https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajemci-si-na-rybnicich-u-lednice-prohledli-nove-plovouci-ostrovy-pro-rybaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájemci si na rybnících u Lednice prohlédli nové plovoucí ostrovy pro rybáky

10.7.2023 20:16 | LEDNICE (ČTK)
Ostrov pro rybáky na Prostředním rybníce, který je součástí NPR Lednické rybníky.
Ostrov pro rybáky na Prostředním rybníce, který je součástí NPR Lednické rybníky.
Foto | Ondřej Ryška / ČSO
Zhruba desítka zájemců si dnes na rybnících u Lednice na Břeclavsku prohlédla na exkurzi pořádané ornitology nové plovoucí hnízdní ostrovy pro rybáky obecné. Ornitologové je na čtveřici rybníků umístili na jaře, další čtyři ještě přibudou. Na jeden ostrůvek se vejde až 30 hnízdících párů, řekl ČTK jednatel jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Gašpar Čamlík. Plovoucí ostrovy slouží jako náhradní stanoviště pro vzácné rybáky, jejichž přirozená hnízdní stanoviště v Česku mizí.
 

Rybáci obecní jsou pevně vázáni na specifický typ prostředí. "K hnízdění využívají štěrkové ostrovy bez vegetace nebo jen s velmi strohou vegetací, míst pro ně tak není dost. Naším cílem je, aby jich přibylo," uvedl jednatel.

Čtyři z osmi nových hnízdních ostrovů ornitologové spustili na vodu letos na přelomu dubna a května, a to na rybníky Jarohněvický, Stolařka, Prostřední a Mlýnský. Exkurze začala na Prostředním. Zájemci se dozvěděli například to, jak hnízdní ostrovy vznikly a proč je ornitologové v místech vůbec instalovali.

Každý z ostrůvků má podle Čamlíka asi 20 metrů čtverečních a je opatřený plůtkem proti vypadnutí mláďat. "Na jeden ostrůvek se vejde zhruba 30 párů. Letos je jich ale všude méně, protože sezona byla ovlivněna ptačí chřipkou na jaře, spoustu ptáků tehdy uhynulo. Někde se tak ty lokality osidlovaly nadvakrát, kdy první vlna uhynula," popsal Čamlík.

V květnu na plovoucích ostrovech hnízdilo podle něj minimálně 25 párů. Rybáci hnízdí v několika vlnách a začátkem června rybáků na ostrovech výrazně přibylo, ornitologové tak evidovali 44 párů. Měli i první mladé. Přesnější statistiky ale budou mít ornitologové později.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.7.2023 20:38
Jak z fota vyplývá, jsou to plovoucí pevnosti. Proč rybáci nehnízdí na odkrytých břehových písčinách, kterých v suchém létě je víc než dost, snad není třeba vysvětlovat (ochrana ikon před ikonami-) A jinak palec hore, příroda si "pomůže sama", když ji pomůžeme. Jinými slovy, rybáci by nám za bezzásahovost nepoděkovali, za plovoucí pevnosti ano!-)
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

11.7.2023 22:13
Je to samozřejmě výborná myšlenka. Kolik ale asi takový "ostrov" stál? Nestačila by tlustá deska z levného polystyrénu? Do ní udělat pár dírek a osadit "sporou" vegetací. I ten plůtek kolem kvůli mláďatům by šel udělat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.7.2023 11:36 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Polystyren ani náhodou. Vlivem povětrnostních podmínek se rozpadá a není nic "hezčího" než vodní hladina pokrytá kuličkami starého polystyrenu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist