Pavel Kikinčuk začínal u filmu rolí Šimona Pláničky v Slunce, seno, jahody. Dnes přešel do role Škopka

Hostem na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka byl herec Pavel Kikinčuk, který je známý zejména svou první rolí Šimona Pláničky v komedii Slunce, seno, jahody.

Letos je to přesně 40 let od natáčení prvního dílu legendární série komedií Zdeňka Trošky Slunce, seno, ... . Ten byl v roce 1983 první filmovou hereckou příležitostí pro mladého absolventa Janáčkovy akademie múzických umění Pavla Kikinčuka, který hrál roli Šimona Pláničky.

Pavel Kikinčuk na natáčení vzpomíná velmi rád a přiznává, že spousta veselých příhod je nepublikovatelných. Dokonce si vzpomíná i na první klapku: „To jsme čekali v poli s farářem, kterého hrál pan Kopřiva. A hned poté, co jsme zahráli tu scénku, vyjely kombajny, které čekaly zase na nás, aby mohly posekat obilí.“

Zajímavostí je, že Pavel Kikinčuk se k Slunce, seno, jahody ještě vrátil, ale v úplně jiné roli. Ve stejnojmenném muzikálu v Karlíně nyní hraje postavu Škopka. Muzikál je podle něj velmi povedený a líbí se i Zdeňkovi Troškovi.

Pomyslnou „smetanu“ popularity Šimona Pláničky slízával Pavel Kikinčuk v divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, kam byl hned po absolvování brněnské JAMU přijat a hrál tu přes 10 let. Pak přešel do legendárního Činoherního klubu a hrál rovnou ve slavné inscenaci S vyloučením veřejnosti, což je slavné drama Jeana-Paula Sartra, odehrávající se v pekle. V souvislosti s tímto představení vzpomíná Pavel Kikinčuk hned na několik příhod, tou první bylo naražené žebro, které měla na svědomí Libuška Šafránková, nebo málem prošvihnuté představení.

Další z velmi populárních rolí Pavla Kikinčuka je v seriálu Okresní přebor. Sáhl Pavel Kikinčuk po této roli hned? A na co coby rybář „ulovil“ svou ženu? Je pro něj léto ‚slunce, seno, jahody‘? I to se dozvíte v rozhovoru s Pavlem Kikinčukem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související