Vodáci vyrážejí na Orlice hlavně o víkendech, přes týden je na řekách klidněji

foto Vodáci sjíždějí řeku Orlici z Kostelce nad Orlicí, 13. července 2023, Rychnovsko.

Hradec Králové - Na řeky Orlice v Královéhradeckém kraji o prázdninách vyrážejí denně desítky vodáků, nejrušněji je o víkendech. Půjčovny lodí po prvním prázdninovém týdnu zažívají ale menší zájem, vyplynulo z dnešního vyjádření zástupců půjčoven. Nejvytíženější úsek je mezi Kostelcem nad Orlicí a Krňovicemi. Orlice patří v Královéhradeckém kraji k nejoblíbenějším vodáckým řekám.

Fotogalerie

"Větší zájem o půjčování lodí je o víkendech. Orlice je krátká řeka, proto si u nás lidé na týden lodě moc nepůjčují. Druhý týden v červenci je zájem tradičně slabší, protože si lidé užijí o svátcích na začátku července a pak je klidněji," řekla ČTK Helena Borůvková z půjčovny lodí a vodáckého kempu v Kostelci nad Orlicí. Kostelcem protéká Divoká Orlice.

Během dnešního dopoledne další půjčovna lodí v Týništi nad Orlicí, která je dál po proudu, vydala asi 30 lodí. "Je to slabší. Minulý týden o svátcích jsme denně půjčovali okolo 150 lodí," řekla dnes ČTK Lenka Skalická z půjčovny lodí v Týništi nad Orlicí.

Podle ní je největší zájem o půjčování lodí o sobotách, na víkendy je nutné si loď s dostatečným předstihem rezervovat. "Soboty jsou vyprodané, rezervace je nutná minimálně týden dopředu. V pracovních dnech je to v pohodě," řekla ČTK Skalická. Podle ní je letos v Orlicích vody méně než loni touto dobou. "Jsou sjízdné bez problémů na plastových lodích. Horší je to s rafty, pro ně je vody málo. Nafukovací lodě proto z Kostelce a z Čermné nepouštíme," řekla ČTK Skalická.

V Královéhradeckém kraji jsou podle vodáckého webu sjízdné Orlice, a to Divoká Orlice od Kostelce nad Orlicí, Tichá Orlice z Korunky u Čermné nad Orlicí a navazující Orlice z Týniště. Divoká Orlice je na limitu sjízdnosti mezi Zámělem a Kostelcem. Divoká a Tichá Orlice se slévají kousek nad Týništěm nad Orlicí a poté má tok název Orlice. V Hradci Králové se Orlice vlévá do Labe.

Sjízdná je v Královéhradeckém kraji také Metuje, takzvaná Stará řeka z Nového Města nad Metují. Těsně nad limitem sjízdnosti je Labe pod Dvorem Králové nad Labem, od Jaroměře je sjízdné celoročně. Řeka Úpa pod Hronovem se drží pět centimetrů nad minimem a pod Českou Skalicí tři centimetry nad minimem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 09:00 14°C

Celá předpověď