Karviná zbrojí na ligu. Přichází posily ze Slovenska a neznámá z Kapverd

Karviná zbrojí na ligu. Přichází posily ze Slovenska a neznámá z Kapverd

Karviná se po roce vrací zpět mezi českou elitu. Slezský klub sice skončil na prvním místě F:NL, avšak o postup musel bojovat do posledních kol. Klub tudíž nespí a na svém webu oznamuje posily, se kterými bude chtít být konkurenceschopný mezi českou smetánkou.

Fotbalisté Karviné se momentálně připravují v polském Sedleci. Do jejich kádru už sice nepatří Rafiu Durosinmi, který natrvalo přestoupil na západ Čech, nicméně slezský klub v průběhu přestupového období oznámil hned několik zajímavých příchodů.

Hned dva hráče si vedení Karviné vytáhlo ze slovenské ligy. Obránce Matej Curma i útočník Matej Franko mají na Slovensku odkopanou slušnou porci zápasů. Curma přišel do Slezska jako volný hráč ze Spartaku Trnava. Sedmadvacetiletý univerzál defenzivních řad dříve působil i v Ružomberoku. Vedení klubu s ním počítá spíše na kraj obrany, jak uvedl pro webové stránky MFK Karviná sportovní ředitel klubu Lubomír Vlk: “Potřebovali jsme posílit oba kraje obrany. Věřím, že Matej svou úlohu v ideálním fotbalovém věku zvládne a bude pro nás posilou.“ Franko dorazil do Karviné z Banské Bystrice. Slovenský útočník má méně zkušeností v prvoligovým fotbalem než Curma. Sportovní ředitel klubu v něm ovšem vidí perspektivu: “Matej je stále ještě mladý a perspektivní útočník. Šanci určitě dostane, ale musíme být trpěliví.“

Daleko exotičtější posilou ligového nováčka je Kapverďan Papalele. Pětadvacetiletý křídelník, či útočník přestoupil do České republiky z portugalské Estrely. V Evropě působí už od roku 2019, kdy zamířil z kapverdského klubu Mindelense do jedné z největších portugalských značek – Porta. Papalele ovšem v Portu příliš šancí nedostal. Odehrál jen několik zápasů za rezervní tým a stěhoval se přes několik dalších portugalských klubů z nižších soutěží do Estrely. Loňskou sezonu strávil na hostování v klubu Anadia působícím v třetí portugalské lize. Za něj odehrál 24 zápasů a připsal 6 branek. Sportovní ředitel klubu si uvědomuje, že klíčová bude hráčova aklimatizace: “U Papaleleho bude nejdůležitější jeho aklimatizace na místní prostředí. S jazykem mu pomůžu já a v kabině asistent Lubomír Luhový či mladí Brazilci, mluví totiž výhradně portugalsky.“

Karviná v posledních týdnech představila i české posily. Mezi ně patří útočník Martin Doležal, brankář Jakub Lapeš, či Sebastian Boháč s Lukášem Budínským, kteří v klubu formou hostování působili už loni.