Hlavní obsah
Aktuální dění

Bezpečnostní riziko, či politika: případ novinářky Kurbangalejevové vyvedené od Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Los Muertos Crew/ Pexels

Ruská novinářka Farida Kurbangaleeva byla vyvedena z Pražského hradu při čtvrteční návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Akreditace, kterou měla platnou, jí ve výsledku moc nepomohla.

Článek

Farida Kurbangalejevová, ruská opoziční novinářka, byla vyvedena z Pražského hradu před čtvrteční tiskovou konferencí Petra Pavla a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, navzdory tomu, že měla platnou novinářskou akreditaci.

Kurbangalejevová působila do roku 2014 jako moderátorka na televizní stanici Rossija 1, ale po ruské okupaci Krymu odešla. V období mezi lety 2017 a 2020 spolupracovala s Rádiem Svobodná Evropa. V Česku žije dlouhodobě a v současné době pracuje na projektu Republic. Hrad tento dost radikální krok odmítl komentovat a pouze potvrdil, že Kurbangalejevové byla před akcí odebrána akreditace ochrannou službou. Jedná se o poněkud zvláštní krok, jelikož Kurbangalejevová měla dlouhodobou akreditaci i od českého ministra zahraničí.

Jde o chybu bezpečnostních složek, nebo je to jasný signál, že v přítomnosti ukrajinského prezidenta nemohou být přítomni žádní Rusové, a to bez ohledu na jejich postoj? Kurbangalejevová je známá zejména pro své dlouhodobé protiputinovské názory. Rusko ji dokonce veřejně označuje jako zahraniční agentku. Nicméně v Česku byla vyhodnocena jako bezpečnostní riziko, přestože válku dlouhodobě odsuzuje a žije v exilu.

Můj pohled na celou událost je lehce zmatečný. Chápu, že ochranné složky musejí zajistit co nejvyšší možnou míru bezpečnosti, ale odmítnout novináře, který má platnou akreditaci a také akreditaci od ministra zahraničí, mi přijde zvláštní. Dlouhodobě zde působí, nikdy nepodporovala Putinovo Rusko ani válku, naopak.

Pokud byla skutečně považována za bezpečnostní hrozbu, nemělo by se to tedy nazývat pravým jménem, než dávat na Twitteru prostor konspiracím o tom, zda je agentkou, nebo zda jde jen o politický názor, že Rusové na takové akci být nesmějí. Dle mého názoru takový krok ve výsledku vyvolá více škody než užitku a může Kurbangalejevovou vystavit veřejné nenávisti.

Foto: mamadvali/ Pexels

Je to novinářka, ale také člověk, který v dnešní době má pas s problematickým původem. Navzdory všem trollům ruská opozice opravdu existuje, ale po hrůzách, které Rusové napáchali na Ukrajině, její význam upadá. Rusko si dovolím dnes nazývat režimem autoritářským, opozice je zde dlouhodobě pronásledována a život v zemi jim ztěžují bezpečnostní složky. Většina proto volí útočiště mimo Rusko. Jsou to politici, spisovatelé, zkrátka lidé, kteří nesouzní s Putinovým režimem. Alexej Navalnyj by mohl vyprávět, jak to zhruba funguje, pokud se v Rusku názorově neshodnete, a Borise Němcova se už na to zeptat nikdo nemůže. To je ruská opozice v kostce, provází ji strach, neustálá obezřetnost a uvědomění, že všechno může rychle skončit.

Takže ano, krok Pražského hradu nerozporuji, ale podpořit ho také nechci. Samozřejmě, jestliže byla Kurbangalejevová vyhodnocena jako bezpečnostní hrozba, pak byl krok správný. Ale proč se to tak tedy nepředalo i médiím? Teď už je jedno, kdo by se za Kurbangalejevovou zaručil. Marina Ovsjannikovová, která se loni proslavila vstupem s protiválečným transparentem do živého vysílání ruské státní televize, jí vyjádřila podporu, stejně jako politolog Ivan Preobraženskij, který také přispívá do ruských opozičních médií z Prahy a dlouhodobě žije v Česku. Nicméně se tu vyvolal možná zbytečný tlak, který by se dal podat lépe a sofistikovaněji. Pokud je bezpečnostní hrozbou, proč vůbec došlo k tomu, že akreditaci dostala a pak byla následně jen vystavena veřejnému dehonestování při vyvádění z Pražského hradu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz