Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kateřina z Komárova: Předchůdkyně slavnější Alžběty Báthory skončila v hladomorně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Kdo byla žena, kterou odsoudili za hrůzné zabíjení svých poddaných už mnoho let před nejslavnější sériovou vražedkyní všech dob? Alžběta Báthory proslula jako Čachtická paní, její předchůdkyni Kateřině z Komárova se zase říkalo Karlštejnská bestie.

Článek

Snad se tak už narodila

V obci Komárov ve Středočeském kraji se rozléhala tvrz, kterou nechal přestavět na pohodlnější rytířské sídlo jistý Kunata Pešík. Tomu se narodilo šest dětí, mezi nimi i dcera Kateřina. Její portrét se nedochoval, ale pověst, která se váže k jejímu mládí, ano. Ta vypráví, že se dcera hradního pána zamilovala do místního hezkého mlynáře a tajně se s ním scházela do doby, než vše odhalil její otec, pan Kunata.

Foto: pixabay.com

Jak vypadala budoucí odsouzená vražedkyně, nevíme, ale říká se, že to byla hezká dívka. Kde se v ní vzala ona pověstná krutost se už dnes nedozvíme.

Ten oženil dceřina milého s jinou a když se to Kateřina dozvěděla, srazila ve vzteku mlynáře koněm. Ono vyprávění by se shodovalo i s povahou této šlechtičny, která prý už od útlého dětství projevovala ve vztahu k služebnictvu svou panovačnost a díky tomu nebyla u lidí oblíbená a nevycházela s nimi. Po svatbě s pánem nedaleké pičínské tvrze, kterým byl Jan Bechyně z Lažan, se novomanželka spolu s ním přestěhovala na jeho panství. Ovšem Kateřina pobývala na tvrzi většinou bez něj, jelikož pan Jan kvůli svému úřadu musel častokrát dlít na jiných místech a správu panství přenechal své ženě.

Předobraz Čachtické paní?

Brzy se po Pičíně a okolí začaly šířit zvěsti o nelidském zacházení se služkami, kterému měla být jejich paní přítomna, někdy se na něm prý dokonce sama podílela. Kateřinin manžel byl tou dobou povýšen a stal se purkrabím na slavném hradě Karlštejn.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Majestátní hrad Karlštejn na začátku 20. století. Spravoval ho purkrabí, který také chránil korunovační klenoty. Šlo o velice prestižní funkci.

I tam se začalo šuškat o krutých praktikách ženy purkrabího, která se na Karlštejn přistěhovala. Věc zašla tak daleko, že na Kateřinino jednání upozornil místní děkan a pozdější kronikář Václav Hájek z Libočan. Ten se se správcem hradu neustále hádal a žili spolu v nepřátelství, proto se Jan Bechyně i jeho manželka obrátili na soud, aby se proti Hájkovu obvinění bránili a zažalovali ho pro pomluvu. Co nejprve vypadalo jako banální spor, vyrostlo do soudního procesu, který neměl obdoby. Podobný se opakoval až o několik desítek let později, kdy byla za vraždy svých služebných odsouzena a na svém hradě uvězněna nechvalně proslulá Čachtická paní.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Alžběta Báthory byla paní na Čachtickém hradě, ale patřily jí i další rozsáhlé majetky v Uhrách, které možná byly pravým důvodem jejího odsouzení.

Pozor, jen pro otrlé!

Proti své paní nejprve nikdo nechtěl vypovídat a všichni se shodovali, že se na jejích panstvích nic neobvyklého neděje. Zlom nastal až se svědectvím jistého kožešníka, který uvedl, že Kateřina Bechyňová zabila jeho sestru spolu s další dívkou z jejího panství. Další svědek uvedl, že ví i o jiné mrtvé mladé ženě. Tu měla obviněná šlechtična ubít k smrti. Po těchto výpovědích se začali hlásit další svědci a počet Kateřininých obětí narůstal.

Foto: pixabay.com

Násilí vrchnosti na poddaných nebylo v době Kateřiny z Komárova ničím neobvyklým. Ona ale překročila všechny meze a stala se obávanou vražedkyní.

Údajně měla sadistická pičínská paní na svědomí až třicet lidských životů. Své poddanné před smrtí krutě týrala. Řezala do nich nožem a rány jim vysypávala solí nebo je bičovala. Jiným služebným strhávala z těla pruhy jejich vlasní kůže nebo je polévala vroucím máslem či ledovou vodou. Kateřina z Komárova, provdaná paní Bechyňová z Lažan, se přiznala ke 14 vraždám a za své činy byla 27. února 1534 vsazena do věže Mihulky na Pražském hradě.

Foto: Edelmauswaldgeist/Wikimedia Commons/(CC BY-SA 4.0)

Věž Mihulka se též nazývá Prašná věž a leží v areálu Pražského Hradu. Jde o válcovou kamennou stavbu, která je vysoká 27, 4 metru.

Ve věži a o hladu

Mihulka pochází z 15. století a v průběhu dějin měnila své funkce. Z původně obranné věže se stal například sklad střelného prachu a v době císaře Rudolfa II. se zde dokonce míchaly tajemné lektvary. Sídlili zde totiž alchymisté se svou dílnou. Ve století 16. se ale Mihulka proměnila v hladomornu, což na vlastní kůži pocítila i odsouzená vražednice Kateřina. Ta v této věži zemřela hlady po více než dvoutýdenním věznění. Údajně byla nalezena s okousanými prsty, musela jistě prožít trýznivou smrt. Jestli ale skutečně byla sadistickou sériovou vražedkyní, anebo se jen stala nástrojem pomsty nepřátel a závistivců svého vlivného a úspěšného manžela, to se dnes již nedozvíme, ale jisté je to, že už navždy jí zůstane děsivá přezdívka ,,Krvavá Kateřina", ať už je pravda jakákoliv.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz