TOP 5 filmů z festivalu v Karlových Varech

10.07.2023

Letošní Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je už definitivně za námi. Pokud o tomhle českém svátku kinematografie dosud uvažujete jen jako o sjezdu celebrit a vyhazování peněz z oken, děláte chybu. Takzvaný KVIFF je svým pojetím naprosto odlišný od jiných filmových festivalů. Jedním z těch největších rozdílů je fakt, že se na uvedené filmy může jít podívat kdokoliv, kdo si koupí festivalovou vstupenku.

Například v takovém Cannes se široká veřejnost do kinosálů nedostane, což se Jiří Bartoška (76) s ostatními pořadateli rozhodl pro vlastní festival změnit. Pokud by vás zajímalo, jaké filmy tvůrci pro letošní KVIFF vybrali, máme pro vás pětici skvělých tipů. Některé z nich možná ještě stihnete na promítání „ozvěn festivalu“ v artových kinech s názvem Šary Vary.

Suzume

Na zhlédnutí prvního snímku dnešního seznamu se nemusíte stresovat tím, abyste jej stihli během „Šary Vary“. Japonský animovaný snímek s názvem Suzume totiž do svého programu uvádí i běžná multikina. Pro festival ve Varech je to poněkud netradiční snímek, jelikož se zde takzvaná „anime“ většinou neobjevují.

Jde o skvělý film, který je natolik japonský, jak to jenom jde. Je plný skvělých efektů, roztomilých postav, napínavých akčních scén i temných tónů, které divák pochytí jen, pokud se na vyprávění opravdu hodně dobře soustředí.

Hlavní hrdinkou je sedmnáctiletá dívenka Suzume, která putuje po Japonsku, aby odvrátila různé katastrofy, které jinak naprosto zdecimují tamní populaci. Pro odvrácení katastrof Suzume musí najít a zavřít magické dveře, ve kterých se ukrývá obrovská síla se zničujícími účinky. Divák postupem času zjišťuje, že si dřív i sama Suzume takovou katastrofou prošla a je jen na něm, aby zjistil, jaká skutečná událost japonské historie dívčino dospívání poznamenala.

Bod obnovy

Následující snímek byl jedním z těch, na které se diváci karlovarského festivalu často vůbec nemohli dostat. Byl o něj totiž enormní zájem a lístky mizely takřka okamžitě poté, co se dostaly do systému nebo na pokladny. Šlo totiž o skvělý český film ze žánru, kterému se čeští tvůrci většinou vyhýbají.

Bod obnovy s Andreou Mohylovou (35) a Matějem Hádkem (47) v hlavních rolích totiž spadá do žánru sci-fi, na který většina českých filmařů nemá rozpočet ani dostatek zkušených expertů. Přesto se tahle „filmová vlaštovka“ víc než vydařila, což je jasným důkazem, že se filmů z blízké či vzdálenější budoucnosti rozhodně nemusíme bát.

Děj Bodu obnovy se odehrává v roce 2041, kdy mají všichni lidé na planetě právo prožít jeden celý život. Pokud se stanou obětí nějaké nehody nebo snad zločinu, jsou oživeni a do jejich těla jsou nahrány vzpomínky z posledního „bodu obnovy“, který si zálohovali. Existuje ale hnutí, které proti této „nepřirozenosti“ bojuje. Pokládá si totiž zásadní otázku: „Má lidstvo vůbec právo na druhou šanci?“

Říše zvířat

U sci-fi filmů zůstaneme i v následujícím bodě dnešního seznamu, jen se z českých luhů a hájů přesuneme do Francie. Právě odtamtud pochází snímek s názvem Říše zvířat, který se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy lidstvo začala sužovat prapodivná mutace, která mění lidi ve zvláštní zvířecí hybridy.

Tito tvorové sice nejsou sami o sobě agresivní, ale jak už to tak u lidstva bývá, vnímá je široká veřejnost jako hrozbu. Jde o stav, který se nedá nijak vyléčit, a tak tato „zvířata“ žijí odděleně od lidí. Tato mutace zasáhla i matku mladého hrdiny Emila, který se se svým otcem přestěhuje z velkoměsta na venkov.

Netrvá to dlouho a proměňovat se začne i sám Emile. Získává sice nadlidskou sílu, ale postupně ztrácí to, co ho dělá člověkem. Říše zvířat je snímkem, který se diváka snaží přesvědčit o tom, že ne každá odlišnost je primárně špatná. Jde o skvělý film, který nepřímo odráží i současnou rozdělenou společnost.

Inža – zvukový mistr Ivo Špalj

Abychom dnešní článek trochu odlehčili, přesuneme se zpátky k české filmové tvorbě, a tentokrát zabrousíme do žánru dokumentů. I těch se totiž na 57. ročníku karlovarského filmového festivalu objevilo hned několik. Nejvíc nám ale učaroval snímek, který vyprávěl o tvorbě zkušeného mistra zvuku – Ivo Špalja (83).

Ten letos v únoru oslavil své 83. narozeniny a jeho dcera Adéla se rozhodla, že o něm natočí snímek. Existuje spousta filmů o slavných hercích či režisérech, ale o existenci podobného filmu o zvukařích či ruchařích jsme dosud neslyšeli. A přesto, přesně o těchto profesích snímek s názvem Inža – zvukový mistr Ivo Špalj vypráví.

Špalj zde mluví o své bohaté kariéře u filmu, ukazuje, v čem jeho profese spočívá, a nevynechává ani příběhy o své spolupráci s různými filmovými špičkami, kterým hraje prim uznávaný režisér Jan Švankmajer (88). Právě Švankmajer je jedním z mnoha tvůrců, kteří práci takzvaného „Inži“ v dokumentu vyzdvihují až do nebes. Celkově jde o krásný dokument, který velmi mile představuje jednu z „neviditelných“ filmových profesí.

Úsvit

Na konec dnešního článku jsme s nechali snad největší překvapení letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Jde o další český film, který se tentokrát neodehrává v budoucnosti ani současnosti, ale v minulosti předválečného roku 1937. Děj Úsvitu se točí kolem manželky ředitele výrobního závodu, která se snaží rozkrýt záhadu pohozeného těla zmutovaného dítěte.

Hrdinka Helena v podání Elišky Křenkové (33) nepřistoupí na chabé výmluvy vyšetřovatelů, kteří ze záhady viní komunistické špiony, kteří se podle nich snaží poškodit reputaci podniku před příjezdem uznávaného továrníka ze Zlína. Ačkoliv to tvůrci nikdy naplno neřeknou, tímto továrníkem má být Jan Antonín Baťa.

Helena vlastním vyšetřováním zjistí, že je na vině jeden ze zaměstnanců podniku, který je skrytým hermafroditem. Vlastní rešerší zjišťuje, že tato mutace není tak vzácná, jak by si mohli mnozí myslet, a rozhodne se věc řešit navzdory přáním svého manžela. Úsvit je senzačním filmem, který na první pohled vůbec nepůsobí jako český počin. Kdybyste neznali herce, mohli byste si bez problému myslet, že jde o americkou produkci.

(tod)

Fandím
2 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Eliška Křenková, Andrea Mohylová, Matěj Hádek, Adéla Špaljová

Filmy:
Festivalové vteřiny

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
české filmy, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, filmový festival Karlovy Vary, Karlovy Vary filmy, Festival Karlovy Vary, KVIFF, filmy 2023
TOPlist