Hlavní obsah

Pan gangster, nebo paní gangsterová? Zákon o změně pohlaví neuspěl ani v německé vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon o sebeurčení transsexuálů v Německu na poslední chvíli neuspěl kvůli obavám, že ho budou zneužívat zločinci, kteří se budou snažit uniknout trestu.

Foto: Profimedia.cz

Průvod Christopher Street Day v Kolíně nad Rýnem loni přilákal přibližně milion návštěvníků.

Článek

„Zákon o transsexualitě“ v zemi měl být nahrazen progresivistickým „zákonem o sebeurčení“, který by ze změny pohlaví učinil občanskoprávní postup a odstranil požadavek na lékařskou diagnózu, protože by stačilo jen zajít na matriku. „Podle současných zákonů musí transsexuálové nechat uznat své nové pohlaví soudem a předložit dvě lékařská dobrozdání, připomněl list The Daily Telegraph.

Po měsících tahanic mezi ministerstvy spravedlnosti, rodiny a vnitra, z nichž každé řídí jiná strana roztříštěné středolevé koalice kancléře Olafa Scholze, měla zákon do konce června schválit vláda a na podzim odhlasovat Spolkový sněm. „Mělo se tak stát v červnu, tedy Pride Month, v němž LGBTQ komunita každoročně sérií akcí předvádí rozmanitost,“ napsal web SpiegelOnline.

Zločinci by snadněji zmizeli z očí

Tři ministři – spravedlnosti Marco Buschmann (z liberální FDP), rodiny Lisa Pausová za Zelené a vnitra Nancy Faeserová ze sociální demokracie SPD - se poslední červnový čtvrtek pozdě večer sešli na krizovém summitu, ale žádné konkrétní řešení prý nenašli a návrh „zákona o sebeurčení“ v tichosti stáhli z programu jednání kabinetu.

Ministerstvo vnitra i orgány činné v trestním řízení vyjádřily obavy, že by zákon mohli využít zločinci, aby unikli trestnímu stíhání.

Identitární krize na britských školách. Děti už se cítí i jako kočky, koně nebo dinosauři

Evropa

„Důležité informace, jako jsou záznamy v trestním rejstříku, nevyřízené zatykače a zbrojní průkazy, musí být pro prokurátory v databázích rozpoznatelné i po změně jména a pohlaví,“ řekl Dirk Peglow, předseda Svazu německých kriminálních úředníků.

Návrh zákona by policii a dalším orgánům zakázal používat jméno, pod kterým osoba vystupovala před změnou pohlaví. Ministryně však údajně trvala na tom, že obě jména musí být automaticky sdělována úřadům, aby se zabránilo zneužívání zrychleného postupu výměny pohlaví ze strany zločinců.

„Představte si, že se šéf klanu třeba Arafat Abou-Chaker přejmenuje na Annu Abouovou-Chakerovou, aby změnil svou identitu. Potřebujeme záruky, že se nikdo díky těmto změnám nebude moci skrývat před úřady nebo věřiteli,“ prohlásil vysoce postavený kriminalista.

Tahanice o sauny

Objevily se také obavy, že by navrhovanou změnu legislativy mohli využívat odmítnutí žadatelé o azyl, protože by jim umožnil změnit si jméno a registrované pohlaví, aby se vyhnuli deportaci.

Německé sdružení provozovatelů saun rovněž vyjádřilo znepokojení a přinutilo vládu, aby ujistila sauny, že mohou prosazovat své vlastní zásady vstupu.

Ferda Atamanová, spolková zmocněnkyně pro boj proti diskriminaci, obvinila vládu, že se tímto odkladem podvolila pravicovému populismu poté, co reformu zbrzdila.

„Říká se, že se musíme obávat, že muži a ženy už nebudou jasně definováni a muži si změní pohlaví jen proto, aby se dostali do sauny a mohli se dívat na ženy. V Německu máme stejně většinou sauny pro obě pohlaví. Žádný muž si nemusí legálně měnit pohlaví, aby se mohl podívat na nahou ženu,“ podotkla.

Pokus už za Schrödera zkrachoval

Zákon o sebeurčení Německo vnímalo jako příležitost pro tři koaliční partnery, aby prokázali své společné liberální kvality – a svou jednotu –, a patřil mezi první připravené zákony poté, kdy nepravděpodobní spojenci vytvořili v prosinci první poválečnou koalici tří stran v Německu po desetiletích.

Podobný zákon byl navržen již během vlády SPD a Zelených za kancléře Gerharda Schrödera na počátku roku 2000, avšak nakonec ho odložili do Schröderova odchodu z funkce o pět let později.

Německo proslulo na počátku 20. století svým progresivním postojem k LGBT osobám, dokud se k moci nedostali nacisté, přičemž jedním z jejich prvních činů bylo podle nedávného dokumentu El Dorado na Netflixu zdemolování sexuologického výzkumného ústavu.

Německo hlásí explozi žádostí o azyl. Je jich o 77 procent více než loni

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám