InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zámek v Jindřichově Hradci nabízí prohlídky pro děti i návštěvu unikátních hradních interiérů

JINDŘICHŮV HRADEC – Letní prázdniny jsou v plném proudu a stejně tak i hlavní sezona na zámku v Jindřichově Hradci. Jeho nabídka je i v letošním roce široká. Pro návštěvníky jsou k dispozici čtyři prohlídkové okruhy a od minulého roku také speciálně připravená trasa pro rodiny s dětmi.

„Dětský okruh se nachází v přízemí Adamova stavení, hlavní zámecké budovy. Myslím, že nabízí ideální způsob, jak si prohlédnout některé zámecké interiéry, něco se dozvědět a zároveň zabavit i menší děti, které při většině klasických prohlídek nebývají příliš nadšené," zmínil kastelán jindřichohradeckého zámku Jan Mikeš.

O dětskou trasu je veliký zájem. Určená je jak dětem mladšího školního věku, tak i předškolákům. „Máme veskrze příznivé reakce. Jedná se o interiéry, které se nekříží s běžnými prohlídkovými okruhy. Děti se mohou průvodce na cokoliv zeptat a zasahovat do jeho výkladu. Průvodce s tím počítá a dokáže se jim přizpůsobit. Vypráví dětem příběh o Karlu Evženu Černínovi, protože to je jeden z nejdůležitějších majitelů zámku v Jindřichově Hradci. Zámek, který v roce 1773 vyhořel, dal právě on v devatenáctém století dohromady," dodal kastelán.

Navíc jsou v zámeckém archivu uloženy deníky z dětství Karla Evžena Černína. „Díky nim víme, co měl rád, z jakých knížek čerpal první poznání o světě, kam rád jezdil, jak vypadal jeho den. O tom všem se v rámci dětské prohlídkové trasy vypráví. Zároveň mají děti k dispozici obrázkovou knížku, ve které jsou různé detaily, které na prohlídce uvidí. Mohou je hledat, takže se zabaví nejenom tím, co slyší, ale i tím, co hledají," připomněl Jan Mikeš s tím, že ani rodiče se na tomto okruhu nudit nebudou.

Běžné prohlídkové okruhy jindřichohradeckého zámku se pak dají rozdělit na zámeckou trasu v prvním patře Adamova stavení společně s rondelem, a potom na trasu hradní, která zahrnuje unikátní interiéry ze 13. až 15. století. „Tento okruh je bohužel trochu v pozadí, například oproti rondelu, který všichni viděli a znají ho. Ale pokud přijede někdo, kdo má rád hrady, tak v Jindřichově Hradci může procházet místnostmi, které jsou jinde vidět jen na zříceninách. Náš hrad je skutečně naprosto unikátní právě mírou zachovalosti vnitřních prostor. Zvenčí to až tak nevypadá, ale vnitřek je opravdu zachovalý," poznamenal kastelán.

Oblíbená je také vyhlídka z věže, kterou doplňuje možnost návštěvy dvou černých kuchyní. „Kromě veliké černé kuchyně, která je hodně slavná a všichni Hradečtí ji znají, tak se u paty věže nachází ještě jedna, která pochází z patnáctého století a je také velmi zajímavá. Navíc máme na zámku už několik let moc hezkou výstavu loutek zdejší výtvarnice Stáni Stuchlé. Loutky se hýbou, znázorňují tanečnice, krásně oblečené dámy, ale zároveň návštěvníci narazí i na obludárium nebo kabinet příšerek," vyjmenoval Jan Mikeš.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace