Mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna 2023

Mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna 2023

Tisk

nocturna200V Třeboni se sejdou špičky klasické hudby, swingu a jazzu. Ve dnech 11. - 15. července rozezní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna hned několik míst historického centra města. Vystoupí se Talichovo kvarteto, sopranistka Eliška Weissová, Filharmonie Hradec Králové, PhilHarmonia Octet, Jan Smigmator & Tonya Graves v doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, Jiří Stivín a další.

„Těší nás, že se festival vrací po covidových letech v plné síle. Jubilejní ročník se navíc rychle blíží vyprodání. Návštěvníci se mohou těšit na špičkové umělce. Eliška Weissová okouzlila Vídeňskou státní operu coby Kostelnička, nejinak tomu jistě bude v roli Cizí kněžny příští rok. Talichovo kvarteto i Jan Smigmator si podmanili Carnegie Hall v New Yorku. Uznávaný hobojista Vilém Veverka se vrací na Nocturna již potřetí, tentokrát s PhilHarmonia Octet. Tím výčet skvělých umělců zdaleka nekončí. Co večer, to výjimečný umělecký zážitek v architektonicky zajímavých prostorách,“ přibližuje program ředitelka festivalu Irma Mrázková.

Třeboňská nocturna zahájí 11. července v Konírně Státního zámku Třeboň Talichovo kvarteto. Bude provedena zřídka uváděná Kvartetní věta Antonína Dvořáka a Mendelssohnův raný Smyčcový kvartet Es dur. Na závěr zazní Mozartův Stadler-Quintet ve spolupráci s francouzským klarinetistou Lilianem Lefebvrem, vítězem hudební soutěže Pražské jaro 2022.

 nocturno 2 Talichovo kvarteto

12. července bude Divadlo J. K. Tyla patřit vynikajícím mladým hudebníkům, houslistovi Danielu Matejčovi a klavíristovi Janu Schulmeisterovi. Oba pravidelně vystupují doma i v zahraničí, s úspěchem se zúčastňují prestižních hudebních soutěží, zazní dílo Pärta, Janáčka, Martinů, Ysaÿe, Gliera i Bartóka.

Dechový soubor PhilHarmonia Octet hobojisty Viléma Veverky představí 13. července v prostoru nádvoří státního zámku Třeboň Mozarta Musorgského. Později v noci vystoupí v Tunel music baru jedna z nejoriginálnějších osobností české hudební scény, multiinstrumentalista Jiří Stivín v doprovodu kytaristy Jaroslava Šindeláře.

V pátek 14. července bude patřit nádvoří Městského úřadu Třeboň swingu a nestárnoucím skladbám Quincyho Jonese, Bennyho Goodmana či Dukea Ellingtona. Zpěváky Jana Smigmatora a Tonyu Graves doprovodí Rozhlasový Big Band Gustava Broma s dirigentem Vladem Valovičem.

nocturno Jan Smigmator

Programovou novinkou je sobotní odpolední multižánrové představení Harlekýn v Loutkovém divadle v Třeboni pro malé i velké. „Laureát řady významných mezinárodních soutěží, klarinetista Karel Dohnal, přiveze do Třeboně unikátní komediální představení s hudbou Karlheinze Stockhausena, které sklízí nadšené ovace doma i v zahraničí,“ dodává Mrázková.

Třeboňská nocturna tradičně zakončí sobotní pocta pěvkyni Emě Destinnové. Tentokrát v podání sopranistky Elišky Weissové, slovenského barytonisty Daniela Čapkoviče a Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigenta Jana Chalupeckého. Detailní program a vstupenky naleznete na www.trebonskanocturna.cz

 nocturno Filharmonie Hradec Králové

Kompletní program Mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna 2023

11. 7. 2023, 19:30 Konírna státního zámku Třeboň
SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ FESTIVALU
Talichovo kvarteto
Lilian Lefebvre (FR) – klarinet // (vítěz MHS Pražské jaro 2022)

12. 7. 2023, 19:30 Divadlo J. K. Tyla, Třeboň
Daniel Matejča – housle
Jan Schulmeister – klavír

13. 7. 2023, 19:30 Malé nádvoří státního zámku Třeboň
PhilHarmonia Octet

13. 7. 2023, 22:00 Tunel music bar, Třeboň
Jiří Stivín – flétny, saxofony a Jaroslav Šindler – kytara

14. 7. 2023, 19:30 Nádvoří Městského úřadu Třeboň
Rozhlasový Big Band Gustava Broma / Vlado Valovič – dirigent
Jan Smigmator & Tonya Graves

15. 7. 2023, 17:00 Divadlo J. K. Tyla, Třeboň PROGRAM PRO MALÉ I VELKÉ
Karel Dohnal – Harlekýn

15. 7. 2023, 19:30 Nádvoří Městského úřadu Třeboň POCTA EMĚ DESTINNOVÉ
Eliška Weissová – soprán
Daniel Čapkovič (SK) – baryton
Filharmonie Hradec Králové / Jan Chalupecký – dirigent

Večery uvádí Martina Kociánová

nocturna plakat

Zdroj foto: Ivan Malý, Patrick Marek

Více informací:

https://www.trebonskanocturna.cz/
https://www.facebook.com/trebonskanocturna
https://www.instagram.com/trebonskanocturna/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Udělejte si hezký večer, přijďte do Pekla!

pek 200Těmito slovy láká na jedinečnou tragikomedii Peklo – Dantovské variace jeden z tanečníků skupiny 420PEOPLE. Jde o choreografa a tanečníka Václava Kuneše, kterého jsme spolu s jeho kolegyní Natašou Novotnou poprosili o zodp...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vydejte se po stopách Torzového vraha a odhalte jeho identitu

zbytecna obet perexCleveland, rok 1938. Velká hospodářská krize propukla naplno. To však není jediný problém, se kterým se město musí vypořádat. Vraždící šílenec si vybírá své oběti z těch nejubožejších členů společnosti, z nichž po jeho řáděn...

Divadlo

Milostný příběh prokletých básníků v podání Matěje Stropnického a Daniela Krejčíka

foto La fabrika perexPoutavou výukou dějepisu je divadelní hra Úplné zatmění, kterou má na programu pražská La fabrika. Divoký život dvou přátel a milenců je totiž příběhem prokletých básníků Paula Marie Verlaine (30. března 1844 Mety – 8. ledn...

Film

Vybíjená jako ze školy

vybijenaperexFilm Vybíjená (2015) je jakýmsi pokusem o realistickou komedii. Všechno je v ní znázorněné dost natvrdo, ale zároveň se nic z toho příliš neřeší.

C...