Obrovská nejistota a vysoká inflace. Dva pojmy, které se v kontextu ekonomické situace skloňují nejčastěji. V tuzemsku přinesly paradoxní fenomén investic do nejistého aktiva: umění.

Češi totiž do umění vkládají čím dál více peněz. Minulý rok byl dokonce v přírůstku nových sběratelů rekordní. Vyplývá to z výzkumu J&T Banka Art Report 2023, kterého se účastnilo na 700 hlasů z oboru.

Nárůst nových klientů zaznamenalo téměř šedesát procent prodejců. A zatímco necelá třetina uvedla nárůst o jedenáct až dvacet procent, přibližně čtvrtina zaznamenala růst ještě větší.

„Loňský rok přivedl k zájmu o současné umění znatelnou řadu nových nebo dříve váhajících klientů. Trend rozšiřujících se řad sběratelů, ale zároveň i spekulantů, se z pohledu poloviny roku 2023 potvrzuje a pokračuje i letos,“ říká Filip Polanský, majitel Polansky Gallery.

Příliv nových kupujících přispěl k loňským aukčním rekordům i celkovému zvyšování cen uměleckých děl. Mezi tuzemské rekordy patřil například prodej obrazu Bohumila Kubišty Staropražský motiv, který byl vydražen za rekordních 123,6 milionu korun.

Celkem loni jen v sálových aukcích sběratelé a investoři utratili aukcích 1,65 miliardy, tedy vůbec nejvíce v historii. Částka dokonce o deset procent překonala rekord z roku 2021.

Právě inflace hrála pro třetinu milovníků umění nejvyšší roli při rozhodování o koupi. A inflaci jako důležitý faktor potvrdili i prodejci umění. Přesto si většina z nich myslí, že ani případný budoucí pokles inflace zájem o umělecká díla nesníží.

Dalšími motivacemi nákupu umění je podle průzkumu setkání se zajímavými osobnostmi či návštěva významné výstavy, která se už nemusí opakovat. Umění už navíc není jen oborem pro nejbohatší – dvě třetiny kupujících utratily za umělecká díla maximálně padesát tisíc korun.

Sběratelé a sběratelky se zaměřují na tvorbu, vykazující na aukcích stabilní růst cen. Za posledních deset let se přitom průměrná cena výtvarných děl téměř zdvojnásobila.

Zatímco například za malby v roce 2013 sběratelé platili průměrně 283 tisíc korun, loni to bylo o téměř devadesát procent víc – v průměru necelých 534 tisíc korun. Po očištění o inflaci narostla průměrná cena malby za deset let o jedenačtyřicet procent.

„Růst předpokládáme i nadále. V příštích pěti letech sběratelé očekávají především růst cen českého poválečného umění. Prodejci se naopak více zaměřují na české současné umění jako oblast s potenciálem pro investice,“ vysvětluje Valérie Dvořáková, art specialistka J&T Banky.

Kromě zmíněné malby, která je mezi sběrateli dlouhodobě nejoblíbenějším formátem, se navíc zvyšuje zájem i o objekty ze skla, keramiky nebo textilu.

„Je potěšující, že řada sběratelů začala na filmy, videa a nová média nahlížet jako na plnohodnotná umělecká díla a začala je zahrnovat do svých sbírek, “ uzavírá Filip Polansky.