Hlavní obsah
Knihy a literatura

Jak se žilo Volyňským Čechům? Přečtěte si Volyňskou rapsodii – strhující a působivý román

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Fojtík

Obálka knihy Volyňská rapsodie

České historické romány jsou u nás v poslední době velmi populární. Ať už je píše Jana Poncarová nebo Karin Lednická, vždy si najdou početnou skupinu fanoušků.

Článek

Historie tohoto žánru u nás pochopitelně sahá mnohem hlouběji do minulosti, ale v poslední době to vypadá na menší renesanci.

Přispívá tomu i Anna Strnadová. Celý svůj život vyučovala na základních školách a gymnáziu a psaní se začala věnovat až po odchodu do důchodu. Volyňská rapsodie je její (alespoň podle údajů Databáze knih) devátá kniha, druhá v nakladatelství Argo.

Jak už název naznačuje, tématem je život volyňských Čechů. V letech 1868 až 1880 odešlo z Rakouska-Uherska do carského Ruska téměř 16 tisíc Čechů a usadilo se ve Volyni – v oblasti dnešní severozápadní Ukrajiny. Slibovali jim hory doly – přesněji řečeno jim slibovali půdu, na které budou moct začít svůj nový život. Místo blahobytného života, na který se těšili, je čekala tvrdá dřina, a později hladomor, válka a další katastrofy.

Anna Strnadová napsala skvělou, velmi čtivou, mrazivou, ale zároveň dojímavou románovou kroniku, která na pozadí krutých časů první poloviny dvacátého století ukazuje drsný a krutý život několika generací české rodiny. Místo slíbených zlatých časů na ně čekalo jen utrpení a pocit vykořeněnosti, protože vrátit se už nebylo kam…

Ta kniha se mi velmi rychle dostala hodně hluboko pod kůži.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz