Macháč: Kvůli křečím jsem musel improvizovat. Atmosféru jsem si užil

5. 7. 2023, 07:56
Rozhovory 15
Tomáš Macháč litoval po porážce v 1. kole Wimbledonu s domácím Britem Cameronem Norriem nevyužitých šancí, novinářům ale řekl, že jej od konce třetího setu limitovaly křeče v ruce. Přestože dvaadvacetiletý rodák z Berouna prohrál při debutu v hlavní soutěži 3:6, 6:4, 1:6, 4:6, po některých úderech si vysloužil ovace publika. Nyní by rád zabojoval na dalších turnajích o cenné body, aby měl jistou účast v hlavní soutěži na US Open.
Profily hráčů
Tomáš Macháč (© Profimedia)

"Byl to kvalitní zápas. Škoda jen některých chyb. Musel jsem pak i improvizovat, protože jsem dostával křeče. Chodil jsem si hodně pro voleje, hrál servis volej a využíval kraťas, což byla dobrá změna. Je velká škoda brejkbolů za stavu 4:3 ve čtvrtém setu. Kdoví, jak by vypadal ten pátý. Třeba bych tam ale úplně zkolaboval na křeče," uvedl Macháč.

Potíže českého tenistu limitovaly od konce třetího setu, kdy za stavu 1:4 pustil při returnu raketu z ruky. "Chvíli jsem ji vůbec nemohl uvolnit a měl jsem strach, že tu raketu nebudu moci držet. Snažil jsem se dát dohromady a hodně pil. Dostal jsem se na úroveň, kdy jsem mohl hrát, ale nemohl jsem vydržet dlouhé výměny. Proto jsem je zkracoval," vysvětlil.

Podobnou křeč chytil 108. hráč světa také v únorovém duelu s Novakem Djokovičem v Dubaji. "Musím to řešit, protože se mi to stalo podruhé. Poprvé jsem to neřešil, ale teď na tom budu pracovat," podotkl.

I přes potíže zaujal britské diváky atraktivním tenisem. Několikrát roztleskal publikum, které jinak fandilo Norriemu. "Užíval jsem si to. Předváděl jsem velice kvalitní a zábavný tenis. Dokonce se mi povedlo zahrát rybičku a míček se ještě vrátil na mou polovinu. Bylo to dva v jednom," usmál se Macháč.

"Musím říct, že i když jsem hrál s domácím hráčem, diváci byli hodně féroví. Samozřejmě fandili více jemu, což je logické, ale hodně mě překvapilo, jak se publikum chovalo. Velký klobouk dolů před nimi," doplnil.

Efektní úder v úvodu čtvrté sady označil za jeden z nejlepších v kariéře. "Myslím, že jsem ještě nic takového nezahrál. Už se mi párkrát povedlo, že se míč vrátil zpátky přes síť. Tohle byl ale těžký míč, prohazoval mě do krosu, já čekal lajnu a na poslední chvíli jsem musel skočit, protože jsem tam nebyl," líčil.

Atmosfére? Vše se sešlo

Byl také jediným Čechem, který v úterý na kurty nastoupil. A to díky tomu, že hrál na stadionu se zatahovací střechou. "Vše se sešlo. Na trávě hraju dobrý tenis, byl to těžký los a pršelo, takže na ostatních kurtech diváci nebyli. Do toho jsem hrál proti domácímu Angličanovi. Už jen to, že když jsme šli na kurt a diváci začali skandovat, bylo jasné, že nějaká nervozita přijde. Od stavu 2:2 ale odcházela. To je normální. I Novak Djokovič říkal, že je někdy nervózní," řekl Macháč.

Prohra mu však přece jen zkomplikovala plány. Sám si vytyčil plán dostat se ve Wimbledonu alespoň do 3. kola. Místo toho skončil potřetí za sebou v prvním. "Byla motivace, že bych si tu sáhnul na dno a dal si volno. Uvidíme, proberu to s týmem. Mám v plánu jet na turnaj do Rumunska. Hraju o hlavní soutěž na US Open a nemusel bych hrát kvalifikaci. Poslední šanci na body, abych se přiblížil do stovky, mám ale tam," dodal Macháč.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
IngStavinoha
teď hlavně vzorně podporuj Katku smile
Reagovat
tommr
ať jí radši zbytečně nerozptyluje ... smilesmile
Reagovat
IngStavinoha
však forma podpory se může den ode dne podle potřeby měnit ;-)
Reagovat
hluuusa
Prestan se prezirat a hned budes mit lepsi kondici...
Reagovat
Pe3k
ale mě se lépe usíná když se pořádně nažeru smile
Reagovat
hanz
Také to tak mám, jinak neusnu.
Reagovat
A211
Křeče slabá kondice
Reagovat
frenkie57
málo vody, mnoho soli, přetíženost, málo hořčíku atd, atd. existuje milion důvodů pro kreče. Slabá kondice je jen jednou z nich. Koukej na Alcatraze. o něěm se asi nedá říci, že má slabou kondici. A jak to s ním cvičilo.
Reagovat
Pe3k
Takže i psychika tam hraje roli a Alkác říkal, že měl křeče v celém těle smile
Reagovat
A211
Mě se zdá oproti generaci Lendlu, Navrátilové, Štěpánka, Šmída, Novotné a dalších mají momentálně naši tenisté a tenistky mají prostě slabší kondice a pak mají i dost zranění
Reagovat
frenkie57
No, něco na tom bude. Když hrávaly tebou zmíněné legendy + plno dalších i později, v devadesátkách, tak jsem o zraněních prakticky neslyšel. V dnešní době je toho všude plno, ženy i muži.
Zase, na druhou stranu, se mě zdá, že současný tenis je rychlejší, silovější, prostě fyzicky náročnější. Každý sport se vyvijí, když se podívám na nějaké zápasy hokejistů, fotbalistů ze 70', 80', tak tam vidím markantní rozdíl. U tenisu ten rozdíl možná není tak markantní, ale je tam.
Dneska se kolem kondice sportovců dělá strašná věda, on má dk dispozici specialisty na fyzio, výživu a já nevím, na co ještě a stejně těch zranění je dost. Teď mně napadl jeden důvod: v těch dřívějších dobách nebylo tolik turnajů, kalendář nebyl tolik nabytý, tenisté odehrály méně utkání. Zase na druhou stranu, každý/á z nich si může sestavit herní plán tak, aby se nepřetížil. Nevím, no, je to složitá problematika a uspokojivou odpověď nám nedá asi nikdo.
Reagovat
paddy
Dříve se odehrálo i více zápasů, ale byla tam menší intenzita. Teď je sport atletický, silový a z toho plynou zranění.

Pokud jde o životosprávu, tak v tenise je mizerná. Když vidím, jak se tenistky chlubí fastfoodem, tak je mi na blití. smile

Budou tam samozřejmě menšina, která se stravuje profesionálně, ale problém tenisu je, že hráči jsou šéfové, takže jejich trenéři jako podřízení jim nemohou říct, že jsou tlustá prasata, jak se o tenistkách vyjádřil R. Krajicek.

Ve fotbale i cyklistice se například sleduje podkožní tuk a kontroluje váha. Kdo nemá optimální váhu na špičkový vykon, tak musí zhubnout. Nejde přitom vůbec o nadváhu.

Nedávno byl v TV Pohlreich, restaurace Tiebreak na Štvanici, cca rok 2017. A kdo tam neseděl, např Vondroušová s půlitrem Kofoly. Provozní, patrně manželka Petery, říkala, že tenisté by nejradši svíčkovou atp.

Každý strůjcem štěstí svého smile
Reagovat
IngStavinoha
do pětadvaceti ne-li do třiceti tohle téměř nehraje roli ani na vrcholové úrovni - to spíš celkové psychosomatické rozhození osobnosti dlouhými hodinami čumění do leštítek
Reagovat
A211
Je jasný že dnes sportovci nepůjdou sjezdovku v preskacich jako Štěpánek to není moderní ale hlava dostala impuls že to ještě jde něco ze sebe vymáčknout.
Reagovat
jurasekh
Zápas jsem celý sledoval. Tomáš je talentovaný, šikovný hráč, bohužel s nevyrovnaným výkonem. Sice to chápu, že musí při svých dospozicích hodně riskovat, ale dál jej posune jen dobré zdraví a vyrovnanější výkony. Držím mu palcesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist