InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pivovar v Jindřichově Hradci se dočká opravy. O financování diskutovali zastupitelé

JINDŘICHŮV HRADEC – Na své posledním jednání dostali jindřichohradečtí zastupitelé na stůl návrh na financování obnovy místního pivovaru s podporou dotačních programů. Městu se naskytla možnost čerpání finančních prostředků z ministerstva pro místní rozvoj a průmyslu a obchod. Jedna z nich podporuje komerční část, druhá tu nekomerční.

„Objekt začíná být celkově v desolátním stavu. Dneska už je tam vstup na vlastní nebezpečí, střecha se začíná rozpadat. Zjistili jsme, že podobné projekty už nebudou v budoucnu podporovány. Měli jsme tu i zástupce ministerstev, aby se podívali, co potřebujeme a řekli nám, že bychom mohli podmínky splnit. Samozřejmě nám nikdo stoprocentní garanci nedá. Pokud vše půjde dobře, máme možnost, aby nám přišly prostředky na opravu," zmínil starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO 2011).

Zastupitel Vít Pošvář (STAN) uvedl, že něco takového nemohou podpořit. „My jsme deklarovali, že obnova zámeckého pivovaru je pro nás zásadní, ale tento postup není správný. Abychom vynechali předprojektové fáze u takovéto stamilionové investice, to není v pořádku. Nevím, na základě čeho jsme nějakou projektovou dokumentaci získali," uvedl zastupitel.

Starosta poznamenal, že projekt komplexní rekonstrukce vznikl právě na základě už schválené opravy střechy pivovaru, výplní a pláště. „Městský architekt není stoprocentně přesvědčen o tom, co tam má vzniknout, ale to si myslím, že nebude nikdy nikdo," dodal starosta Michal Kozár.

Kastelán jindřichohradeckého zámku Jan Mikeš poznamenal, že mu přijde podivné, že o částce 250 milionů korun rozhodl podle obdržených materiálů architekt Petr Řehořka. „Studie byla podle předložených materiálů hotová v listopadu loňského roku. Tak by mě zajímalo, i když vím, že tak velké dotační příležitosti už nebudou, proč jsme to neprojednali podrobněji. Navíc pivovar bude mít po rekonstrukci i velké provozní náklady. U takto velké investice město hodlá vynaložit peníze na základě studie, která neřeší nic dalšího. Vím, že končí programové výzvy. Byly tu ale dlouhou dobu a umožňovaly projekt vytvořit kvalitně. Nemůžu s tím tedy souhlasit, aniž bych věděl, co se bude s pivovarem dít," řekl Jan Mikeš.

Starosta uvedl, že dnes není ani možné říct, co v areálu pivovaru vznikne a jaké budou náklady na provoz. „Pokud budeme pro návrh hlasovat, neznamená to, že jsme utratili 250 milionů. Zatím ne. Jen vytváříme projekt, abychom dokázali všechny potřebné věci zpracovat," poznamenal starosta.

Podle zastupitelky Michaely Zudové (Piráti) nebyla dodržena posloupnost jednotlivých fází projektové dokumentace a zadání studie nikdy nikdo neviděl. „Zpracování má být hotové během srpna, aniž by někdo věděl nebo projednal, zda bude budoucí provoz nějaký způsobem rentabilní a co vůbec v tom objektu má být. Nejsem si jistá, jestli tím neutrpí kvalita, podoba a funkce celého areálu," řekla zastupitelka.

Místostarosta Bohumil Komínek uvedl, že na základě studie na opravu střechy a pláště, může město o dotaci žádat. „Všechny stěny tam musí zůstat tak, jak jsou. Může tam vzniknout část pivovaru, velký sál nebo například muzeum veteránů. Vybavení a vlastní využití je potom stejně na nás. Nyní je potřeba požádat o dotaci. Potom už nás tam nikdo nepustí. Chápeme, že je to šibeniční termín, ale na peníze si můžeme sáhnout, abychom pivovar opravili tak, aby byl do budoucna funkční," řekl místostarosta.

Zastupitelé nakonec financování obnovení pivovaru a žádost o dotaci schválili. Pro jich bylo 19, dva proti a pět se hlasování zdrželo.

 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Děkujeme Pane Hejtmane za to, že tak úžasně rozumně nakládáte s veřejnými penězmi! VŽDY ve prospěch nás všech, obyčejných lidiček!

    Vloženo 8.7.2023 13:42:06

  • Martin 

    Reagovat

     

    konečně se začne něco dít s tím pivovarem, teď nevím, kdy tam hořela ta střecha ale asi rok buď 2015 nebo dřív nebo dýl

    Vloženo 7.7.2023 19:51:01

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace