Súdán je na pokraji totální občanské války, varuje šéf OSN

Súdán je na pokraji »občanské války v plném rozsahu«, která by mohla destabilizovat celý region, varovala Organizace spojených národů poté, co nálet na obytnou oblast zabil asi dvě desítky civilistů.

Ministerstvo zdravotnictví hlásilo 22 mrtvých a velký počet zraněných mezi civilisty po úderu na sesterské město Chartúmu Omdurman v okrese Dar al-Salam.

Po téměř třech měsících války mezi znepřátelenými súdánskými generály je nálet posledním incidentem, který vyvolal pobouření. V konfliktu bylo zabito nejméně 3000 lidí a 6000 zraněno, přeživší hlásili vlnu sexuálního násilí a svědci hovořili o etnicky cílených vraždách. Došlo k rozsáhlému rabování a OSN varovala před možnými zločiny proti lidskosti v oblasti Dárfúru.

Polovojenské síly rychlé podpory (RSF), bojující s pravidelnou armádou, tvrdily, že při útoku zahynulo 31 lidí a obvinily z něj armádu. Armáda toto obvinění odmítla a v nedělním prohlášení uvedla, že její letectvo předchozího dne žádné nálety na město nepodniklo.

Od začátku války si polovojenské jednotky zřídily základny v obytných oblastech a byly obviněny z vyhánění civilistů z jejich domovů.

Generální tajemník OSN António Guterres je hluboce znepokojen tím, že pokračující válka mezi ozbrojenými silami dohnala Súdán na pokraj rozsáhlé občanské války, která potenciálně destabilizuje celý region uvedl v prohlášení jeho zástupce Farhan Haq.

»Dochází k naprostému ignorování humanitárních a lidských práv, což je nebezpečné a znepokojivé.«

V neděli došlo ke střetům mezi armádou a RSF i jinde v Súdánu, včetně států Severní Kordofán, Jižní Kordofán a Modrý Nil.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci byly v důsledku bojů v Súdánu vysídleny téměř 3 miliony lidí, mezi nimi téměř 700 000, kteří uprchli do sousedních zemí.

OSN a africké bloky varovaly před »etnickým rozměrem« konfliktu v západní oblasti Dárfúru, kde USA, Norsko a Spojené království obviňují RSF a spojenecké milice z většiny rozšířených porušování lidských práv.

Haq vyjádřil podporu úsilí Africké unie a východoafrického bloku Igad o ukončení súdánské krize.

V pondělí se v Addis Abebě mají sejít vedoucí představitelé Etiopie, Keni, Somálska a Jižního Súdánu – členové Igadu, kteří se zabývají spisem Súdánu. Velitel súdánské armády generál Abdel Fattah al-Burhan a velitel RSF generál Mohamed Hamdan Daglo byli pozváni, ale ani jedna strana svou účast nepotvrdila.

(jb)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy