Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

U nás budí skepsi, na Ukrajině mu fandí. Český reaktor má stát u Černobylu

  19:02
Malý modulární reaktor zvaný „teplátor“ je zatím jen na papíře, v budoucnu by ale měl dodávat teplo domácnostem na Ukrajině. Zástupci projektu reaktoru ve středu podepsali smlouvu s představiteli města Slavutyč v Kyjevské oblasti, které se nachází jen 60 kilometrů od Černobylu. Zatímco ukrajinští experti českému konceptu věří, tuzemští odborníci jsou k němu spíše skeptičtí.
Vizualizace objektu malého modulárního reaktoru projektu Teplator.

Vizualizace objektu malého modulárního reaktoru projektu Teplator. | foto: Teplator

Smlouvu podepsala firma World ThermoExport, která projekt Teplator zaštiťuje, zástupkyně starosty města Slavutyč Natallia Švecová a Mychajlo Borysjuk ze společnosti Teploatom Service LLC, která bude mít výstavbu a provoz zařízení na Ukrajině na starosti.

Koncept českého projektu spočívá v tom, že „teplátory“ budou stát ve městech a zajišťovat pro ně dodávky tepla místo plynových či jiných fosilních elektráren. A právě Slavutyč je podle všech zúčastněných stran nejlepším možným místem, kde první výstavbu realizovat.

Projekt Teplator a jeho představitelé

„Zásadním problémem jaderných reaktorů je, aby je přijalo okolí. Ve městě Slavutyč z velké části žijí lidé, kteří pracují v černobylské lokalitě. Nenajdete místo, kde by bylo více jaderných odborníků,“ uvádí autor projektu Radek Škoda z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky na ČVUT. Český projekt má být rovněž součástí platformy Severoukrajinského jaderného hubu, která ve Slavutyči právě vzniká.

Hlavní investor projektu Petr Pávek věří, že výstavba vyjde zhruba na deset miliard korun. Teplo by reaktory měly vyrábět jen za desetinu ceny, kterou dnes standardně platí tuzemské domácnosti. I kvůli těmto optimistickým výpočtům jsou k projektu skeptičtí čeští jaderní experti.

Problém s palivem

„Projekt kalkuluje s dost nízkou cenou zařízení i vzhledem k tomu, v jaké fázi rozpracovanosti teď je. To je nicméně pojítko všech malých modulárních reaktorů, že počítají s nějakou cenou reaktoru a vyrobené elektřiny, ale reálně ještě nemají dokončenou ani projekční činnost,“ uvádí odborník na reaktorovou fyziku Ondřej Novák, který působí na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské na ČVUT.

Co je teplátor?

Malý modulární reaktor teplátor má využívat již ozářené jaderné palivo (nespálené až do dosažení regulačních a projektových limitů) z komerčních lehkovodních reaktorů.

Měl by sloužit jako jaderný zdroj pro levné centrální vytápění, letos v létě zahájí licenční proces mimo Českou republiku.

Dodává, že v případě teplátorů je cena ještě významně nižší než u jiných projektů malých modulárních reaktorů, které se ve světě připravují. Například americká společnost NuScale počítá s tím, že jí konstrukce prvního reaktoru vyjde na 9,3 miliard dolarů, tedy na necelých 200 miliard korun.

„Nemají hotový ani základní projekt. Jejich odhady, kolik bude stát licenční proces a kolik bude stát dokončení případného základního projektu, jsou sci-fi,“ říká o Teplatoru předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Hlavním problémem je podle ní již ozářené palivo, které chce teplátor využívat. „S vyhořelým palivem se tak, jak oni popisují, nakládat nedá, nikdy se s tím nepočítalo,“ uvádí Drábová.

ČEZ vytipoval lokality pro malé modulární reaktory. První vznikne v Temelíně

„Nikdo vám negarantuje, že palivo má na toto životnost. V reaktoru bylo tři až pět let, pak nějaký čas v bazénu, pak ve velkém suchém kontejneru. Když ho po dvaceti letech budete chtít dávat zase do reaktoru, nikdo vám nezaručí, že bude fyzicky bez problémů. Stěna paliva je jedna z důležitých bariér, která chrání životní prostředí a musí být v pořádku. Plus je tu otázka transportu. Představte si, že palivo budete převážet, někde ho umisťovat, manipulovat s ním. To je dost utopická vize,“ doplňuje Novák.

Jenže ukrajinští experti, s nimiž projekt Teplator spolupracuje, mají na věc jiný názor. Podle Borysjuka, který se podílel na likvidaci havárie jaderné elektrárny Černobyl a řídil výbor Nejvyšší rady Ukrajiny pro radiační bezpečnost a ekologii, není manipulace s vyhořelým palivem problém. „Můžeme využít palivo z dvou bloků Rovenské jaderné elektrárny. Podle našich hrubých propočtů by byla zásoba na zhruba 30 let provozu. Suroviny pro provoz teplátoru budeme mít dost,“ míní Borysjuk.

Inženýři v Řeži pracují na malém reaktoru. Zvládne teplem zásobovat město

„Naše firma zajišťuje přepravu, skladování a manipulaci paliva ze všech bloků ukrajinských elektráren. Máme pro to veškeré potřebné technologie,“ dodává Volodomyr Mědincov, zástupce Centrálního skladu vyhořelého jaderného paliva samostatného podniku Atomremontservice.

Nejistota kvůli válce

Předmětem ve středu podepsané smlouvy je také umístění jaderné elektrárny v Slavutyči. Obchodní parametry zatím kontrakt nemá, chybí i datum, kdy by první teplátor na ukrajinské půdě mohl stát. „Termíny nemohou být, protože ukrajinská strana neví, kdy skončí válka,“ vysvětlil Pávek.

Projekt Teplator si každopádně musí ještě obstarat licenci. S tou nyní začíná v Kanadě, kde mají s těžkovodními reaktory (kterým teplátory budou) největší zkušenosti. Představitelé projektu uvádí, že licencování zabere tři roky. Navíc si Teplator bude muset projít určitým papírováním i na Ukrajině, pokud tam má reaktor skutečně stát.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

V Dubaji vyroste největší letištní terminál na světě. Pojme až 260 milionů lidí

28. dubna 2024  17:07

Vytížené mezinárodní letiště Al Maktoum v Dubaji se rozroste o nový terminál. A ne jen tak...

Sterilizace, bělení, dezodorace. Japonská firma z použitých plen vyrábí nové

28. dubna 2024

Japonská společnost Unicharm tento měsíc uvedla do prodeje jednorázové recyklované plenky. Firma...

Čínská menší města zažívají rozmach. Lákají lidi zpět na levnější živobytí

28. dubna 2024

Čínská velkoměsta postupně přicházejí o své obyvatele. Důvodem takzvané zpětné migrace jsou...

Elektrifikace flotil zásilkových firem v USA vázne. Výrobci aut nemají baterie

28. dubna 2024

Zásilkové služby ve Spojených státech se obávají nedostatku elektroaut, které potřebují k nahrazení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...