Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Minisérie o kuřimské kauze. Náboženské poslání Barbory, Hnutí Grálu i Josef Škrla ve slipech

Video se připravuje ...
Autor: pdc, icp, jel - 
6. července 2023
05:00

Nejznámější a velmi zamotaný případ týrání dětí známý jako kuřimská kauza byl zcela náhodou odhalen před 16 lety. V prvním díle speciální minisérie věnované právě tomuto mrazivému případu moderátorky přiblíží podivné fungování skautského oddílu Josefa Škrly i to, jakou má celá věc souvislost s náboženskou organizací Hnutí Grálu.

Insta Crime Podcast, který vzniká spoluprací Blesku a Insta Crime Blogu, uvede přes léto celkem devět speciálních dílů věnovaných kuřimské kauze. Moderátorky Tereza a Petra vám v nich přiblíží souvislosti případu, představí rozhovory s hosty a celou událost zasadí do kontextu. 

Video  Kuřimská kauza, díl 1: Jak to bylo s Hnutím Grálu, Čánovými mravenci a náboženským poslání Škrlové?  - pdc, icp, Jedlička, Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

První díl se věnuje skautskému a později turistickému oddílu Mravenci Josefa Škrly přezdívaného Čán. Ten vedl mladé chlapce a představoval pro ně velkou autoritu. Kluci byli v podstatě vycvičení, aby zvládali těžkou a náročnou práci. Dokázali například postavit celý dětský tábor za dva dny. V létě museli také pracovat na brigádách, za které ale nedostávali peníze, ty šly jejich vedoucímu.

Čistil mu auru ve slipech

Fungování oddílu popsalo později u soudu hned několik jeho bývalých členů. Například brněnský herec Tomáš Herfort uvedl, že měl tehdy dívku, kvůli Škrlovi se s ní ale musel rozejít. Později do oddílu začala zasahovat východní filozofie, jóga a náboženství. Především učení skupiny Hnutí Grálu. Herfort popsal i zážitek, kdy mu Škrl jenom ve slipech čistil auru.

Podivných momentů tam bylo ale více, dozvíte se o nich v prvním díle minisérie. Moderátorky také prozradí, zda za kuřimskou kauzou tedy stála sekta i to, jaká byla Barbora Škrlová, než se seznámila s Kateřinou Mauerovou.

Nejznámější případ týrání dětí v Česku: Kdo je kdo v kuřimské kauze?

Grafický přehled osob z kuřimské kauzy. Grafický přehled osob z kuřimské kauzy. | Blesk

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání