Hlavní obsah

Ornitologové na Kroměřížsku pozorovali dropa velkého, v Česku se vyskytuje vzácně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ornitologové v minulých dnech na polích u Ludslavic na Kroměřížsku pozorovali dropa velkého, největšího polního ptáka Evropy. V Česku se objevuje jen velmi výjimečně.

Foto: Zdeněk Němeček, ČTK

Drop velký

Článek

Naposledy hnízdil drop velký na jihu Moravy do roku 1996, od té doby se v tuzemsku objevuje velmi vzácně a výjimečně, sdělil místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Nyní se drop na polích u Ludslavic zdržoval několik dnů. Objevil jej místní zemědělec, který na něj upozornil ornitology.

Samice dropa velkého váží až pět kilogramů, samec až 16 kilogramů. Rozpětí křídel má pták 170 až 240 centimetrů. „Jeho nejbližší hnízdiště jsou v Rakousku a v Maďarsku, ojediněle hnízdí i na Slovensku. Mladí samci se občas vydávají na potulky mimo hnízdiště a někteří se velmi výjimečně zatoulají i do střední Evropy,“ uvedl Šafránek.

Foto: Zdeněk Němeček, ČTK

Drop velký

Drop velký od Ludslavic byl naposledy pozorován v pátek 7. července, kdy letěl směrem na Hulín na Kroměřížsku. Od té doby o něm nemají ornitologové žádnou zprávu. Prosí proto veřejnost, zemědělce a myslivce, aby je o jeho případném výskytu informovali na e-mailové adrese mosprerov@seznam.cz.

V srpnu před čtyřmi lety se objevil mladý drop u Hrubčic na Prostějovsku a zůstal tam i přes zimu až do února 2020. „S blížícím se jarem se asi vrátil na hnízdiště do Rakouska,“ uvedl Šafránek.

Výskyt dropa velkého mimo jeho hnízdní areál ornitologové a pozorovatelé ptáků sledují s velkým zájmem. Pravidelně jej podle Šafránka pozorují z uctivé vzdálenosti, aby ptáka nestresovali, protože chtějí, aby zůstal na Moravě co nejdéle.

V Česku poprvé zahnízdil kormorán malý. Nejseverněji v Evropě

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám