Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Většina lidí si za pobyt připlatí.“ Kdo se bude léčit v nové psychiatrické nemocnici?

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Od července se začnou v novém berounském psychiatrickém centru léčit první pacienti. Dostat se k léčbě duševních potíží v takto pohodlných prostorách by chtěl asi každý. Jaká ale budou kritéria pro přijetí pacienta do péče? Závažnost diagnózy, nebo schopnost zaplatit si pobyt v takto nadstandardním prostředí ze svého?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V nově otevřeném psychiatrickém centru v Berouně má člověk pocit, že se spíše ocitl v přímořském řeckém letovisku. V pětipatrové budově s rozlohou kolem 25 tisíc metrů čtverečních je všude spousta prostoru. Ve vstupní hale na vysoké stěně šumí vodopád.

Velkými prosklenými stropy dopadá prudké červnové slunce, na počest slavnostně otevřeného centra se k jídlu servíruje musaka, saláty s olivami, zmrzlina. Vše na náklady majitele Sotiriose Zavalianise, kterému patří nejen berounská a hořovická nemocnice, ale i radiologické centrum Multiscan, různé ambulance, lékárny, distributoři léčiv i stavební divize.

Majitel Akeso holding Sotirios Zavalianis a premiér Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Při slavnostním otevření se zdá, že všichni čeští politici jsou právě v Berouně. Vedle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) a premiéra Petra Fialy (ODS) jsou tu především politici, kteří dlouhodobě podporují soukromé vlastnictví ve zdravotnictví.

Například současný ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který jako bývalý mluvčí hejtmana Petra Bendla v roce 2007 obhajoval privatizaci středočeských nemocnic. „Dnes tu vidíme příběh neoblomného člověka, který dokázal dotáhnout do konce svoje vize. Takové pozitivní příběhy léčí,“ řekl Kupka na Zavalianisovu adresu.

Deník N udělal reportáže ze dvou odlišných psychiatrických center – z nově vznikajícího, luxusního soukromého centra v Berouně a ze státní psychiatrické nemocnice pro děti v Lounech, která je klíčovým zařízením v Česku. Zatímco lounská nemocnice bez většího zájmu státu uvadá, soukromé berounské centrum, kterému fandí vládnoucí politici, se chystá převzít velkou část pacientů a i lékařů.

„Jsem nesmírně rád za tuto investici, která má celoevropský význam,“ připojuje se poslanec Jan Skopeček (ODS), který se dlouhodobě netají tím, že by si pacienti měli za péči více připlácet.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Prostředí, ve kterém léčíme, je naprosto zásadní pro lidi s duševní chorobou. Pokud je prostor takto krásný, je uzdravení daleko rychlejší, člověk dostává chuť se uzdravit,“ říká další známý zastánce „volné ruky trhu“ ve zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS).

Každá místnost je zaměřená na jinou metodu léčby. V jedné stojí terapeutka s flétnou – tady se budou pacienti léčit muzikoterapií. V další pak dva muži s 3D brýlemi předvádějí léčbu virtuální realitou. Je tu i speciální luxusní místnost pro fototerapii – tedy léčbu sluncem.

Centrum duševní rehabilitace v Berouně. Foto: Stavbaweb

Mříže na oknech, typické pro psychiatrické nemocnice, tu nejsou. Namísto nich jsou v budově velká bezpečnostní okna. Najdeme tu i speciálně upravenou kuchyň s množstvím sporáků a pracovních ploch, kde se lidé budou moci léčit terapií vařením. Pacientům, kteří tu budou ubytovaní, pak bude k dispozici obrovský bazén a kinosál. Vše v pětihvězdičkové kvalitě.

Většina lidí si za pobyt zaplatí

Politici tu zdůrazňují, jak nové centrum pomůže zlepšit přístup lidí s psychickými problémy ke zdravotní péči. A také to, že celý projekt nestál z veřejných peněz ani korunu. Majitel totiž zaplatil za výstavbu i vybavení projektu celkem 1,2 miliardy korun ze svého. „Berounská nemocnice je synonymem špičkové péče, věřím, že budeme navazovat na tuto tradici,“ říká na místě ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vlastimil Válek (TOP 09), ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a poslanec Jan Skopeček (ODS). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Dostat se k léčbě duševních potíží v takto pohodlných prostorách, navíc pomocí moderních terapií, by chtěl asi každý, kdo má psychické problémy. Jaká však budou kritéria pro přijetí pacienta do péče? Závažnost diagnózy, nebo schopnost zaplatit si pobyt v takto nadstandardním prostředí ze svého?

Když novináři chtěli po ministrovi vědět, jakou péči budou hradit pojišťovny a co si lidé zaplatí z vlastních peněz, odpovědi se vyhnul. „Informace o tom, jak tady bude hrazená péče pojišťovnami, nemám. Já nesedím ve správních radách pojišťoven. Zeptejte se na to pana ředitele VZP Kabátka, je tu dnes někde také, nebo pana profesora Kašpárka (místopředsedy Národní rady pro duševní zdraví, pozn. red.), který tady někde právě pobíhá,“ odpověděl ministr.

Samotný Zavalianis přitom narovinu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější