Ondřej a drak. Pavel Pavlovský v pohádce o hrdinovi, který porazil draka, ale neporazil lidskou hloupost

5. červenec 2023

V malé vesnici se najde jenom jeden hrdina, který je ochoten bít se s drakem, aby zachránil nejhezčí pannu ze všech. Vesničany je nejdřív obdivován, ale když se ukáže, že žádný drak neexistoval, stane se statečný Ondřej cílem nezaslouženého posměchu.

Rozhlasová úprava: Lída Naarová
Účinkují: Pavel Pavlovský, Tomáš Šolc, Ivan Gübel, Jiří Kostka, Martin Velda, Antonín Procházka, Josef Nechutný, Jaroslav Someš, Miroslav Dubský, Miloslav Včala, Jaroslav Choc, Jiří Chmelař, Ilona Vaňková, Zora Kostková, Vanda Švarcová, Blanka Lormanová a Netta Deborská
Napsal: Viktor Dyk
Dramaturgie: Ivan Škapa
Hudba: Jan Málek
Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno: 1981

Básník a dramatik Viktor Dyk byl vlastencem a zároveň břitkým kritikem projevů malosti vlastního národa. Jeho ironický pohádkový příběh Ondřej a drak je osobitou variací na téma občanské odvahy a oddanosti ideálům.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio