Moře vyvrhlo na pláž mrtvou velrybu. V ní byl nalezen vzácný materiál v hodnotě 12 milionů korun

Přidat na Seznam.cz

Vědec, který zkoumal mrtvou vorvaně nalezenou na pláži Nogales na španělském ostrově La Palma, v ní našel skutečný poklad. Přestože nález připomíná kámen a není nijak impozantní velikosti, má obrovskou hodnotu, píše deník NDTV.

21. května byla na pláži Nogales na ostrově La Palma spatřena mrtvá velryba, kterou na břeh vynesly mořské vlny. Zjištění příčiny její smrti bylo svěřeno veterinárním patologům z Institutu zdraví zvířat a bezpečnosti potravin. Mezi nimi byl i profesor Antonio Fernández. Právě on řídil pitvu velryby.

Plejtvák obrovský na pláži v La Palmě. Vědec našel uvnitř velryby poklad
Vzhledem k velikosti zvířete muselo vyšetření probíhat na pláži a vědci mohli pracovat pouze za odlivu. Po 48 hodinách zjistili, že k úhynu vorvaně nepřispěl člověk. Stále však nevěděli, na co velryba uhynula.

Záhadu vyřešil profesor Fernández. Právě on zjistil, že velryba zemřela kvůli „pokladu“, který našel v jejích vnitřnostech.

Vědec měl podezření, že vorvaň mohl mít zažívací potíže, a tak prozkoumal jeho tlusté střevo. Nahmatal tam něco tvrdého. „Vyndal jsem kámen o průměru asi 50-60 cm a hmotnosti 9,5 kg,“ uvedl v rozhovoru pro The Guardian.

„Kámen“ byla ve skutečnosti ambra, která se používá v parfémovém průmyslu k fixaci vůně. Vzhledem k obtížnosti jejího získání je ambra nesmírně cenná. Hodnota té, kterou našel profesor Fernández, byla odhadnuta na 500 000 eur, tedy asi 12 milionu korun.

Ambra protrhla velrybě střevo
Ambra vzniká ze sekretu žlučovodu ve střevech vorvaně. Jak vysvětluje deník The Guardian – velryby žerou velké množství olihní a sépií, přičemž většinu z nich nestráví a vyzvrací je. Některé z nich však zůstávají v jejich útrobách po celá léta a tvoří ambru.

Ta se někdy později vylučuje a lze ji najít v moři nebo na plážích. Někdy také uvízne ve střevech a nakonec je protrhne, což vede ke smrti velryby. To se stalo v případě vorvaně z Nogales.

Ústav má v úmyslu materiál prodat a hledá pro ni kupce. Fernández uvedl, že doufá, že získané prostředky budou použity na pomoc obětem sopky, která na ostrově La Palma vybuchla v roce 2021 a způsobila škody za více než 800 milionů eur.

Zdroj: The Guardian, NDTV