Mezi mlýnskými kameny: Dobře napsaná chick-lit

Mezi mlýnskými kameny: Dobře napsaná chick-lit

Tisk

Mezi mlýnskými kamenyHlavní hrdinka Shay Bastableová je typickou představitelkou sendvičové generace. Pětačtyřicátnice, která chodí do práce, pečuje o manžela a dospělé děti a zároveň se musí postarat o své stárnoucí rodiče se zdravotními problémy. Na sebe samotnou nemá čas, obětuje se pro své blízké, kteří berou její péči za samozřejmost. Nemá si ani komu postěžovat, nedávno ztratila nejlepší přítelkyni a vztahy s druhou nejlepší kamarádkou ochladly. Shay se upíná k romantickému víkendu na venkově, během kterého chce se svým manželem oslavit pětadvacetileté výročí jejich sňatku.

Únik ze všední reality nedopadne dobře a pak se na Shay hrne jedna pohroma a zklamání za druhým, má co do činění s opravdu nepříjemnými lidmi a musí přijímat složitá rozhodnutí. Nejtěžší volba ji teprve čeká – Shay se musí rozhodnout, co doopravdy chce od života.

Dobře napsaná chick-lit

Román Milly Johnsonové naplňuje pravidla žánru pojednávajícího komickým způsobem o vztahových problémech pracujících žen. Přestože příběh vypráví o smutku, lítosti, ztrátách a vině, je prodchnut humorem, laskavostí a lidským teplem. Shay je hrdinka s ocelovou páteří a srdcem ze zlata. Čtenáři jí musí držet palce, i když by jí v některých situacích nejradši dali herdu do zad, aby už konečně začala myslet i na sebe.

Sluníčkové čtení

Mezi mlýnskými kameny je oddychové čtení, přestože pojednává o vážných věcech. Kdo by očekával hlubší ponor do problému slaďování péče o rodinu s pracovními povinnostmi bude zklamán. Hrdinka zdolává průšvihy a katastrofy bez sebemenšího zakolísání, aby v pohádkově laděném konci slavně zvítězila. Děj v druhé půli románu ztrácí tempo, a navíc lze snadno odhadnout, jak to celé dopadne. Nepřekvapí ani vedlejší postavy – sebestředný manžel, hamižná sobecká sestra, dcera-rebelka zaplétající se s naprosto nemožnými týpky a submisivní syn v područí manipulátorky. Jistou schematičnost patřící k žánru autorka vyvažuje svižnými dialogy a humornými postřehy. Pokud toužíte po odpočinku, s románem Milly Johnsonové si letní pohodu báječně užijete.

Mezi mlýnskými kameny

Název: Mezi mlýnskými kameny
Autor: Milly Johnsonová
Žánr: chick- lit
Nakladatelství: IKAR
Rok vydání: 2023
Počet stran: 391 s, pevná vazba s přebalem
Hodnocení: 60 %

https://www.ikar.cz/#nase-knihy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K Magdaleně Trajerové nejlepší nápady přicházejí při dlouhé sprše

Trajerova200Magdalena Trajerová je songwriterka pohybující se na hranici mezi žánry indie popu, folku a rocku. Po třech singlech vydala debutové album s názvem "TO ONY", o kterém se více dozvíte v tomto rozhovoru.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Stojí pokračování Ready Player One za to?

ready player two 200V loňském roce spatřilo světlo světa pokračování pro mnohé kultovní knihy Ready Player One: Hra začíná s názvem Ready Player Two: Nová hra začíná, jejímž autorem je Ernest Cline.

 

...

Literatura

Konečně mám koně

Konecne mam kone perexNajít svůj sen nebo se k němu vrátit v pozdějším období života vám může přinést úplně jiný druh užitku, než jaký vám připadal důležitý v mládí. Torresová mluví o tom, že plavání ji naučilo, jak „ovládnout své myšlenky, vráti...

Divadlo

Dlouhý potlesk pro Annu Kareninu v Divadle Kampa

AK-27-X2 perexKlasické pojetí, minimalistická forma, skvělé herecké výkony, jednoduché kostýmy, které vás přenesou do 19. století. Takové je představení Anna Karenina v pražském Divadle Kampa (Nosticova 2a), nacházejícím se – poměrně symbolicky – poblíž c...

Film

Rostou jako z vody a čekají na Ostrov

ostrov prebal perex

Ostrov (2005) je akční sci-fi velmi akčního režiséra Michaela Baye. Jeho filmy jsou pověstné tím, že při nich je nejen na co koukat, ale taky nad čím přemýšlet. Hlavní hrd...