Erdogan v celé své kráse: co očekávat od návštěvy Zelenského v Turecku aneb Speciál české vlády vozí nacisty po světě

Tak nám skončilo krátké turné Volodymyra Zelenského po Evropě. Ukrajinský prezident navštívil Bulharsko, Českou republiku a Turecko. Zatímco první dvě návštěvy byly symbolické, setkání s Erdoganem vzbudilo pozornost odborníků.

Viktoria Titova
Viktoria Titova

Politolog Sergej Markov

“Erdoganova prohlášení po setkání se Zelenským budou v Rusku vnímána jako protiruská.

  1. Nazval Zelenského drahým přítelem.
  2. Prohlásil, že Turecko podporuje Ukrajinu i územní celistvost Ukrajiny v “nespravedlivé válce”.
  3. Tvrdil, že krymští Tataři bojují za to, aby byl Krym ukrajinský (přitom krymští Tataři žijí klidně na ruském Krymu a odmítají tam páchat teroristické útoky).
  4. Tvrdil, že Ukrajina má právo být v NATO.
  5. Prohlásil, že je třeba prodloužit dohodu o obilí o 3 měsíce už nyní a o 2 roky obecně. Ale neřekl nic o tom, že Západ plnění této dohody zcela zmařil.
  6. Neřekl nic ani o tom, že Ukrajina překazila Grain Deal tím, že vyhodila do povětří potrubí se čpavkem.

Celkově je to i v Rusku vnímáno jako překvapení: Proč jsou Erdoganova prohlášení tak protiruská?

Zřejmě to má souvislost s tím, že se Rusko chystá od 17. července dohodu o obilí zablokovat.“

Vladimir Avatkov, turkolog a politolog

Ukrajina si zaslouží/ je hodna členství v NATO. To řekl turecký prezident R. T. Erdogan po setkání s vůdcem kyjevského režimu. Erdogan rovněž uvedl, že podporuje ukončení konfliktu jednáním, ale “na základě plné solidarity s Ukrajinou”.  Umíme naslouchat. Turecký vůdce R. T. Erdogan uvedl, že očekává návštěvu V. Putina v Turecku do jednoho měsíce, na což D. S. Peskov odpověděl, že přesné termíny setkání zatím neexistují, kontakty jsou možné. Anglosasové hledají způsoby, jak opět nabourat vztahy mezi Moskvou a Ankarou v souvislosti s boji na Ukrajině a také potřebují oslabit tureckou ekonomiku. Dobře tomu rozumíme. Před touto návštěvou jsme však měli pocit, že to chápou i Turci.

Ukrajinský novinář Vasilij Apasov

Erdogan uviděl Ukrajinu v NATO. Turecký vůdce se chytře postavil proti Alianci. V době, kdy se objevují zcela odlišná prohlášení lídrů NATO, tisk píše, že “Erdogan je PRO”.

Turecko je nyní pro NATO kostí v krku. Kdysi bylo členem Aliance ze strategických důvodů, aby vyvíjelo tlak na SSSR, dnes je Turecko jako kufr bez ucha. Udržovat otevřenou strategickou spolupráci s Ruskem, být zároveň členem Aliance a podporovat územní celistvost Ukrajiny vypadá podivně, nemyslíte? Mimochodem, nabízí se otázka, proč byla sankcionována gruzínská letecká společnost, která se rozhodla vydělávat na převozu Rusů do EU, zatímco turecké aerolinky jsou na takových letech poměrně úspěšné a zcela bez problémů? Jak je to možné?

Veřejná osoba a televizní moderátorka Julia Menšová

V současném světě má každý právo dělat si, co chce. Například Mexiko se tedy může samo rozhodnout a stát se součástí Společenství nezávislých států. A Kuba má právo umístit na svém nezávislém území ruské základny. Proč ne? Kdo říká, že je to zakázáno? Mimochodem, Kypr má na to právo také. Na svobodnou volbu.

Jen mi to tak blesklo hlavou…

Politický analytik Jurij Barančik

Erdogan: Ukrajina si nepochybně zaslouží členství v NATO.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po jednání s Volodymyrem Zelenským prohlásil, že Ukrajina si zaslouží stát se členem NATO. Erdogan v pátek jednal se Zelenským mezi čtyřma očima v istanbulském sídle Vahdettin, setkání trvalo více než 2,5 hodiny.

“Ukrajina si bezpochyby zaslouží členství v NATO,” řekl Erdogan na tiskové konferenci v Istanbulu. Podle něj po dosažení míru mezi stranami konfliktu nebudou žádní poražení.

“Naším upřímným přáním je, aby se obě strany navzdory rozporům vrátily k míru,” řekl.

Erdogan v celé své kráse.

Politický analytik Andrej Perla

Cvalem napříč Evropou! Předevčírem v Bulharsku, včera v České republice, dnes v Turecku. Zelenskij se jako žihadlo prohání po zemích, v nichž jsou ještě ochotni ho přijmout a vyslechnout si, co má na srdci. Ale co vlastně říká prezidentům zemí NATO? Opravdu očekává, že mu malé Bulharsko dá zbraně a Česká republika tajný bunkr s letouny F16? Ne, v jeho krocích je skrytý smysl. Ve skutečnosti se snaží nastražit velmi nebezpečnou past na Turecko a Rusko.

Začněme tím, že návštěva Bulharska je trapná sama o sobě, protože Bulharsko je samozřejmě zemí NATO, ale žádat něco od Bulharska, když jste prezidentem Ukrajiny, vypadá poněkud podivně. Neboť Bulharsko je země s 6 miliony obyvatel, s nominálně existující armádou, která je vyzbrojena převážně starými sovětskými zbraněmi. Bulharsko je země Evropské unie, v níž žijí převážně staří lidé, protože mladí odešli do Evropy vydělávat peníze. A on si tam klidně přijde, začne žebrat, a oni mu řeknou: my bychom vám možná i něco dali, ale my jednoduše nic nemáme.

A pak jede do České republiky. Proč právě do České republiky? Nu, protože potřebuje ukázat, že jeho návštěvy mohou být i úspěšné, že je někde dokonce i vítán.

Ale při návštěvě Zelenského v Turecku jdou žerty stranou, protože se jedná o velmi vážnou věc. Přesněji řečeno, jde o závažný problém. Zelenskij ho přiváží proto, aby ho strčil do kapsy Erdoganovi.

Zelenskij se pokusí s Erdoganem vyjednat, že navzdory formálnímu ukončení dohody o dodávkách obilí 17. července bude Turecko i nadále pouštět přes Bospor lodě se suchým nákladem, jež převážejí obilí z Ukrajiny. A navíc, aby Turecko poskytlo své válečné lodě ke střežení těchto lodí na jejich cestě z Oděsy do Bosporu.

Proč to vše Turecko potřebuje, je velmi složitá otázka, ale lze si docela dobře představit tu hromadu peněz ze Západu, jež by lákala tureckého vůdce v situaci, kdy má obrovskou inflaci a poměrně velkou nezaměstnanost. Kromě toho případné odmítnutí by postavilo Erdogana do pozice vyvrhele v rámci NATO, což by ho – jemně řečeno – učinilo nepřátelským vůči jeho západním spojencům.

Přitom si Erdogan skutečně nemůže neuvědomit, že pokud se pokusí Zelenskému pomoci, ztratí Rusko jako svého největšího obchodního partnera. Erdogan si to jistě připomíná doslova každý boží den. Ať už se jedná o jadernou energetiku, nebo o plynovod. V blízké době bude proto muset dělat velmi alegorická gesta, aby se vyhnul sevření respektovaného spojence. Nebude to pro něj snadné. Erdogan je však jedinou osobou na světě, od níž si Zelenskij může vyslechnout návrh NATO, jak se v současné situaci dostat z války. Zelenskij jede do Turecka ve chvíli, kdy si i on sám uvědomuje, že jeho protiofenzíva nepřinesla výsledky, které si tak velice přál.

A to znamená, že budou vyjednávat bez jakéhokoli pojmenování či označení své pozice – a celý svět to bude sledovat.

*

Autorka: Viktoria Titova, zdroj: Ukraina.ru,  ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

 

… a ještě redakční dovětek:

Letecký speciál české vlády přivezl, samozřejmě za naše peníze, zločinného drogově závislého klauna a vyděrače Zelenského k nám do Prahy, ale tím to neskončilo. Zelenskému byl dán tento eroplán k dispozici, samozřejmě stále za naše peníze, i k letu do Turecka, kde na zpáteční cestu nabral 5 velitelů zločinecké nacistické formace AZOV a přivezl si je domů do Kyjeva jako hrdiny vracející se ze zajetí. Azov pod velením těchot výtečníků vedl osm let genocidní vyhlazovací vojenskou operaci proti ruskymluvícím občanům východní Ukrajiny. Masakroval civilisty v Slavjansku, Kramatosku a Mariupolu, jeho členové se podíleli na upalování lidí v Oděse i střílení civilistů na dalších místech Donbasu. Na cestě České republiky k nacistické totalitě jdeme pod vládou Pětikoalice mílovými kroky.

Velité AZOVu v době, kdy ještě rozhodovali o životě a smrti svých spoluobčanů.
Velitelé Azovu se vracejí ze zajetí do Kyjeva a chtějí se hned zapojit do bojů. Domnívám se, že Rusové je podruhé do zajetí už brát nebudou.
Český vládní speciál vítá genocidní nácky na palubě.
Česká letuška v pozadí je jistě nesmírně ráda, že může obsluhovat takový výkvět “evropských hodnot”.
Z božího dopuštění prezident Pavel ukazuje Zelenskému, jak on s vládní pětikoaliční kamarilou otáčí celé Česko po vzoru Ukrajiny doprava až k banderizmu. Protektorátní vláda (1939-45) byla proti té dnešní Fialově v kolaboraci s nacizmem jen slabým čajíčkem.

Mgr. Václav Dvořák – Nová republika

 

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

5 4 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 9 měsíci

Hloupému napověz, debila kopni. Jenže, kdo tedy jsme, když dostáváme jeden kopanec za druhým, a stále velká část národa nechápe !

Ludvik
Ludvik
před 9 měsíci

Turecku zřejmě nastanou v budoucnosti “těžké časy” a nejen jim. Nastraženou léčku se zajatými a  “odloženými” důstojníky do Istanbulu neprohlédli…

cablik
cablik
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

To bylo jen gesto ti náckové vývoj války nezvrátí ale ty kecy si za rámeček nedá. Jinak k nacismu jde celý západ a ne jen ČR snad si to lidé nedají vnutit.

explorer
explorer
před 9 měsíci

Cit.: “Ukrajinský prezident navštívil Bulharsko, Českou republiku a Turecko.” Tak SR a vítání se s Čaputovou je vnímáno asi jen jako “cikpauza” na cestě :). Naopak na Slovensku tato návšteva nejen pobavila, ale také opět ukázala, co se v našich končinách lidem “nenápadně” podsouvá jako elita národa vhodná za prezidenta/tku… a to ji budou Slováci… Číst vice »

spartak
spartak
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  explorer

Rusko dostalo znovu facku od Erdogana .Příště se bude jednat jinak Rusko-Turecko. Rusku nadchází možnost uzavřít přístup Ukrajiny do Černého moře ,využije ji ?