Plzeňský kraj bude v létě žít barokní kulturou

  9:22
Letní barokní festival opět v následujících týdnech oživí kulturou 17. a 18. století některá z míst Plzeňského kraje. Už tuto středu a čtvrtek se odehraje akce Císař na Kozlu.

Taneční vystoupení v rámci akce Barokní den v kostele Zvěstování Panny Marie v Mariánské Týnici. (19. 6. 2021) | foto: Milena Sojková, MF DNES

Ta návštěvníky oblíbeného lesního zámku přenese do doby vlády Josefa II. Připravena jsou šermířská, taneční i kejklířská vystoupení. Program začíná vždy v 10 hodin otevřením tržiště.

Soubor Atlantis Colegium předvede své umění 8. července od 18 hodin v Mariánské Týnici.

O den později rozezní jízdárnu ve Světcích u Tachova koncert sborového zpěvu.

Vážnějším tématům se bude věnovat program, který se koná v zahradě Muzea Českého lesa v Tachově 14. července. Pod názvem Baroko válečné přiblíží obléhání kláštera. Navštívit bude možné barokní vojenské ležení skupiny vojenské historie Butlers Dragonerregimet. „Vedle komentovaných prohlídek dobového tábora bude představena výstroj a výzbroj vojáků třicetileté války a bojová taktika mušketýrů a pikenýrů. Ochutnat bude možné dobovou vojenskou kuchyni,“ sděluje ředitelka muzea Jana Hutníková.

Celý program zahájí v muzeu loutkové pohádky pro děti. Dvakrát proběhne představení práce vojenského felčara a komentovaná prohlídka animace bitvy u Rozvadova, která se konala v roce 1621.

Na dvoře Ludvíka XIV.

Barokní veselici bude hostit v sobotu 24. července od 13 hodin zámek Čečovice. Program bude bohatý. Chybět nebudou gladiátoři, soubor písní a tanců, pohádka pro děti, plno trhovců nebo malování na obličej. V zámecké sýpce bude výstava chodských krojů. „Budeme velice rádi, pokud si s námi přijedete odpoledne nejen užít, ale i na vlastní oči vidět zámek, který díky vaší stálé podpoře zachraňujeme,“ říká Miroslava Šusová z Klubu Ladislava Lábka.

Na dvůr francouzského krále Ludvíka XIV. vezme 5. srpna zájemce akce na zámku v Hrádku u Nechanic. Ve stejný den se představí Capella Ornamentata v kostele svatého Martina ve Strážově. Letní barokní festival je jednou z nejvýznamnějších a návštěvnicky nejoblíbenější částí unikátního projektu Plzeňského kraje Západočeské baroko.