Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smutná cesta úhoře japonského. Proč jsou Japonci ohroženou rybou tak posedlí?

Úhoř japonský
ZDROJ: Gumigasuki/Pixabay
sdílet:

Maso z úhoře se v Japonsku celoročně těší velké oblibě a místní šéfkuchaři z něj připravují prvotřídní delikatesy. Má to ale svou daň. Od roku 2014 je úhoř japonský zařazen na seznam ohrožených druhů zvířat, úhoř říční dokonce od roku 2007. Japonce v jejich konzumaci ale nic nezastaví, dokonce ani vysoká cena.

Jeden kilogram mladých úhořů se v roce 2022 pohyboval okolo 230 tisíc korun, přesto se v Japonsku ročně sní okolo 40 – 50 tisíc tun úhořů ​​​​​​ročně (počítá se úhoř evropský i úhoř japonský, 1 tuna je zhruba 5 000 úhořích mláďat). Za nadměrnou spotřebou stojí mýty, ale také chytrá marketingová kampaň ze 70. let.

Lov a chov úhoře japonského

Jedním z důvodů vysoké ceny úhoře je způsob jeho lovu a chovu. V Japonsku existují speciální úhoří farmy, kde se tyto ryby chovají již stovky let. 

  • Úhoři se rozmnožují v oblasti Mariánského příkopu, larvy poté putují na Tchj-wan, dále do Koreje a Japonska. Za dlouhou cestu se z larev stávají takzvaní glas eels neboli sklnenění úhoři, kteří se loví a z divokých vod jsou přesouváni do farmářského chovu. Zde začíná cesta dlouhodobé péče a výkrmu trvající 6-12 měsíců, uvádí Food Insider. 
  • Vzhledem k náročným podmínkám vyžadujícím zejména konstantní prostředí a pravidelnou péči a kontrolu není chov úhořů snadný. Farmáři úhoře chovají ve velkých kádích a 2-3x denně je krmí směsí rybího masa, pšenice, sóji a rybího oleje. Ingredience a příprava krmné směsi jsou značně nákladné, což je dalším atributem vysoké ceny úhořů.
  • Farmy jsou závislé na lovu úhořích mláďat, která jsou schopná se snadněji adaptovat na změnu prostředí a chov v zajetí.  
  • Cesta úhoře až na jídelní stůl trvá více než rok a vedle lovu a chovu zahrnuje také následné třídění dle velikosti.

Dlouhá cesta úhořů

Když nejsou úhoři uloveni, ve volné přírodě mláďata dorostou v ústí japonských řek, a potom plavou proti proudu do jezer a tůní. Tam rostou, až se z nich stanou úhoři zlatí. Po deseti letech vyrostou do stádia, kterému se říká úhoři stříbrní a ti potom putují zpátky po proudu moře, aby se opět vytřeli v Mariánském příkopu, kde také zemřou. Celý proces se opakuje.

Úhoři z laboratoře

Úhoř japonský, původním latinským názvem označován jako Anguilla japonica, se velmi podobá pro nás známějšímu úhoři říčnímu. Úhoři se dnes množí i laboratorně, ale jejich množení není tak efektivní, to znamená, že počet uměle vylíhnutých úhořů zdaleka nepokryje poptávku restaurací. 

  • Problém je v tom, že úhoři v nádržích pohlavně nedospívají, v laboratořích se nedaří nasimulovat dlouhou cestu oceánem, kterou úhoři za svůj život během dospívání urazí. Proto jim musí být vpichovány růstové a pohlavní hormony, píše web Global Seefood Alliance.

Víte že... Úhoř je částečně schopen se pohybovat i po souši?

Kde se vzala fascinace úhořem?

Úhoří maso bylo vždy v Japonské mytologii považováno za zdroj energie a síly, avšak za nadměrnou kozumací pravděpodobně nestojí mýty, ale chytrá reklama.

Hlavní sezóna úhoře je v Japonsku v létě, ale tento zvyk nevychází z žádných legend, nýbrž z marketingové kampaně, která vznikla v 70. letech na podporu obchodu specilizujícího se na pečené úhoře. Lidem tehdy v létě úhoři nechutnali, protože nejsou obaleni tukem, jako třeba na podzim, a tak vznikla kampaň, která nabádala ke konzumaci úhořů na Den vola, jakožto zdroj energie v parních letních měsících. 

  • Někteří Japonci se dnes domnívají, že za konzumací úhoře v daný termín stojí tradice, ale podle ní by se měly na Den vola jíst jakékoliv potraviny, které začínají písmenem U, píše japanoložka Anna Cima v románu Vzpomínky na Úhoře.

Ohrožený druh kvůli vysoké poptávce

Od roku 1980 kleslo množství ulovených úhořů o celých 75 %, což má nesporný dopad na zvýšení ceny úhořího masa. Japonsko v restauracích tuto situaci řeší doplňováním úhoře japonského o úhoře evropského (říčního).

  • Do vybraných japonských restaurací, kde najdete úhoře na hlavním menu, putují dospělí úhoři živí. Šéfkuchaři tak dosahují maximální čerstvosti podávaného pokrmu. Cenu pokrmu tedy zvyšují i náklady na přepravu živých ryb.

Úhoř na talíři

V Japonsku se úhoři připravují v několika tradičních pokrmech. Úhoř se však nikdy nekonzumuje syrový a vždy musí projít tepelnou úpravou (i v případě sushi unakyu).

  • Mezi oblíbené pokrmy patří tzv. kabayaki z úhoře. Úhoř se na tento pokrm nejdříve vykostí a následně nafiletuje a napíchne na jehly. Připravený úhoř se namáčí v japonské omáčce podobné například teryaki a následně se peče na grilu.
  • Příprava úhoře vyžaduje několikaleté zkušenosti.
  • Správně připravený úhoř nabízí ideální strukturu masa – jemnou, ale pevnou.

Úhoří populace výrazně klesá, což je dáno zejména vysokou poptávkou a snahou farmářů tuto poptávku uspokojit. Pokud se nepodaří zefektivnit laboratorní pěstování úhořů, hrozí, že japonští úhoři zcela vyhynou. 

Zdroje informací: Food Insider, Anna Cima Vzpomínky na úhoře, Global Seefood Alliance

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč