhnul na dno a dal si volno. Uvidíme, proberu to s týmem. Mám v plánu jet na turnaj do Rumunska. Hraju o hlavní soutěž na US Open a nemusel bych hrát kvalifikaci. Poslední šanci na body, abych se přiblížil do stovky, mám ale tam," dodal Macháč.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď