Je to kvůli váznoucí ofenzivě, přiznaly USA, proč kazetovou munici posílají

  • 749
Jedním z hlavních důvodů, proč se USA rozhodly dodat kazetovou munici na Ukrajinu, je pomalejší tempo protiofenzívy, než v jaké Pentagon doufal. Vyplývá to z posledního prohlášení náměstka amerického ministra obrany pro politické záležitosti Colina Kahla.

USA chtějí podle něho zajistit, aby Ukrajinci měli dostatek prostředků, které je udrží v boji v nynější protiofenzívě. Jednak si ukrajinská strana musí udržet jistotu, že skutečně má všechno, co potřebuje, jednak ta ruská musí vědět, že Ukrajinci rozhodně „zůstávají ve hře“.

Kahl přitom uznal, že „věci jdou trochu pomaleji, než se doufalo“. Pentagon poskytuje podle něj Ukrajině nový materiál, aby vyšel vstříc „naléhavosti okamžiku“, kdy Ukrajinci pokračují v protiofenzívě.

Náměstek poznamenal, že Rusové měli šest měsíců na to, aby se zakopali a získali oporu v ukrajinském terénu, takže k překonání této opevněné obrany je zapotřebí další a další munice. Upozornil, že „ukrajinský boj není sprint, ale maratón“.

Americké rozhodnutí dodat Ukrajině kazetovou munici kritizovali někteří obránci lidských práv a západní politici. Kromě Německa se k tomu staví odmítavě nyní i Španělsko a Velká Británie.

Tento typ munice má špatnou pověst, protože po jejím použití může na zemi zůstat nevybuchlá submunice, která pak bude roky představovat nebezpečí pro civilní obyvatelstvo.

USA dodá Ukrajině kazetovou munici, Německo i komisař OSN rozhodnutí kritizují

Může ovšem za to hlavně Rusko, jehož munice zanechává až 40 procent tohoto odpadu. Naopak ta americká je na úrovní pouhého 2,35 procenta. I tak si USA od Ukrajinců, v zájmu Kyjeva samotného, vymohly ujištění, že cílit budou jen na ryze vojenská uskupení a že po válce všechna zasažená místa vyčistí.

Kazetová munice exploduje ještě nad cílem ve vzduchu. Tam vypustí menší submunici, nálože, které jsou dostatečně silné, aby zabily člověka nebo zničily vozidlo. Submunice nemusí při dopadu vybuchnout, což z ní činí nebezpečí dlouho poté, co boje skončí. Chybovost je u západní munice na rozdíl od ruské minimální.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov ubezpečil, že armáda si povede velmi přesné záznamy o všech případech použití této munice. „Máme pět klíčových principů, které budeme dodržovat a které jsme jasně sdělili všem našim partnerům včetně USA,“ napsal na Twitteru.

Kromě tedy pozdějšího odminování a evidence zásahů dalšími třemi tedy jsou tyto: munici Ukrajinci nepoužijí ani v Rusku, ani v městských oblastech. A o každém jejím použití budou svoje spojence informovat.

Cílem je hlavně ničit zásobování

Poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak upřesnil, že proč je mimo jiné tento typ zbraní potřebný: „Hlavním úkolem této fáze války je zničit a v podstatě vyčerpat zásobovací režim ruské armády. Zhruba řečeno je potřeba zničit všechny týlové možnosti zásobování záloh, zdrojů a tak dále. Opotřebovat je neustálými útoky.“

Určitě zvítězíme, vzkázal Zelenskyj v 500. den války z Hadího ostrova

„Útočné operace ale v každém případě pokračují, nyní se postup jedním i oním směrem, o kilometr, kilometr a půl. A tento postup je jednoznačně argumentem ve prospěch toho, že Ukrajina fakticky pokračuje v ‚deokupaci‘... Ofenzivní operace bude pokračovat, dokud nebude vše vyčištěno,“ pokračoval.

Podle Podoliaka Ukrajinci potřebují také další rakety dlouhého doletu ATACMS a výhledově i stíhačky k opanování ukrajinského nebe, tedy hlavně F-16.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video