Barbie chce víc režisérek! Budou ženy konečně dostávat nejcennější Oscary?

Barbie chce víc režisérek! Budou ženy konečně dostávat nejcennější Oscary?
Barbie | Warner Bros.
Barbie
Barbie
68%
Barbie patří bezesporu mezi nejočekávanější premiéry letošního léta. A Greta Gerwig k režisérkám, na něž se upírá zrak veřejnosti. Collider napsal, že zatímco v Hollywoodu se výraz „triple threat“ používá pro označení herců a hereček, které umí také tančit a zpívat, v případě Grety Gerwig se jedná o umělkyni, která umí hrát, psát scénáře i režírovat. Třikrát byla rovněž nominovaná na Oscara, a to včetně kategorie nejlepší režie.
Za celou čtyřiadevadesátiletou historii udílení cen se přitom této pocty dostalo pouze sedmi ženám. A jak Collider upozornil, není to tím, že by bylo málo režisérek. Spíš se jejich práci nedostává takového uznání jako jejich mužským kolegům. Z uvedených sedmi nominací pak Oscara získaly jen tři. V roce 2009 Kathryn Bigelow za snímek Smrt čeká všude (The Hurt Locker), v roce 2020 Chloé Zhao za Zemi nomádů a o rok později Jane Campion za Sílu psa.
Právě nominace Gerwig za film Lady Bird před šesti lety odstartovala diskuzi o ženách režisérkách napříč filmovým průmyslem. Díky rozmachu sociálních sítí si víc a víc lidí všímá skutečnosti, jak málo žen se v této kategorii objevuje. Před Gerwig to byla naposledy zmiňovaná Bigelow. Přičemž osm let, které tyto dvě nominace dělí, představuje dlouhou dobu. Vznikají proto různé rozhovory s populárními herci, kteří s režisérkami pracují často. Například s Paulem Mescaem, který od začátku své kariéry točil se třemi režisérkami – Maggie Gyllenhaal (Temná dcera), Anna Rose Holmer (Boží tvorové) a Charlotte Wells (Aftersun).
Barbie
Margot Robbie v Barbie | Warner Bros.
Ryan Gosling naproti tomu za svou třicetiletou kariéru natáčel s režisérkou úplně poprvé, alespoň tedy oficiálně. Perri Nemiroff se ho totiž v rozhovoru zeptala, jestli se skutečně jednalo o první spolupráci s ženou-režisérkou, a Gosling odpověděl, že v roce 2006 připravoval s Annou Boden snímek Half Nelson. V titulcích je pod tímto filmem ovšem podepsaný Ryan Fleck, zatímco Boden je v titulcích uvedená pouze jako spoluscenáristka. „Boden byla rozhodně režisérkou toho snímku,“ pravil Gosling. O to horší pak je, že se jí uznání za její práci vůbec nedostalo.
Gosling má pro unikátní styl vyprávění Gerwig a její práci s herci a herečkami samá superlativa. „Je to prostě skvělý a velmi inkluzivní člověk. Je geniální a zároveň vůbec neumí být domýšlivá. To, co na její práci tak obdivuji, je, že si nedovolí rozdělit se mezi drama a komedii a povzbuzuje k tomu i všechny ostatní. Takže na place těžíte z toho, že se ocitáte někde na pomezí těchto žánrů. Je to pro ni velmi specifické, navíc to působí víc jako ze života,“ prohlásil herec.
Barbie
Barbie | Warner Bros.
Margot Robbie, která pracovala s tak oceňovanými režisérkami, jako jsou Cathy Yan (Boj o moc) a Josie Rourke (Marie, královna skotská), stejně jako s problematickým Davidem O. Russellem, zařadila Gerwig na svůj seznam pěti nejoblíbenějších režisérů a režisérek. „Je mi jedno, jestli pracuji s mužem, nebo se ženou. Greta patří do oné pětice, protože jde o neuvěřitelnou režisérku snů. Ona prostě je auteurka. Je takovým Stanleym Kubrickem naší generace,“ prohlásila Robbie.
Nicméně zmínka o seznamu s pěti režisérskými jmény nás podle Collideru nutí zamyslet se nad tím, jak je to vlastně s vytvářením blockbusterů. Stačí podívat se na letošní rok, kde se to v titulcích hemží mužskými jmény – James Mangold, Christopher Nolan, Christopher McQuarrie, James Gunn, Chad Stahelski, M. Night Shyamalan, Guy Ritchie a Wes Anderson.
Pokud by měli ostatní herci a herečky sestavit podobný seznam, pravděpodobně by se tam ocitli stejní režiséři, jen sem tam by se mezi ně možná dostala Gerwig, Elizabeth Banks, Eva Longoria, Catherine Hardwicke nebo Celine Song. Ovšem pokud máme povzbudit herečky, které neváhaly přejít na druhou stranu kamery a usednout do režisérského křesla, Barbie je rozhodně pro!