Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

K českým prázdninám patří neodmyslitelně i letní filmová trilogie Zdeňka Trošky (70) Slunce, seno… (1983, 1989, 1991). Košilaté příběhy z jihočeských Hoštic jsme sice všichni viděli už několikrát, ale vždy se na ně rádi podíváme znovu.

Film prý nedrží pohromadě

Na rozdíl od diváků nemá režisér Troška rád první díl série Slunce, seno, jahody. Podle něj je tento film „zkažený“, protože z něj musel vystříhat asi deset minut, které tehdejší cenzoři neskousli. Prý v nich zesměšnil družstevníky.

Troška tvrdí, že film kvůli tomu nedrží pohromadě. Režisér (a maminka) mají sice vždycky pravdu, ale diváci si ničeho nevšimli a Slunce, seno, jahody si oblíbili i přes dnes již nepochopitelný zásah „shůry“. Kvůli soudruhům má ale film kratší stopáž (83 minut). U druhého dílu Slunce, seno a pár facek si už cenzoři dali pohov a film se vysílal tak, jak si Troška přál.

Nemusíme importovat

První film úspěšné série vznikl přitom velkou náhodou. Troška se jednou na každoroční schůzi na Barrandově podivil, proč se vyhazují peníze za nákup italských komedií, když si je můžeme natočit sami.

A nápad byl na světě. Základem Slunce, seno, jahody se stal jeho školní scénář, v němž čerpal ze svých dětských vzpomínek.

Zajímavosti z placu

Věděli jste, že psa Pinďu rodiny Škopkových si zahrál pes Freddy, který patřil ve skutečnosti Heleně Růžičkové (†67)? Režisér Troška obsadil do vedlejších rolí i své rodiče. Jeho otec Václav si zahrál starého Konopníka a maminka Růženka ztvárnila malou roli matky doktora Káji Kroupy ve druhém příběhu Slunce, seno a pár facek.

Do komparzních rolí se zapojily téměř celé Hoštice. Komparzisté brali za každý natáčecí den odměnu 100 až 120 korun. Pro představitelky místních drben to bylo víc než vítané přilepšení k důchodu, který se tehdy pohyboval kolem 350 až 370 korun měsíčně. Však také neremcaly a v příslušných scénách běhaly jak zamlada.

Představitelky Kelišky Marie Švecová (†87) a Konopnice Marie Pilátová (†93) byly ve skutečnosti sestřenice. Senilní babičku hrála v prvním filmu série Erna Červená (†84), jež byla manželkou zakladatele legendárního kabaretu Červená sedma Jiřího Červeného (†74) a matkou pěvkyně Soni Červené (†97). V obou dalších filmech ji nahradila Valérie Kaplanová (†81), protože Červená v roce 1985 zemřela.

Legendární scéna, kdy babička jede po silnici na posteli, se natáčela tak, že pod peřinou byl ukryt kaskadér, který postel ovládal pomocí zabudovaného řízení a brzdy.

Farář Otík (Luděk Kopřiva †80) často používá repliku: „Panenko Maria Podsrpenská, vidíš to?“ Poutní kostel Panny Marie Bolestné na Podsrpu je barokní římskokatolický poutní kostel, který stojí na jihovýchodním okraji Strakonic v místní části Podsrp. Představitel Otíka jako farář rozhodně nežil, spoustu peněz prý utratil za své přítelkyně. Smích ale přinášel rád, a proto se nechal pohřbít bez obřadu, aby si ho lidé nespojovali s ničím smutným.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám