Pátek , 17. 05. 2024

Aneta

Proč a kdy je oblečení toxické. Důvodem jsou nevhodné materiály a chemikálie z výroby

Věděli jste, že oblečení může dost závažně poškodit zdraví? Možná si vybíráte oblečení jenom podle barvy, střihu nebo materiálu, ale ne vždycky jsou to ta správná kritéria. Někdy je dobré se zajímat i o to, zdali neobsahuje toxické látky.
toxické
Běžná výroba oblečení zahrnuje zpravidla mnoho toxických chemikálií a toxické mohou být i látky samy o sobě.

12. 07. 2023

Kůže je největší orgán a skrze ni nejen dýcháme, ale také přijímáme toxické látky z okolí. Nespadá sem však jen vzduch okolo nás, ale i to, do čeho se oblékáme. A co máte na sobě celý den, každý den.

Nevhodné materiály

Jedním z kritérií pro výběr oblečení by měl být materiál. Ne všechny materiály jsou totiž zdravotně nezávadné. Proto si teď něco povíme o materiálech, na které byste si měli dát extrémní pozor. Nebezpečné jsou hlavně z toho důvodu, že mohou způsobovat nejrůznější vyrážky a ekzémy, alergické reakce, bolest hlavy nebo třeba nevolnost či závrať.

Polyester

Jedním z nejnebezpečnějších materiálů je polyester. Není ani trochu prodyšný, proto naše pokožka trpí. Může svědit a pálit. Polyester navíc škodí životnímu prostředí, neboť výrobci při jeho zpracovávání používají obrovské množství vody a chemie (to je ale i případ bavlny a oděvního průmyslu obecně). Ačkoliv šaty z polyesteru mohou na první dobrou vypadat dobře, hlavně na obrázku, jakmile si je vyzkoušíte, nejspíš všechny jejich vady odhalíte do několika málo minut.

Viskóza

Jde o trochu lepší variantu polyesteru, tedy alespoň podle mnohých prodejců a výrobců oblečení. Ve skutečnosti tomu tak ale rozhodně není. Škodí člověku i životnímu prostředí. Protože se vyrábí z celulózy, během nošení oblečení se z ní uvolňují nebezpečné látky. Tyto toxiny zapříčiňují například bolest hlavy, nespavost anebo nepříjemný tlak na hrudi.

Nylon

Z nylonu se vyrábějí punčocháče nebo silonky, ale také spodní prádlo. Jenže je stejně neprodyšný jako polyester. Spodní prádlo z tohoto materiálu vám proto může po čase v intimních partiích způsobit nejrůznější plísně a kvasinkové nemoci. Mužům zase z nylonového spodního prádla hrozí to, že jejich spermie nebudou dostatečně kvalitní.

Akryl

Akryl se využívá především k výrobě mikin, rukavic nebo čepic. Na většině akrylového oblečení tak najdete cedulku s upozorněním, že ho máte držet dále od ohně. Proč? Protože dobře hoří. Také se snadno srazí nebo naopak vytahá. Na oblečení se tvoří žmolky, a proto vám akrylové svetry příliš dlouho nevydrží.

K TÉMATU  Plavky pro každý typ postavy: Najděte ty své

Toxické látky v oblečení

Nyní si povíme něco o toxických látkách, která se v oblečení dají najít. Jde například o takzvaná azobarviva. Tyto škodlivé sloučeniny mohou být dokonce karcinogenní. Proto je u nás zakázáno tyto látky používat při výrobě oblečení pro děti nebo dětských hraček. Než si proto jakýkoliv kus oblečení pořídíte, ujistěte se, že disponuje certifikátem o jeho nezávadnosti. V sázce je vaše zdraví.

Ftaláty

Ftaláty se využívají hlavně u potištěných triček a mikin. Přitom mohou zapříčinit neplodnost. Ftaláty se používají především jako změkčovadla při výrobě plastů, ale ani v oblečení nejsou žádnou výjimkou. Pak se nám dostávají při kontaktu s kůží nebo sliznicí do těla a mohou vyvolat astma, nejrůznější alergie, oslabují imunitu a taktéž mají negativní vliv na srážlivost krve.

Formaldehyd

Formaldehyd obvykle obsahuje oblečení kvůli tomu, aby se nemačkalo. Jenže i tato toxická látka má velmi negativní vliv na naše zdraví. Dokonce se o této látce říká, že je karcinogenní. Právě karcinogenita byla prokázána při testování na zvířatech. U lidí ale obvykle způsobuje podráždění očí a dýchacích cest, kašel, únavu nebo nadměrnou žízeň. Někdy také může zapříčinit zánět průdušek nebo plic a v některých případech i astma.

Toxické kovy

A pak tu ještě máme třeba chrom, nikl nebo například rtuť. To všechno jsou toxické kovy, které na sebe vážou barvivo a udržují tak stálou barevnost oblečení. Jenže jakmile se kovy nahromadí v lidském těle, mohou na nás mít velmi negativní účinek.

oblečení
Oblečení před prvním nošením vždy vyprat.

Které materiály jsou těmi nejlepšími?

Než si příště vyberete nějaký nový kus oblečení do svého šatníku, přemýšlejte o tom, ze kterého materiálu je ušitý. Nejlépe samozřejmě uděláte, když si budete kupovat oblečení jenom z přírodních materiálů. Mezi ty nejoblíbenější patří hlavně len, bambusové vlákno nebo biobavlna. Populární je i oblečení z konopí nebo tencelu. Tencel se vyrábí z eukalyptového dřeva a je to velmi ekologický materiál. Navíc absorbuje o padesát procent více vlhkosti než bavlna a je dokonce antibakteriální.

Proč oblečení před prvním nošením prát?

A na závěr si zodpovíme jednu velmi důležitou otázku. Proč bychom měli i nové oblečení po nákupu ihned vyprat? Ženy, které se již staly matkami, moc dobře vědí, že než své miminko oblečou do nového oděvu, musejí ho vyprat. Proč ale to samé nedělají i s oblečením pro sebe? Schválně, perete nové oblečení nebo si ho hned vezmete na sebe?

K TÉMATU  Vlasové trendy 2022: Už jste slyšely o "money piece"?

Pokud pro vás platí druhá možnost, pak vězte, že nové oblečení je plné chemických látek a bakterií. Když se oblečení vyrábí, dochází k jeho bělení, barvení a nakonec prochází procesem zvaným apretace. A jakmile se oblečení vyrobí, musí se zabalit, někde uskladnit a následně odeslat k zákazníkovi nebo na prodejnu. Všechny tyto procesy zapříčiňují to, že oblečení chrání proti hmyzu a molům nebo třeba proti vlhkosti. I nitě bývají napuštěné všemožnými chemikáliemi. Pokud tedy chcete předejít nejrůznějším zdravotním komplikacím, je záhodno oblečení ihned po jeho nákupu vyprat, a to na teplotu doporučovanou samotným výrobcem.

Někdy je rovněž doporučováno oblečení po vyprání umístit do sušičky, aby prošlo aspoň jedním horkým cyklem. Co se týká samotného praní (nemáte-li informace od výrobce), postačí oblečení obrátit naruby a vyprat ho ve studené vodě. Jestliže jste si pořídili hedvábné oblečení či oblečení z jiných citlivějších materiálů, vyperte ho alespoň v ruce pomocí šetrného prášku přímo určeného na danou tkaninu.

Pozor na prací prášky a aviváže

Toxické však pro mnoho žen i mužů mohou být rovněž klasické prášky a aviváže. V případě, že ještě nemáte žádnou vlastní ověřenou značku pracích prostředků, zkuste v tom právě zakoupeném vybrat jenom pár kousků oblečení. Někdy se totiž může stát, že jakmile si vyprané oblečení vezmete na sebe, alergická reakce, především v podobě vyrážky, na sebe nenechá dlouho čekat. Pozor si samozřejmě dejte i na aviváž. Nejlepší je volit tu na přírodní bázi, kterou mohou používat i lidé s velmi citlivou pokožkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kam zmizela holčička z legendární reklamy na Kofolu? Je zpátky v televizi

Udržitelná móda: Trend, který miluje nejen příroda, ale i my!

Zdroje článku:
medicast.cz, arnika.org, aktualne.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Elenu trápí to, co mnoho dalších žen, ačkoliv o tom veřejně nemluví. „Můj manžel se mi nedávno svěřil s tím, že by chtěl ještě další vztah. Jsme manželé přes dva roky, cítím se ve vztahu šťastná. Jenže mu očividně nestačím. Chtěl by ještě jinou ženu, chodit s ní na rande a dokonce souložit. A já si mám prý taky někoho najít. Jenže já nic takového nechci, co mám dělat?“ Její muž mluví o tzv. polyamorii a v mužských fantaziích se nejedná o nic ojedinělého.
Koronavirus nezmizel. Spíše naopak, čísla nakažených opět rostou. Ve velkém se šíří rýma a přibývá nachlazených. K tomu všemu klepe na dveře pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas posílit svou obranyschopnost. Během letošního podzimu bude čelit pořádnému náporu. Chcete-li zůstat fit, pak nezapomínejte na vitaminy a minerály. Pomoc najdete také v přírodě.
Brzy se již začne oteplovat a zimní bundy tak budou definitivně out. Pokud chcete i svůj jarní šatník svézt na vlně aktuálních trendů, měli byste se držet několika základních doporučení. Vždy samozřejmě volte kabát vyrobený z lehkého a prodyšného materiálu, jako je bavlna, plátno nebo polyester, aby se vám v kabátu pohodlně chodilo i v teplejším počasí.
Ať už jste snila o svých svatebních šatech od svých pěti let a znáte přesné specifikace, jak by měly vypadat, nebo jste o tom nikdy nepřemýšlela, máme pro vás rady, jak si vybrat svatební šaty. Ono vybrat někdy ten perfektní kousek může být pěkný stres. Nemluvě o tom, že si musíte ještě vybrat šaty na převlečení, které si oblečete na recepci v pozdějších hodinách. Jak tedy na to?
I při svatebním dni se můžeme chovat šetrně k přírodě. Stačí pár správných organizačních kroků. Nevěříte? Trend ekologických svateb je tu a v roce 2020 bude rozhodně frčet.
Také milujete pěvecké soutěže? A rády si poslechnete nějaký ten starý hit v podání neznámého umělce? Tady je výběr nejtěžších písní, které zazněly v The Voice. Husí kůži zažijete u každé písně.
Kuchyň, či přesněji její jídelní část, je ideálním prostorem pro každodenní setkávání celé rodiny. Proto je důležité, aby tento prostor působil příjemně. Zároveň byste se však měli zaměřit také na jeho praktičnost, aby každý z členů měl dostatek prostoru, případně byl stůl vhodný pro konání různých oslav a posezení s přáteli. U stolu by také neměly chybět kvalitní židle, díky kterým budete mít pohodlí.
Tenhle pilný papoušek aktivně řeší svůj vzhled. Když se mu jeho vlastní ocasní peří zdá krátké, neváhá svůj zevnějšek pracně vylepšit. Nebo by se dalo prohlásit, že se tento Agapornis chlubí cizím peřím?
Nestíháte vařit a připravovat si svačiny do práce? Často saháte po polotovarech nebo se stravujete u stánků s rychlým občerstvením, protože si myslíte, že vám to ušetří čas? Možná ano, ale určitě to nešetří vaši peněženku, nehledě na to, že se pak stravujete hodně nezdravě. A chcete s tím něco udělat?
Našli jste v domácnosti potravinové moly? Neznamená to, že u vás doma vládne chaos a nepořádek. Nejčastěji se do našich obydlí tito malí škůdci dostanou v tašce s potravinami. Ano, nejčastěji si je domů přineseme. Druhá možnost, jak se dostanou dovnitř je, že přijdou od sousedů nebo dovnitř vlezou okny. Naštěstí způsobů, jak se jich zbavit, je několik. Proto, pokud nezabere jeden, vyzkoušejte další!

Výběr článků

Přijde vám, že doma máte věčný nepořádek, i když uklízíte celý den? Pak někde zřejmě děláte chybu. Nemusíte se každý den ztrhat, abyste měla doma alespoň zdánlivě uklizeno. Stačí jen znát ty správné vychytávky.
Odstranit dioptrickou vadu, zbavit se navždy brýlí, ale i další zákroky si stále častěji pořizujeme na splátky. Které?
Tohle vás dojme! Opuštěné a hladové kotě naříká na ulici mezi odpadky, než si ho všimnou dobří lidé, kteří mu dají najíst. Podívejte se, jak jim drobeček začne pomalu důvěřovat a nakonec se z divokého kotěte stane domácí mazlíček.

Nepřehlédněte

Vždy mi záleželo na rodině a chtěla jsem žít poctivě a být šťastná. Jednou jsem ale ulítla a nikdy jsem na svůj omyl nemohla zapomenout. I když jsem se snažila, nakonec jsem to neunesla a dnes nemám rodinu žádnou.
Zkoušíme zahnat blbou pachuť dnešní doby pohybem. Když budeme sedět na gauči jako bábovky a sledovat špatné zprávy, rozhodně vám dobře nebude. Čas, který nyní máme, je třeba využít pro dobro věci.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek