Fakultní nemocnice Hradec Králové používá jako první novou metodu

regiony

Fakultní nemocnice Hradec Králové jako první v ČR začala při masivním krvácení aplikovat speciální katétr.

Fakultní nemocnice Hradec Králové používá jako první novou metodu
Fakultní nemocnici Hradec Králové
10. července 2023 - 08:00

Klinika urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové začala jako první v České republice aplikovat speciální ER-REBOA katétr u pacientů s masivním, život ohrožujícím krvácením. Nemocnice tuto novou metodu léčby použila od loňského června již u čtveřice pacientů v kritickém stavu, dva z nich díky této metodě mimořádně rozsáhlé krvácení z poranění po dopravní nehodě přežili.

Při tomto způsobu léčby je katétr tříslem zaveden do aorty pacienta, ve které se na vhodném místě nafoukne balonek a tím dojde k přerušení či alespoň omezení průtoku krve do oblastí vnitřních orgánů či končetin. Tímto zákrokem získají lékaři krátký časový prostor na provedení operačního zákroku, který krvácení zastaví.

„S novou metodou jsme se seznámili v roce 2017 na stáži ve Spojených státech amerických, kde se používá již několik let a loni v červnu využili tuto metodu u prvního pacienta v ČR,“ uvedl doc. MUDr. Jaromír Kočí, Ph.D., FACS. Podle předpokladů lékařů se bude počet vhodných indikací pro použití těchto katétrů ve Fakultní nemocnici Hradec Králové pohybovat v řádu jednotek pacientů ročně.

Katétr se rozhodli lékaři zavést i muži, který na Královéhradecku v polovině letošního května havaroval na motocyklu a utrpěl rozsáhlá poranění dolních končetin, pánve a oblasti břicha, které bylo doprovázeno masivním krvácením. Záchranáři muži již na místě nehody podali plnou krev, následně po převozu do nemocnice zavedli katétr a provedli potřebné operace, nyní muž prochází rekonvalescencí. „Personál nemocnice mi říkal, že jsem tu nehodu přežil hlavně díky nově zaváděným postupům... Všem moc děkuji za záchranu života,“ uvedl pacient.



Klinika urgentní medicíny FN HK novou metodu také vyučuje na kurzech, aby ji mohli používat i další specialisté. „Byli u nás vojenští chirurgové i kolegové z ostatních nemocnic, kde se tato metoda začíná používat. Jednalo se již o desítky lékařů,“ uvedl přednosta Kočí.

Kralovehradeckenovinky.cz informoval Bc. Jakub Sochor, mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz foto:fnhk)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif