InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Do Bechyně lákalo Divadlo v trávě

BECHYNĚ - V Klášterní zahradě v Bechyni si v sobotu rodiny s dětmi užily Divadlo v trávě. K vidění bylo sedm představení a dvě interaktivní divadelní herny. Ještě před prvním představením děti hledaly v trávě poschovávané obrázky a také kapky rosy, které představovaly modré kuličky skleněnky. Z objevených obrázků vznikla koláž, skleněnky si mohly nechat na památku. V ceně vstupného bylo i občerstvení, které doma připravily pořadatelky z kulturního střediska.

 

Příjemná rodinná akce Divadlo v trávě má už 31 letou tradici. "Zakladatelem byl někdejší ředitel kulturního domu Josef Brůček. Zpočátku to byla hlavně divadelní dílna pro amatérská divadla, setkání souborů, jakési Bechyňské perlení, ale venku v přírodě. Postupně přehlídka reagovala na dětský boom, dnes je to rodinná akce, kterou pojímáme jako takový piknik v trávě," zmínila Marie Jahnová z kulturního střediska, která sice u začátků Divadla v trávě nebyla, ale poslední dvacetiletí už pamatuje. 

Kdysi se  hrávalo na nejrůznějších místech Klášterní zahrady, taky pod hradbami. Tam už dnes hrát nelze, hradby čekají na opravu. Pro letošní ročník vznikly dvě scény - pod stromy u pomníku a ve stanu. Vždycky se tak na jedné scéně hraje a na druhé se mezitím připravují další herci. A nechybělo ani úvodní oblíbené hledání v trávě. "Spoustu let se začínalo Popelčinou hrou. Pan ředitel Brůček byl původně keramik, takže děti hledaly v trávě napřed hliněné kuličky, pak korálky, letos hledaly skleněnky, které symbolizovaly rosu. A také obrázky, ze kterých tu vznikla koláž i s fotografií naší paní ředitelky Malíkové, která je nová, na Divadlo v trávě se moc těšila, ale bohužel onemocněla a nemůže tu s námi být," zmínily pořadatelky.

Zástupkyně ředitelky Věra Blahová upozornila na papírovou skládačku, která obsahovala letošní program přehlídky. "Naše kolegyně paní Jahnová vymýšlí každý rok jinou podobu programu. Jezdí sem pravidelní návštěvníci, kteří její programy sbírají. Vytvořila už asi dvacet typů a je to takový suvenýr z přehlídky," zmínila. Program už měl třeba podobu draka, v době covidu taky roušky a ta se dala i použít.

Dopolední program začal pohádkou Zvířátka a loupežníci v podání Studia Dell´Arte. Dál postupně vystoupily soubory Divadlo Navětvi, Tomáš Podrazil a Studio Damúza, Bilbo Reidinger, Holektiv, Koťátko zkázy a dvě interaktivní herny si děti užívaly se Studiem Dell´Arte a Long Vehicle Cirkem. 

Pro všechny návštěvníky připravily pořadatelky sladké i slané dobroty - například nádivku s domácím uzeným a zelenou bršlicí neboli kozí nohou, bylinkový čaj a ovoce z domácích zahrádek. "Předháníme se, co bude nejrychleji mizet," svěřily se organizátorky přehlídky z městského kulturního střediska se smíchem. A prozradily, že v misce je i angrešt a rybíz, ovoce, které kupodivu některé dnešní děti vůbec neznají. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace