Hlavní obsah

Náboženskou sektu na severu Čech prověřuje už i sociálka

Dánské komunitě Dům Otce se věnoval i jeden z dílů pořadu Terén Kristiny Cirokové.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do zkoumání aktivit dánské náboženské komunity žijící na severu Čech se zapojí i zaměstnanci Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Sekta čelí ve své zemi podezření z bití a psychologického násilí na dětech.

Článek

Členové komunity Dům Otce se do České republiky přesunuli před sedmi lety. Žijí na Českolipsku. Jde o další zahraniční náboženskou komunitu, u které panují obavy, že její členové by se mohli dopouštět násilí na dětech.

Na žádost dánské strany se o život skupiny začaly zajímat české úřady i policie. O tom, že se v obcích, kde Dánové žijí, na ně poptávali policisté, informovaly Seznam Zprávy na konci května v pořadu Terén.

Policie už svoje prověřování koncem června skončila a své závěry předala Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD).

„Policie nás informovala, že námi dodané podklady byly na základě rozsáhlého šetření vyhodnoceny a nic nenasvědčuje tomu, že by na dětech byl páchán protiprávní čin,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel ÚMPOD Zdeněk Kapitán s tím, že šlo o informace „souhrnné“, tedy ne o dětech jednotlivě.

Úřad se ale rozhodl, že mu to nestačí a chce získat adresy pobytu jednotlivých dětí a následně jejich situaci prověřit ještě prostřednictvím zaměstnanců OSPOD. „Tak bychom chtěli získat podrobnější informace použitelné pro podrobnější zprávu o poměrech dětí, kterou jsme povinni Dánskému království poskytnout podle Haagské úmluvy o ochraně dětí z roku 1996,“ dodal Zdeněk Kapitán.

Domluvené sňatky i exorcismus

Členové dánské komunity žijící na severu Čech se rekrutují z členů náboženského hnutí Dům Otce, které v devadesátých letech minulého století založila Ruth Kristiansen. O vážných podezřeních, která v Dánsku aktivity této skupiny provázejí, u nás jako první na začátku letošního února informoval server Investigace.cz.

Sekta byla sice oficiálně rozpuštěna, existují ale indicie, že skupina žije dál podle stejných pravidel. A ta byla dle výpovědí bývalých členů velmi přísná. Tvrdili, že například směli mít sex, jen když jim to vůdkyně dovolila, museli se ženit a vdávat s tím, koho jim určila, a když pravidla zpochybňovali, byli podrobeni exorcismu.

Ruth Kristiansen tvrzení bývalých členů vždy popírala a hovořila o mediální štvanici. Poslední svědectví, které letos v únoru přinesl dánský deník Jyllends Posten, je ale ještě daleko závažnější. Týká se bití a psychologického týrání dětí. Těch, které žijí teď v Česku.

Bývalá členka, která s dětmi utekla z České republiky zpět domů, popsala, jak lidé z vedení komunity bijí a psychicky týrají děti a nutí k tomu i jejich rodiče. Protože její syn o těchto praktikách promluvil po návratu ve škole, skončila žena před soudem a dostala trest dva měsíce vězení.

Reportérka Seznam Zpráv se snažila rodinu Kristiansenových, která přes firmu Dynamic Cloud vlastní na Českolipsku tři nemovitosti, ve kterých skupina žije, na adresách najít a oslovit. Lidé z komunity se ale s novinářkou bavit nechtěli.

Ruth Kristiansen se před několika lety stala influencerkou. Natáčí na YouTube videa, ve kterých ukazuje své drahé příbytky, předčítá z Bible a mluví o lásce či o tom, jak její rodina vedla v Dánsku hotel.

Po zveřejnění reportáže Seznam Zpráv natočila video na téma „pomluvy“. Vysvětluje v něm svůj pohled na to, proč byla její komunita v Dánsku podle ní pronásledována. „Byla jsem vystavena mnoha pomluvám a drbům, zejména ze strany médií, která na mně vydělala velké peníze. Proto s nimi už nebudu spolupracovat,“ sděluje ve videu Kristiansen.

Reklama

Doporučované