Úvodních 130 km druhé nejdelší etapy letošního ročníku Tour z Libourne do Limoges bylo profilově přívětivých. Dalších 70 už ale splňovalo charakteristiku pro klasikářský profil. A když i poslední kilometr vedl kaskádovitě směrem vzhůru, i když ne nějak extrémně, nabízeli se jako favorité Wout Van Aert, Biniam Girmay, Mads Pedersen, Caleb Ewan i Mathieu van der Poel. Jenže z Alpecinu zněly hlasy, že profil není zase tak těžký, aby ho nezvládl Jasper Philipsen a on tedy měl být jedničkou týmu pro dnešní etapu.

Zájem o únik byl značný a nakonec se podařilo odjet třem lidem. Byli v něm Tim Declercq (Quick Step), Anthony Delaplace (Arkéa) a Anthony Turgis (TotalEnergies). Speciálně Tima Declercqa je sice velmi často možno vídat na čele pelotonu, zvláště v prvních desítkách kilometrů, nikoli ale v samotném úniku. Jeho akce nemusela být náhodná, co kdyby si Julian Alaphilippe dokázal v pravou chvíli dojet dopředu. I jemu by mohl terén poslední třetiny etapy vyhovovat.

Svou taktiku mělo i Jumbo-Visma. Opanovalo čelo pelotonu a speciálně Dylan Van Baarle jel hodně vysoké tempo, po němž by mohly v závěru chybět třeba Philipsenovi potřebné síly, a tím pádem by se zvýšila šance Wouta van Aerta, na kterého dnes jeli. Podobnou taktiku volili i jezdci Lidl-Trek, pracující včetně vrchařů pro Pedersena. A do třetice se přidal i Cofidis, věříc v přednosti Bryana Coquarda.

Z tohoto standardu bohužel vybočil pád dvou jezdců v závěru hlavní skupiny 60 km před cílem, z nichž jedním byl Mark Cavendish. Držíc se za rameno odstoupil ze závodu. Takže další vítězství, které včera považoval za dost dobře možné, už nepřidá.

37 km před cílem vyrazil z pelotonu Kasper Asgreen a v úniku přestal na určitý čas střídat Tim Declercq. Quick Step rozehrál dvě karty. Vedle Alaphilippa vstupoval do hry i super domestik s přezdívkou Traktor. Tim se zapojil do střídání poté, co byl Asgreen pohlcen pelotonem, což se stalo 22 km před cílem. Jenže pak přišla druhá VP dne a Declercq nestačil Turgisovi. Francouz do toho dal všechno, ale ani to nestačilo. 8 km před cílem byl i on v pelotonu.

Ovšem v pelotonu, kde kvůli předešlému terénu a tempu chyběla řada pravověrných sprinterů. A začal souboj na ostří nože. Prvním, kdo se říznul, byl Simon Yates, který se 6 km před cílem zapletl do pádu několika závodníků a hodně spěchal, aby dostal náhradní bicykl a za zády Chrise Harpera neztratil nic ze své průběžné 4. pozice. Což se ale nepodařilo a klesl o dvě příčky. Ve stejném pádu byl i Mikel Landa a i on ztratil další čas a další tři příčky v pořadí.

Poslední 3 km se lépe než Alpecinu dařilo jezdcům Lidl-Trek. A byli odměněni! Sice to pro Van Aerta velmi dobře rozjížděl Laporte a pro Philipsena Van der Poel, jenže cíl byl na konci třech schodovitých zvedáků a tady se mohly plně projevit schopnosti Madse Pedersena. Bylo to na dlouhý spurt, s Philipsenem to bylo na milimetry, Pedersen si málem utrhl nohy, ale dokázal to!

Měl i trochu pověstného štěstí. Když Laportemu došlo, vpravo i vlevo od něj nebyl prostor, takže Van Aert musel snad i na brzdy. Propadl se, ztratil rychlost, a když pak zabral, přiletěl dopředu s nejvyšší rychlostí, která mu ale stačila jen na 3. místo.

"Pánové, to byl dlouhý sprint. Posledních 50 metrů už jsem byl úplně tvrdý. Mimořádně těžké a těsné, ale stálo to za to. Je skvělé vyhrát etapu na Tour de France," řekl dánský vítěz etapy, který tak k té loňské přidal svou druhou na nejslavnějším závodě světa.

Po dvou dnech pro sprintery a klasikáře jdou zítra do práce před volným dnem zase vrchaři a jezdci na celkové pořadí. Končí se na Puy de Dome: 12,6 km, 7,8 % průměrného sklonu, jenže od 9. km se silnice zvedne až do cíle nad 12 %! Jak dopadne třetí kolo zápasu Vingegaard versus Pogačar?