Jaroslav Hilbert: Falkenštejn. Příběh o lásce české královny Kunhuty a Vítkovce Záviše

5. červenec 2023

Boris Rösner a Eliška Balzerová v hlavních rolích příběhu o lásce, která se odehrává na pozadí bojů o moc nad zpustošenými Čechami. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Hana Kofránková
Osoby a obsazení: Záviš z Falkenštejna (Boris Rösner), Kunhuta, česká královna vdova (Eliška Balzerová), Kralevic Václav - Václav II. (Pavel Chalupa), Kněžna Anežka, představená řádu sv. Kláry (Věra Kubánková), Kněžice Kunhuta, jeptiška řádu sv. Kláry (Marcela Peňázová), Vítek z Krumlova (Lukáš Hlavica), Dobeš z Bechyně, biskup pražský (Pavel Soukup), Purkart z Janovic (Josef Somr), Ješek z Janovic (Ivan Jiřík), Mlada z Jenštejna (Iveta Dušková), Klíčník (Soběslav Sejk), Sezima z Krašova (Ladislav Potměšil) a další
Dramaturgie: Jana Weberová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 1996

Jaroslav Hilbert (1871–1936) patřil v 90. letech 19. století k nejvýraznějším uměleckým osobnostem. Jeho prvním velkým úspěchem byla hra Vina. Její uvedení v Národním divadle v roce 1896 s Hanou Kvapilovou v hlavní roli vyneslo Hilberta rázem do popředí pozornosti obecenstva, ale i odborné kritiky.

Falkenštejn, který byl autorovou čtvrtou hrou, se nesetkal s tak jednoznačným úspěchem. Kritika se rozdělila do dvou táborů se zcela protichůdnými stanovisky a i kolem premiéry v Národním divadle vznikla řada nedorozumění. Odtud se ostatně datuje Hilbertova nevraživost vůči Haně Kvapilové, která ze zdravotních důvodů odmítla roli královny Kunhuty, ačkoli současně vystupovala na pohostinských představeních, a Hilbert se tím cítil dotčen.

Teprve čas ukázal, že Falkenštejn byl moderně cítěným dílem a stal se inspirací nových českých her s historickou tematikou. Z českých jevišť ale po roce 1948 zmizel, s výjimkou roku 1968, kdy se hrál v Ostravě, na více než 50 let – jako ostatně celé Hilbertovo dílo i autor sám, který nešel vtěsnat do představ socialistické kultury. Na scénu Národního divadla se Falkenštejn vrátil v roce 1992 v režii Ivana Rajmonta v titulní roli s Borisem Rösnerem – toho uslyšíte jako Falkenštejna i v rozhlasovém nastudování Hany Kofránkové.

Spustit audio

Související