Ukrajina není připravena vstoupit do NATO, prohlásil Biden. Problémem není jen válka

Ukrajina teď není připravena na vstup do Severoatlantické aliance. V rozhovoru pro CNN to řekl americký prezident Joe Biden. Problém je válka s Ruskem, zapracovat podle něj musí Ukrajina ale také na demokratizaci. Ruští okupanti pokračují v masivním bombardování ukrajinských měst. Ukrajinci mnoho raket i sebevražedných dronů sestřelili již ve vzduchu. Přesto došlo k výrazným škodám, Kyjev hlásí další civilní oběti. Nejtvrdší boje nadále zuří u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky a Marjinky. Velitel Azova Denys Prokopenko chce po návratu z Turecka znovu bojovat proti Rusku. Moskva viní Kyjev a Ankaru z porušení dohody.

Důležité je nyní podle Bidena připravit „rozumnou cestu“, aby se Ukrajina v budoucnu členem aliance stát mohla. „Státy NATO včetně USA budou i nadále poskytovat Kyjevu vojenskou pomoc a zbraně, které Ukrajina potřebuje pro svou obranu,“ dodal Biden v rozhovoru pro americkou CNN.

Ruští okupanti za poslední den provedli 60 dělostřeleckých útoků na ukrajinská města. Zároveň vyslali nejméně pět sebevražedných dronů a podnikli dalších 52 leteckých úderů. Vyplývá to z nového hlášení ukrajinského generálního štábu. Celkově tak Rusové za 24 hodin seslali na Ukrajinu více než sto raket.

Kyjev hlásí další civilní oběti. Například v důsledku ruského bombardování doněckého Lymanu zemřelo osm civilistů a dalších 13 bylo zraněno.

Nejtvrdší boje nadále zuří u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky a Marjinky. Za posledních 24 hodin se v těchto regionech uskutečnilo minimálně 30 bojových střetů. Podle zpráv západních analytiků se zdá, že se Ukrajincům daří především u Bachmutu. Naopak Rusové mají na území centrálního Donbasu značné potíže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální záběry ukrajinské léčky u Bachmutu. Na Rusy „pršely“ bomby, zdevastovaly celý oddíl

Velitel ukrajinského pluku Azov Denys Prokopenko, který se v sobotu vrátil do vlasti z Turecka spolu se čtyřmi spolubojovníky a prezidentem Volodymyrem Zelenským, chce zpátky na frontu. „Kvůli tomu jsme se na Ukrajinu vrátili. Je to náš hlavní cíl. Budeme pokračovat v boji. Rozhodně ještě řekneme své slovo,“ řekl novinářům ve Lvově.

Pět velitelů společně s dalšími vojáky loni v květnu bránilo až do samotného konce Ruskem obklíčené mariupolské železárny a ocelárny Azovstal. Ukrajinci se okupantům vzdali až na rozkaz vlastní armády, v té době už prakticky bez munice, vody a jídla.

V září přišla zpráva o výměně zajatců, při které se Kyjevu podařilo dostat z ruského zajetí 215 lidí včetně zmíněných pěti velitelů, a to za 55 ruských zajatců a oligarchu Viktora Medvedčuka. Zelenskyj poté prohlásil, že pětice bude do konce války žít v Turecku. Byla to prý jedna z podmínek výměny, kterou zprostředkovala Ankara.

V sobotu však Zelenskyj oznámil, že pět velitelů veze do vlasti a poděkoval tureckému prezidentovi Erdoganovi za pomoc při zajištění jejich propuštění. Kreml návrat pětice na Ukrajinu zkritizoval jako porušení dohody. „Nikdo nás o tom neinformoval. Podle dohody měli tito vůdci zůstat na území Turecka až do konce konfliktu,“ řekl agentuře RIA Novosti mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Tagy: