Hlavní obsah

Muškátům to sluší nejen v truhlíku. Řezané jsou krásné ve váze nebo lahvi!

Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Truhlíky za oknem a v nich muškáty. Tradice a snad i symbol léta. Ovšem dnes bychom vám tyto květiny rádi představili ve zcela nové roli!

Článek

Muškáty čili pelargonie jsou nejoblíbenější druh květin, pěstují se v truhlících a květináčích po celé Evropě. Lidé je milují nejen pro barvu a hojnost květů, ale i pro jejich odolnost. Možná ale, že vás dosud nenapadlo dát je do vázy – a nejen do ní! Nechte se inspirovat našimi aranžemi.

Kde se vzaly muškáty?

Když v sedmnáctém století objevil mladý lékař a botanik Paul Hermann na své pouti po Jihoafrické republice bohatě a pestrobarevně kvetoucí asi dva metry vysokou květinu, byl z ní doslova unesen. Hlavně proto, že nic podobného ve svém rodném Holandsku neviděl. Odebral z květiny řízky a poslal je domů. Květina - muškát neboli perlargonie - si brzy získala velkou oblibu a z Holandska se začala šířit i do zbytku Evropy. Bylo to nejen díky její kráse, ale i odolnosti - tou se ostatní druhy, které také Hermann poslal, rozhodně chlubit nemohly.

Oblíbila si je hlavně šlechta, která je chtěla mít ve víc tvarech, velikostech a barvách, takže ve výmarském almanachu rostlin z roku 1826 najdete už 352 druhů. Pěstovaly se nejen jako okrasné rostliny, ale třeba na jihu Francie speciálně kvůli tomu, aby se z nich získávala surovina pro výrobu parfémů.

I dnes se objevují každý rok nové odrůdy a v mezinárodním registru pelargonií je jich už přibližně 17 000 a další stále přibývají. Každý rok se jich v Evropě prodá kolem 400 milionů. Jestli patříte mezi jejich milovníky a obdivovatele, máme pro vás několik nápadů, jak je naaranžovat nejen do truhlíků, ale i jako řezané květiny.

Řezané květy muškátů jako dekorace

Je jedno, který z druhů muškátů jste letos do truhlíků zvolili nebo jakou barvu mají. Stoprocentně se budou hodit na výrobu některé z následujících květinových dekorací.

Načítám