Největší úskalí je psychická kondice. Na dálkových trailech je to v 30 % o fyzičce a 70 % o hlavě, říká cestovatelka Pavlína Adam

3. červenec 2023

Hostem Apetýtu byla Pavlína Adam – odvážná cestovatelka, která jako první žena z České republiky zdolala nejtěžší dálkový trail světa Great Himalaya – v rekordním čase 101 dní. Cestu absolvovala v dešti a při sesuvech půdy. „Riziko tam je a s rizikem do toho člověk jde.“

„Člověk začne vážit nejenom pohledy a výhledy, ale i svoji výbavu,“ říká s úsměvem Pavlína Adam a jedním dechem dodává, že je typ člověka, která si to užívá všude – nejen na horách, ale i v kavárně.

„Základ je mít dobré boty a dobré ponožky,“ radí dalším cestovatelům žena, která ráda cestuje nalehko.

Posilují náročné situace v terénu osobní odolnost? Na co se cestovatelka těší při návratu domů? Dozvíte se v rozhovoru Jarky Vykoupilové.

Dobrodružství na Great Himalaya Trail. Pavlína Adam jako první Češka zdolala nejtěžší trasu světa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.