https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tretim-politickym-namestkem-ministra-hladika-je-jiri-lehejcek-pirati
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Třetím politickým náměstkem ministra Hladíka je Jiří Lehejček z pirátské strany

11.7.2023 00:07 (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Třetím politickým náměstkem ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) je Jiří Lehejček (Piráti), mimo jiné bývalý místopředseda celoevropské sektorové organizace ekologického zemědělství IFOAM EU. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Lucie Ješátková. Podle novely služebního zákona mohou mít členové vlády tři politické náměstky namísto dvou.
 

Ve funkci náměstka se chce Lehejček zaměřit zejména na adaptaci české krajiny v kontextu klimatické změny. "Velmi mě těší, že mě pan ministr Hladík vybavil kompetencemi právě ve vztahu k posílení odolnosti naší krajiny, pokusím se přispět ke zlepšení jejího stavu. Krajina nemusí být v kontextu klimatických změn hrozbou, ale i součástí řešení, bezpečná krajina nás může efektivně chránit," uvedl.

Lehejček vystudoval fyzickou geografii a geoekologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a pěstování lesa na Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity. Místopředsedou IFOAM EU byl od roku 2018 do letoška, byl také předsedou České technologické platformy pro ekologické zemědělství (ČTPEZ) a poradcem předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí v letech 2019 až 2021, kdy funkci zastávala Dana Balcarová (Piráti).

Je také akademikem na Fakultě životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a na Fakultě logistiky a krizového řízení na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Zabývá se dendrochronologií a adaptací arktických ekosystémů na klimatickou změnu, uvedlo ministerstvo. Mimo jiné se účastnil šesti výzkumných expedic do Arktidy, vedl tři polární expedice. U Pirátů, jejichž je členem, má funkci vedoucího resortního týmu zemědělství a lesnictví.

Dalšími dvěma náměstky na ministerstvu životního prostředí jsou Tomáš Tesař (TOP 09) a Eva Volfová (STAN). Úřad má dále pět vrchních ředitelů sekcí, kteří podle novely služebního zákona nahradili odborné náměstky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

11.7.2023 09:16
A není to málo, Antone Pavloviči? Pouze tři političtí náměstci ministra v zemi s počtem obyvatel jako má Moskva?
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

11.7.2023 11:06
Musí být tři, aby mohli hrát mariáš ...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.7.2023 17:15 Reaguje na Jaroslav Vozáb
No já tedy nechápu proč tři. Za komoušů jsem to tušil, proč chodí tři policajti (jeden vie čítať, druhý písať a tretí tých dvoch inteligentou stráži). Ale teď?
Odpovědět
va

vaber

11.7.2023 13:34
ministr Hladík musí být dobře politicky kovaný,s tragickými výsledky na úřadě v Brně to dohání jako ministr v Praze,
politický náměstek to je funkce, to je ještě něco vyššího než obyčejný politruk, musí holt ti političtí náměstci kontrolovat jeden druhého,
dnes se nedá věřit nikomu,všude číhá třídní nepřítel,
plebs to zaplatí, ani nemrkne
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.7.2023 14:00 Reaguje na vaber
Ale toto je politický náměstek s vynikající kvalifikací!
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

11.7.2023 17:10
Lehejček by byl ministrem, kdyby měli Piráti nárok na MŽP.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

12.7.2023 11:20 Reaguje na Katka Pazderů
Ale voliči Pirátům nedali mandát ... tato vláda "národní fronty" pro své udržení u kryt musí k lizu dostat všechny persony za každou cenu. Toto není o odbornících a programech, ale jen o personáliích kdo, kde bude žít za erární peníze. Stačili by jen vedoucí odboru atd...
Odpovědět

Radek Čuda

12.7.2023 14:19 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Od těch tří teček souhlasím a nerozporuji, ale s tím mandátem pro Piráty to bylo primárně o tom, že si Piráti naběhli a STAN, resp. jeho voliči, s nimi fest vyjebal. Kdyby všichni voliči Pirátů kroužkovali ty "svoje" jak o život, jak to udělali příznivci STANu, tak dneska ty počty byly hodně jiné.

Osobně mi je to jedno, PirSTAN jsem nevolil a když se na dnešní vládu, celou, dívám, tak se jen utvrzuji v názoru, že kdyby se ty fleky ve vládě a parlamentu losovaly, tak by to horší nebylo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist